Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 13. на који сам ја мислио да га што пре свр- I шимо. Ако се дакле сад реши ствар, пред- | седништво ће моћи да преговара с дирек- | дијом жељезвичком, те да нам она изврши ј насипање онда кад настуни тако звана мртва сезона железничка т. ј. доба кад има нај- : мање саобраћаја. Повољно решење тога питања чиниће част овоме одбору, далеко већу но ма која позидија коју смо до сад у буџет унели. Господо питање о уређењу пијаца, то је пигање које стоји у најтешњој вези с питањем о будућносги ове вароши. Ви видите да Београд обилази трговина те по томе наша је највећа дужност да се иостарамо да је привучемо овамо те да и она послужи као моћна нолуга за унанређење вароши. Председник. Мало час ја сам вам напоменуо да је прошлог пута решено да се овај рад исплаћује из непредвиђених трошкова. Нарочиту суму нисмо одређивали с тога што смо се бојали да не направимо у буџету деФицит и што смо се прибојавали да нам неће недостаги средстава за подмирење других позиција. Са тога је и остављено да се ова потреба но могућству задовољи из непредвиђених потреба. Тиме би се извесно у многоме задовољила та потреба коју г. Мата представља и која и вама свима лежи на срцу. Поред мало поменутог, разлога, и ово је био узроке те кредит нарочиг нисмо одобрили. Ђ. НоваковиК. Г. Мата изнео је живу потребу о овоме. Та потреба која се предвиђа, не може да се подмири из непредвиђеног кредита него ваља за њу одредити нарочиту суму. Због тога дакле што је ово потреба која се предвиђа, ја сам мнења да треба и у буџету да предвидимо кредит из кога ћемо је подмирити. По моме мнењу требало би за ову цељ стаавити 15 — 20"000 дин. Р. ДраговиК. И ако смо прошлог пута решили онако како г. Председник каже, ја опет мислим да би то решење требали да нроменимо јер ми добро знамо да из партије на непредвиђене трошкове ми нисмо ни до сад ама ни 10 пара дали на потребе трговине, па их нећемо ни сад моћи узети. С тога нека се предвиди у буџету једна цифра па чист посао. Е. ГлавиниК. Господо, сви ви па и ја, налазимо да је ово питање врло важно за интересе општине вароши Београда. Питање о попуни баре венеције озбиљно се покреће још од 1882 године. И за то само што се увек хоће много, што се хоће да наспе цео простор, оно остаје не свршено и непочето. Чак пије попуњен ни онај мали нростор потребан да се пијаца измести са мале пијаце која је за њу и сувише тескобна. Да се не би сумњало да ли ће се и колико моћи да да за ову потребу из непредвиђеног кредита, ја сам мнења да ставимо овде нарочиту цифру 20 —- 30*000 дин. па да се из ње плаћа насипање онога дела баре које је намењен за трг. Кад се стави овако засебна позиција у буџету, онда ма које било представништво општине, мораће ту одобрену суму да употреби оно на шта је намењена, а кад би се очекивало на ванр. кредит, ко зна колико би смо отуда могли добити. На послетку, имам да приметим: да нисам био на прошлом састанку кад је г. Мата изнео овај предлог, а да сам био, ја би га и онда исто овако потпомагао као и сада.

