Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX. ✓\/~ /чЛу — - ~\/\/\/ —\/\'ч- \ЛЛ^ \АА' - Ч/\Х' \УЧ/Ч-' \> везе назпачеие у одељку Б. под II. мора платити у име казпе : За прво тромесечје одлагања по 100 дин. Задруго „ и 200 „ За треће „ , 500 , Зачетврто „ , 1000 „ и то за сваки километар несвршеп од сваке линије иедовршене а без апелате. Осим тога концесионар ће изгубити концесију и своју кауцију, ако и после ове четврте казне, не доврши линије у року од месец дана. У случају петачног исплаћивања казне, онштина ће је паплатити из кауције, а концесиопар је дужан, да ову у року од 10 дана допуни до 20.000 дин. Не учини ли концесионар тоу прописаном року, општина ће потребну суму наплатити из непокрегног или покретног имања трамвајског предузећа. Ако би била немогућна ова наплата, концесионар изгубиће кауцију и концесију и цела имовина предузећа припашће општини. По себи се разуме, да ни једпа од ових казни, неће се моћи нримениги у случају неодољиве силе. (Гогсетајеиге). XIX. Ио истеку концесије, концесионар је дужан да преда општини у добром и у нотнуно упо требљивом стању цео материјал покретан и непокретан (као: све линије, зграде, теглећу стоку, махине, кола и т. д.) без да на њима буде каквог терета, или о бавеза, а разуме се без икакве накнаде за то од стране општине. XX. Ако за 15 дана по коначном одобрењу концесионар пе би отворио линије јавном саобраћају, или ако се саобраћај на једној линији прекине за гри дана узастонце, општина ће у оба случаја имати ирава да отвори саобраћај на рачун концесионара. XXI. Особље које долази у додир са публиком, мора да буде српске народности, или барем добро нознавати српски језик. Ово особље ће носити униФорму, коју општина буде одобрила. XXII. Преписка између општине и концесионара водиће си само па српском језику. Тако исто биће српски написани и сви надписи па колима, уреди, објаве, билети ит.д. Општипа ће моћи тражити од друштва, да на колима буде намолован и онштипски грб. XXIII. Коицесионар се обвезује да набави бар једна пристојно украшена мртвачка кола за пренос мртваца од Обренове улице до Новога гробља. Облик ових кола као и систему локомотива и обичних кола, има да одобри општински одбор. У мртвачким колима мора бити осим месга за мртвачки сандук још осам седишта за свештеника и најближе сроднике.

— 60 Ч_-\/\/ - чХ/Чх' • \/\/\/ - \Л А/ "\/ч/Ч/ >ч/\/'-/ ч/ч/ч. \ "\ За оваква обично украшенамртвачка кола, нлаћаће се за одлазак и повратак од и до Обренове петнаест (15) динара. За боље украшена мртвачка кола, плаћа ће се 30 дип. а за и од ових боље украшена мртвачка кола плаћаће се 50 дин. (педесет дипара). За свака обична кола са 32 седишта, која би ишла уз мртвачка кола, плаћаће се за одлазак и повратак 10 "динара. Петина таксе за мртвачка кола нрипада општини. Оиротињу која не плаћа ни пренос ни укоп (гробпицу), концесионар мора иреносити бесилатно. А она сиротиња, која добија од општине амо бесплатан поенос, плаће ће за мртвачк кола само половину ирве гаксе од 15 динара, дакле 7 и по дин. Концесионару се пак дозвољава, да може цреносити и ио два мргваца за које се пренос не плаћа, ако се деси да је погреб у исто време, али ни у ком случају несме се ишчекивати док се допесе и други мртвац, већ ако је један ту, мора се он одмах и преносити. А за иренос оваких мртваца, утврђује се време од 10—12 нре и од 2—4 часа по подне. XXIV. Концесионар ће одговарати за сваки не срећни случај, проузрокован у време вожње непажњом персонала (особља) или због трамвајске конструкције. XXV. Концесеонар има право првенства на устројство и експлоатисање свију трамвајских линија у атару општинске београдске, али само под иначе једнаким условима. Рок трајања концесије за ове нове линије, утврдити нарочигим уговором. XXVI. Сви спорови између онштине и копцесионара решаваће се изабрапим судом за ко1и ће свака сграна бирати по двојицу судија, а ови изабрати нредседпика, ако се ( обе стране неби сагласиле с.аме у избору 1 председника. XXVII. 'Грошкови око потврђивања уговора падају на терет концесионару. XXVIII. Уговор овај написан и потврђен у два равногласна нримерка, имаће свака уговарајућа страна за своје управљање.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ

Билет становања. Сви надничари без разлике рада, дужни су пријавити се општинском суду, где ће доказати, да се занимају надиичењем и нријавити улицу г и кућу свога становања. Таквима ће суд издавати билет становања ако приведу још и јемство од два грађанина. Надничар мора

БРОЛ 13 ' уу\/" \--"\/\/ \/\/ч_' =4/4/4/ •_ -\/\/ \/\/ Ч/\/\/ -\/\ билег увек носити, и па захтев власти показаги, као и газдама или онима, који примају исте на надницу. Газдама и осталима се обраћа нажња, да у надницу не примају надничаре, док им билет пе покажу, а који га нема, треба га власти одма нријавити или упутити суду огпптинском, где ће билет добити. Све ово важи и за праље. Ко овако не учини одговараће ио закону. Трамвај. Ових дана одборско иовереништво свршило Је свој рад око проучавања понуде Периклеса Цикоша из Милана уИталији за грађење и експлоатисање трамваја, у вар. Београду. Одборско је повереништво израдило и нацрт уговора који би се имао са понуђачем закључити, а који нацрт уговора у дапашњем броју у целини доносимо. 0 иретресу нацрта овог уговора већ се две одборске седнице баве и има изгледа да ће се исти са врло малим и незнатним изменама примити, те ће се према томе у кратком времеиу улепшати Београд и са овом модерном установом. Као што се из пацрга уговора види, услови су врло повољни а цене вожње тако ниске да ће сваки моћи целу варош и Топџидер за багателу обићи. По уверавању понуђача можемо се надати, да ће се већ на јесен ове године неке линије пустити у саобраћај. Седнице. У прошлим двема недељама држано је седам одборских седница. У двема последњим претресан је и нацрт уговора за трамвај. Дапас ће се држати редовна седница са овим дневним редом : 1 , Хитне ствари. 2., Л.ицитације 3., Продужење претреса уговора о трамвају. 4., Извештај одборског повереништва за грађење основне школе. 5., Избор грађана за пријем и оцену ствари које ће набавиги за војну потребу у 1891. год. 6 , Накнадни избор грађана за присуствовање при испигивању криваца код истражних власти. 7., Уважење оставке чланова одбора цркве Светога Марка и избор других чланова. 8., Извештај одборског новереништва за нреглед рачуна понисног повереништва суда општ. београдске. 9. Извештај пописног поверенишгва суда општинског о свршеном раду и накнадно одобрење нужних издатака. 10., Акт унраве вароши Београда о апсанама. 11., Молба друштва за помагање и васпитање сиротне, а нпуштене деце да се његовим учитељима даје додатак из општинске касе. 12.. Молба народног позоришта за помоћ, 13., Молба друштва за улепшавање савскога краја.