Beogradske opštinske novine

БРОЈ 43.

ГОЛ. IX.

НЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: на годину 6 дии.

иа пола године .... за стране земље на годину

3 дин. 9 дин.

Неде^ва 13. О^тобра 1891.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати уиутницом на оиштински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не примају се.

О Б Ј А В А.

Порески одбор вароши Бео- ј града, на основу чл.70.закона | о непосредноме порезу, повива ! све гра^ане ове вароши, да под- | несу пријаву за разрез пореза ј 1892 године, од данас па за 15 ' дана, т. ј. до 15. октобра ове године закључноПријавну листу свако пореско лиде добиће у дотичноме кварту, у коме станује. Пријаве попуњене предаваће се у пореско оделење у кнезМихаиловој улицикод „ХајдукВељка" на горњем спрату, а примаће их одре^ени порески чиновник. Пријаву су дубкни учинити: а, за малољетнике, душевно болеснз, распикуће и све масе, — њихов старалац, заступник или бранилац; б, за оне који нису у месту, кад се пријава чини — њихове деловсфе, помоћници. пуномоћници или природни или законити заступници; но ако сопственик ових нема, а сам не учини пријаву, онда ће пријаву учинити закупац на позив пореског одбора; а ако и овога нема, онда општина; в, за све правне личности, друштва, еснаФе, Фондове итоме подобне, — управници тих завода или њиховизаступници; г, за зкену или за децу музк — однасно отац; д, у пријави мора бити тачно забелезкено: 1, кварт, улица и све зграде; 2, на шта се зграда употребљава; 3, годишња кирија или вредност ове, ако сам сопственик седи у истој: 4, године старости, које је вере и чији је поданик;

5, имена и године старости I чланова породице. I Ба све млађе подносе пријаву њихове газде. Обр. 1 1. окгобра 1891. год. у Београду. Председник нор. одбора за варош Веоград, Милован Р. МаринковиЂ.

О Б Ј А В А По пресуди суда општ. вар. Београда од 23. Септембра ове год. Бр. 1971. Управа трошарине продаваће у кријумчарењу ухваћених 20 сандука шећера, на дан 15. овог мес. пред кас&аном Панђелином на марвеној пијаци (багалџамији) у 10 сагп пр^ подне. Бр. 763 Из управе трошаргне. Београд 10. Октобра 1891 год.

РАД 0ПШТИНСК0Г 0ДБ0РА 71. ВАНРЕДНИ САСТАМАК 11. Августа 1891. год.

Председавао нредседник г. Милов. Р. Маринковић од одборнива били. Ф. Васиљевић, Љ. Јовановић, Р. Драговић, Ј. Станковић, М. Јовановић, Мил. Ј. Марковић, А. Одавић, Дии. Најдановић, К. Б. Михајловић, Ђ. Николић, И. Цв -тановић, Р. Ђирковић, ТЗ. С. Новаковић, К. Д. Главинић, М. Велизарић, К. П. Михајловић, Д. Дашковић, ТЗ. Димитријевић. I Прочптан је записник одборских одлука седнице, држане 4. Авг. 1891 г. и учињене су следеће измене; у одлуци КЊБр. 532, суштина предлога је да се општински суд иостара благовремено за смештај слагалишта дрварских. У одлуци КЊБр. 537. под III. да с<> 40% одбије од нето тежине кљука, не од таксе. Одаука КЊБр. 539. Преддог Радоја Ћпрковића је, да се на колонијалну робу наплаћуЈе трошарина по нето тежини. II. Председништво саопштава одбору, да је у прошлој седници одбор решио: а) да одборско повереништво поднесе нацрт за споменик на чукур-чесми. б) На који начин да се поступи при наплаћивању трошарине у појединим случајевима, изложеним у акту управе трошарине АВр. 1839.

Како у тој седници од 4. Авг. 1891 г. није било довољног броја чланова одбора за решавање нових предмета. то моли одбор да ова решења потврди По саслушању овога одбор је усвојио у свему сва ова одборска решења. III. Одборнвк г. Коста В. Михајловнћ предлаже, да се на кљук, који ће се за време бербе у варош уносити, наплаћује трошаринска такса на 80°/ о (осамдесет процената) тежине кљука а не на 60% као што Је у прошлој седници решено. По саслушању овога одбор је после поименичног гласања са 10 гласова противу 9 решио, да се такса трошаринска на кљук напдаћује као и на вино са одбитком 20% (двадесет од сто) од тежине. IV. Одборник г. Андра ОдавиК предлаже, да се задржиод извршења решење одборско о простирању наплате трошарине на дућане, који су ван рејона варошког а у атару београдском, док се не реши питање о укидању тих дућана. По саслушању овога одбор је усвојио у свему овај предлог. V. Председник извештава одбор, да има неколико молба лиФераната, који за државу лиФеРУЈУ разне предмете, подложне трошаринској такси, којим молбама моле, да се или ослободе хрошаринске таксе или да им се иста смањи пошго су веле са државом закључили уговор о лиФеровању у коме иије предвиђено која уговорачка страна да сноеи трошаринску таксу. По саслушању овога извештаја и по прочитању неких молби одбор је после повменичког гласања са 14 гласова противу 2 (двојица нпсу гласали) решио, да се све поднесепе молбе ове врсге одбаце и преко њих пређе на дневни ред. VI. По прочитању молбе АБр. 1843. којом Михајло М. Бугарски и остали моле, да се ослободе трошаринске таксе на шећер, који у варош уноса и прерађују га, како би моглн издржати конкуренцију са шећерџијама из унутрашњости — одбор је решио, да о овој молби поднесе извештај и мишлење одборско иовереништво, коме су чланови г. г. Мата Јоввновић, Ђорђе Димитријевић, Радоје Ипрковић, Коста П. Михајловић, одборннци и управник трошарине. VII. По прочитању молбе Јована Глигоровића овд. АБр. 1678. којом моли, да му се врати трошарина, плаћена на цемент, пошто је новом тариФом цемент осдобођен ове дажбине — одбор је решио, да се ова молба одбапи и иређе преко ње на дневни ред.