Beogradske opštinske novine

БРОЈ 24. VI По прочнтању акта истражног судије за вац. Београд АБр. 772 и акта начелника среза врачарског АБр. 763 којим се траже уверења о имовном стању и владању пзвесних окривљеника одбор је изјавио, да су му Арса Попови(1 надвичар и Станко Стојановић циг. непознати. VII. По саслушању иротокола лицитације. држане 29. Марта 1891. г. за давање пол, закуи утрине онштинске, која је остала на Леона А Ј Паиу овд за 2000 дин. за време од 1. Априла до 31. Децембра 1891. год. одбор је одобрио исту лпцитацију, по којој је уступљена под закуц оп шгинска утрина у 14 делова Л.еону А. Ј. Папи овд. за две хиљаде динара од 1 Априла до 31. Децеибра 1891. год* VIII. Председништво преддаже одбору, да изабере одборско повереништво, које би имало проучити питање о варошкој сиротињи и подпзању једног дома за исту. По саслушању тога предлога, одбор је изабрао г г. Др. Л. Пачуа, Др. М Т. Л.ека, Мату ЈоваиовиНа, М. Марковића, М, КапетановиКа, Милована Р. Маринковића, Николу Р. Поповића, инжињера Јована Смедеревца и Др. Е. Михла да као одборски поверенпци проуче питање о сиротињи београдској и оснивању дома за исту. IX. Одборник г. Гаврило Бркић примећује, да је ова седница нарочито сазвата да се у аој саопшти резултат преговора са Београдском Задругом за помагање и штедњу односно позајмице до једног мплијона динара, као и да се саопшти одбору изјашњење г. Милана Нанковића члана суда, на питања, која му је одбор у прошлој седници поставио и ппта пред седништво, заЈото ове две ствари нису данас изнешене. На питања ова председинштво је одговорило, да је Бсоградска задруга за иомагање и штедњу одговорила на тражење оиштине, но да се тај одговор налази код г. Јов. М. Тадића одборнпка и повереника одборског, који је инјавпо, да вечерас не може доћи у седницу, но да ће о овој ствари реФерисати у удућој одборској седници. Односно иитања о изјашњењу г. М. Банковића председипштво је одговорило, да г. М Банковић још ни|е поднео своје изјашњење п да ће председништво пораднти да исто од г. Банковића за идућу одборску седницу добије.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Нове апотеке. Пошто према закону о апотекама и ају се у Београлу још две нове апотеке отворити, то је ммииегарство уиугр. дела умутило авт суду ово — опшгинсвом, у коме је тражило да суд изјави иишљење своје, у војим би се крајевима вароши требале те две апотеве отворити. И Суд је општинсви ирема одлуди одборској известио мииисгарство, да би једна апотека требала да се отворн код „Два белаголуба" на оиоме месгу гди се више улица сусгичу, или у са .ој улиди ,,Два белаголуба" до угла поштаиске улице, каво би то апотевару удеспије било. Друга апотева би требало да се отвори на „Еиглезовцу" у ,,Орашвој' улици, између куће Зорићеве иа до улице ,,Зорине" и ,.Маведонсве "

- 115 Накнадни избор. За источни врачар изабрати су павиадпо г. г. Михаило Протић апотекар и Сгевап Јорговић Фабриваит, да нрисуствују ово-годишњим исиитима у основпим швола .ма. ПомоЂ. Одбор је опшгиисви у једној од иропних седница својих решио, да се из општииске васе даде 600 дин. вао помоћ занатлијсвом удружењу, да тим новцем пошље неколико својих чланова на Прашку изложбу и нроуче нзложене иредмете и алате, не би ли с воји од њих могао згодно уиогребити за занате, који се у Србији раде.

