Beogradske opštinske novine

БРОЈ 28

ГОД. IX,

изллаи НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: на годину 6 дин. на пола године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Неделва 30. Јуна 1891.

ЧРЦЈЧЦ! 1 Ц1'ЧР

&

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља сдати уиутиицом на општипски суд а све коресподеиције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Ненлакена писма не примају се.

"■ чцмцн Ш'" " 11Ш 1 |Ц|'

Н А Р Е Д Б А. Суд општиие вароши Београда, иа основу наредбе Управе вар. Београда од 19. Јуна 1891. год. Бр. 7457. наређује : Нико од каФеција и механџија несме износити аста<ле и столпице на тротоар нити сме Који трговац или други ^о, ма К;а^;ву ствар изнети на тротоар пред ду*\аном. Ова забрана се има извршити најдалве за четири дана рачуне!\И од данас. не би по овој наредби поступио, к.азни*\е се по тач. 15. § 324. к;рив. закона. Ак;о <ли буде могуђности да се где год, коме ^аФеџији може дозволити изношење астала, онда ^е се о томе решавати те^ по нарочитој мо«лби дотичног лпица, и така одлука о дозвосли мода имати ва^ности тец: по одобрењу Управе. Она .лица, која хо!\е да подижУ и ^ и оправлвају грађевине, да се они имају уве^ претходно јавити оделм^у општинском и од њега тражити дозволу, да могу нешто материјала износити и пред к:У^ом на улицу. Ове Ј\е се дозво<ле давати само онима, ^ојима је неопходно нудаои^оји иигде надругом месту не могу да сместе материјал. У дозво«ли ^е се тачно означити ко<ли^и се простор може са материја<лом заузети та^о, да ни најмање ме смета про<лазу у*лицом. Овак:а места имају уве«: бити освет^љена но!\У сходно за^ону и постоје!\им ве*\ наредбама. Од суда општине вар. Веограда 20. Јуна 1891. год. АБр. 1207.

О Б Ј А В А. Према чл. 5. закона о чувању пољског | имања, општински је одбор у седници својој од 7. Јуна о. г. одредио следеће казне за потрице и то: I. За прегажени или оиашени 1. кв. ! метар пашњака, браника, воћњака, ливадс ! и детелине 0'10 дин. II. За 1. кв. метар баште, башгованџанице — прегажен или опашен 0 50 дин. III. За 1. чокот вииоградсви, упропашћен 1-00 дин. IV. За прегажени или опашени 1. кв. метар њиве, засејане јечмом или овсом 0'15 дие. V. За прегажени или опашепи 1. кв. метар њиве, засејане житом или ражи 0'20 д. VI. а) За 1 сгрук кукурузни пре прашења 0-05 дин. б) За 1. струк кукурузни после прашења 0-10 дик. в) За 1 струк кукурузни после првог копања 0"15 дин. г) За 1. струк кукурузни после другог копања 0'20 дин. Ово се јавља грађанству ради знања. 0д стране Суда општине вар. Београда 8 Јуна 1891. АБр. 805.

РАД 0ПШТИНСК0Г 0ДБ0РА 42. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 16. Маја 1891. год. Председавао заступник председника г. Св. Карапешић од одборника билп г. г. М. Ј. Марковић, К. Б. Михаидовић, Јов. М. Тадић, А. Ј. Одавић, Јов. Станковић, Јов. Петковић, Миј. Јанковић, Н. Р. Поповић. Ђ. Николић, С, Азријел, Р. Петровић, Р. Драговић, В. Виторовић, М. Р. Маринковић, М. Јовановић, Дам. Најдановић, Ђ* С. Новаковић, М. Капетановић, Ф. Васиљевић. I. Прочитан је заступник одборских одлука седнице држане 13. Маја 1891. и у одлуци КЊБр. 256 учињена је измена да но ствари просипања нечистоће на неодређено место од стране закунца чишћења нужника, даде извештај одељак варошко дунавски, да ли је што предузимао против закупца због ове неуредности па суд тек према овом извештају да изврши поменуто решење одборско Одлука КЊБр. 271 измењена је тако, да ово питање проуче одборски повереници г. г. М. Капетановић, К. Д. Главинић и Мат, Јовановић па свој извештај поднесу одбору.

II. Одборник г. Јов. М. Тадић као члан одборског повереништва коме је задатак да одреди какво књиговодство да се уведе у онштини београдској, подноси одбору на одобрење предлог главног књпговође о овој ствари, који је предлог и одборско повереништво у свему усвојило. По прочитању тога предлога ББр. 1866 одбор је усвојпо у свему овај цредлог одборског повереништва с тим да се одмах приступи извршењу истог и књиговодство у ошптини београдској по њему уведе. III. Одборник г. Никола Ноиовић, као члан одборског повереништва изабратог у седиици одборској од 16. Априла 1891 год. АВр. 764 ради прегледа рада, књпга, касе и главнетропгаринске управе, нредлаже одбору, да реши поједина спорна питања око наплате трошаринске таксе, и по саслушању поједииих спорних питања, одбор је решио, а) да Никола Пелтикидес, виаарска трговац плати трошаринску таксу по новој тариФп на 5400 дитара вииа, што је увезено и на сместишту остало непродато још ва време старе тариФе ; б) исто овако да се поступи и са вином Михаила Јовичића, које се на сместишту под пломбом налазв а звтекло се из времена старе тариФе; в) да се од плаћања трошаринске таксе прн улазу у варош ослободе они ратари београдски који плуг свој са њиве у варош враћају, нсто тако и кола њихова. да не плате таксу при улазу, на којима су оаи ђубре на своје њиве носили; сви остали без разлике имаће и од сада плаћати трошаринску таксу при улазу у варош; г) да суд општннски објави, да грађани, којп на Фијакерима улазе у варош, дужни су они да плате трошаринску таксу, а кад Фијакериста никога не вози, онда ће бити дужан он то да учини ; д) да становници београдски, којц иду на гробље, ради саране или помена, не плаћају | никакве таксе нри улазу у варош; ђ) да п млекаџпје, који производе млеко у реону варошком, плаћају прописану таксу трошаринску на млеку. е) хоће ли се наплаћивати такса трошаринска на кола, која са ђумрука београдских уносе есиаи у варош да се решп у идућој седници. IV. Одборник г. 'Борђе Новаковић, као члан одборског повереништва изабратог у седници одборској од 18. Марта 1891. ГБр. 200 ради проучавања ствари Алексе Матића због експропријације његовог плаца у споменичкој улини — јавља одбору да је повереииштво рад свој довршило.