I 3 -А. 3 НС О Тигар у Индији. Тигар је у Индији за гамошње стаповнике исто таво опасап, вао лавови у Африци. Енглесва Влада плаћа од дужег времепа извесне награде за убијенога тигра, или вад се исги ма па воји други начип безоиасним учиии Но греши се вад се мисли да је сваки тигар једнаво опасан за човева. Тигрови који на људе видишу сачињавају врло мали део ових грабљивих животиња. Тигру у опште неприја човечије месо не из учтивости према човеву као господару свпју животиња него што се тигар боји од човева. Често се догађа да гавва живогиња нападне и на стадо говеда, те тавом стаду веливе шгете нанесе. Но вад би се човев у тај мах са што већом виком појавио, сместа би са сграхом нанустио стадо, иа ма то у сред шуме било. Ако пак тигар дуже времепа нншта није јео, или ка» види да се ири ловљењу или каквој другој прилици неможе другачије избавити, а да на човека не иаиадне, — нестане му тога страха од двоножног створења. Тада увиди , 1 а је много лавше савладати човека него дивљег бивола, или вола, осим тога осети још и то да је човечије месо много слађе него друге жнвотиње. Од тога тренутка иостаје он људождер и радије предпо ставља човечије месо, месу других животиња. У таком стању је тигар пајонаспија животиња и у ком сс пределу он нађе. све оиусти, јер сви радије напуштају своја огњишта и беже, него да падну као жргва своме непријатељу. Тада се иасиопиранп и храбри ловци спусге у овај онустео предео да како год дођу хака овом непријатељу људи. То пије лав задатак јер су баш ови тигрови људождери највећи и најјачи у својој врсти. Чудновато је заиста да ово развијање у величини тела и снаге са једповремепим мењањем боје," бива код 1игра кад се навикне на месо човечије. О Г Л 1 С На основу предииса г. мипистра војног од 15. тев. мес. Ф Г БН. В638 а иредииса вомандапта дупавсве дивиз. облисти од 17. тек. мес. Бр. 3616 нозивају се сви резервисти као и нрипадајућа коморв четн,», багаљона, и пуковска затим и све админи-

ГОДИНА IX страшвно особље, багаљоиског и пувовског штаба који иринадају III. гардисвом автивпом пуку, да иа дан 5 јуна тек. год. у вече дођу неизосгавпо на пуковско збориште па Бањицу у логор. Учитгљи и проФесори ослобођавају се за сада овог вежбања. Из канцеларије VII. пуковске београдске окружне команде 20. маја 1891. год у Београду Бр. 4880

С т е ч а ј. Оншгини вар. Београ а потребап је стагистичар. Молбе са нотребним сведоџбама прима ће се до 15. Јупа о. г. закључно. Од суда општине вар Београда 1. јуна 1891. год. АБр. 337.

< 1 е ч л .1 Општипи вар. Београда потребан је помоћник књиговође, који мора биги вичан дуплом вњиговодству. Молбе са потребним сведоцбама примаће се до 15. јупа о. г. завључпо. Од суда општине ва?. Београда, 25. маја 1891. АБр. 1025.

С т е ч а ј. Општини београдсвој погребна су два инжињера Молбе са погребним сведоцбама нримаће се до 15. Јуна о г. закључно. У молби треба означити величину плате, испод које се молиоци неби хтели службе примити Од суда општиг.е вар. Београда 13. Маја 1891 год. АБр. 897.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине вар. Београда даваће под завуп путем јавног усменог падметања изношење ђубрета из кварга врачарсвог на дан 7. јуна ове год. Лицигација ће се држати у рачуноводству суда општинсвог од 8 до 12 пре и од 3 до 6 сати по подне у воје ће се време и завључиги. Еауцију полажу српски поданици 200 динара а страни 400 дин. Услови лицигације могу се видети у рачуноводству пре а и на дан лицитације. Из седнице суда општине вар. Беоггада 31. Маја 1891. год. ОБр 7524. Пошто се на дан 26. Априла тев. год. није могла да изврши лицитацпја за набавву воцвастог вамена и полагања воцава, то ће се на дап 14. Јупа гев. год. држати у грађевинском оделењу Суда општине вар. Београда за набавку и полагање коцака у улицама и то : 1.) У „Узун-Миј ковој," прево веливе нијаце и чВасииој" до „Љубичиие" улице. Кауција за пабавву коцака 8000, а за полагање воцава 4000. динара. 2. У „Васипој." од „Љубичине" до по-