^ _ 150 Председник. Молим вас да оставимо ово па да саберемо цифру и према цифри укуцној да се крећемо. У овом питању морамо се управљати по приходима; и према томе одредити циФру, која ће за ову потребу моћи да се употреби. М«т« Јовановић. Господо. Ово је једна од преко нужних потреба и кад је тако нужна да је ставимоу 20 хиљ. динара нарочито за насинање баре. Сад ће у толико бити мања паргија за непредвиђене трошкове. Ваљда може из буџета који износи преко милиои дин. да се одвоји 20 хиљ. дин. те да се уради нешто у интересу трговине Није право толики буџет да се потроши на редовне потребе а за трговину од које живи ова варош, да не буде ништа. Г. Председник рече, да за насипање баре греба 100 хиљ. динара. Ја нисам тражио насипање целе баре венеције, него само ,]едан мали део где ће бити житарска пијаца. Питање је ово судбоносно за Београд и држим да несме изостати, да се насинање врши за неколико година, као што би то хтео г. Чађевић. Држим да то неће бити понижење за нас ако се бринемо за тргоиину. (Чује се: какво понижење. Сви смо за то да се стави циФра на ту цељ). Председнж. Пристајете ли да се још говори и да се стави у буџет. Марко ВелизариК. Треба прво видиги шта остаје преко трошкова. Јер рецимо да одобримо 20 хиљ. дин. па носле сумирамо приход и расход па остане само 10 хиљ. дин. прихода шта ћемо тада радити са деФицитом ? С тога сам да се прво види колико ће по свршеном буџету остати прихода па онда из суме ште преостаје одреди циФра за насипање баре, и у том случају пристао би да сав вишак одредимо за насипање баре. Раденко ДрагојевиА. Ово парче баре стоји на таквом месту да нико лично није заинтересован непосредпо, него се ради у опште за београдску трговину — дакле за све. Према томе ма се и прирезом то извршило, нико пеће имати права да нам пребаци. Председник. Ми сви желимо то што предлаже г. Мага, а не само он, само се разликујемо у начину како да се то изврши (Тако је). Ево ја ћу ставити на гласање овако : Ко је за то, да се стави извесна сума за насипање гога дела баре нега гласа „за" а ко је за то да се неставља у буџет, него да се из опште суме та потреба измири, гласаће „против" Дакле са 14 против 5 решено јо да се унесе у буџет. Сад изволте одредити цифру. Мата Јованови^. Ја предлажем 20000 д. Ћредседник. Боље би било да се неодређује оволика цифра док се не види из сумирања, јер може бити да ће остатак биги новећи и онда би могли за ову цељ одредити и већу цифру од 20 хиљ. динара. Еоста Главини^. Ја пристајем да ово одређивање цифре оставимо док се буџет не сабере. Председник. Па одобрите да ставимо 20 хиљ. онда кад сумирамо. Ја мислим да је боље после па можда ће моћи и више да се стави. Мата Јованови\. Ја нисам тражио више од 20 хиљ. и кад председник пристаје да се стави толико онда молим да се ово сад одмах одобри. Лредседник. Али ја мислим да оста-

ГОДИНА X. ' вимо и већу цифру, јер није ту само насипање, него треба и она вода да се спроведе. Мата ЈовановиК. Аво треба више за остало, то се може пакнадити из партије за непредвиђене потребе- те да се и вода спроведе. А ја за сад тражим само за насипање 20 хиљ. и молим да то одобрите. Председник. Насинање баре стоји у тесној вези са одвођењем воде, без тога неможе да се мрдне лопатом. Ја сам са иншпектором санитета ишо на место и видио да се неда то насипати без овога. С тога је опет боље да оставимо циФру за доцпије Раденко ДрагојевиК. Заиста стоје те потребе о којима помиње г. нредседник. Но ово што тражи г. Мата односи се на онај простор између кантара. Лредседник. Па добро. Усваја ли одбор да се мете 20 хиљ. динара ? (Усваја) Јован Станковип. Ту треба да се напише: За насипање и правлење канала 20 хиљ. динара. Еоста ГлавиниК. Немојмо тако да говоримо. Овде је тражено 20 хиљ. само за насипање баре, а даље стоји партија од 6000 дин. за правлење ћуприја и капала и из ове ће се партије правити канал. Председник. Добро. Онда овако да гласи: На насипањо једног дела баре за житарски трг. Обе ове партије да иду тамо у грађевинарски одељак. Љуба Јовановић. Г. Главинић помену 6000 дин. за ћуприје и ванале. Ви треба господо да знате да ни су направљени канали у видинској улици. Коста ГлавиниК. Ако је тако, онда је та цифра уштеђена у прошлој години. Лредседник. Свршено је то, сад има друго. Имамо једну хигну ствар о повећању ноћних стражара Управа в. Београда тражи то повећање макар само за Дец. месец због дугих ноћи и мочарног времена, па ма доцније и неповећали. Молим вас да одобрите то повећање. Е. ГлавиниК. Ја незнам како би се то могло пред контролом правдати да из кредита за идућу, подмирујемо потребе ове гонине. Друго: мени се чини да ми и данас имамо приличан број стражара али они нису на своме послу. Има их више од 10 који чувају специјалпо имања и личности посланика страних сила и на то би требала управа да одреди жандаре. Лредседник. Патролџије имају своје одређене диније и они се тако распоређују на службу. Ако обраћају пажње и на зграде посланства и то чине ио дужности. И да би они могли да буду над личном и имовном сигурношћу грађана и на ове дуге ноћи, управник вароши молио је да се за сад повећа њихов број. Ја мислим да би се то могло учинити на рачун одобреног вредита за идућу годину с тим, да се у толико у идућој години уштеди на стражарима у месецима кад су кратке ноћи. Мата ЈовановиК. Г. Председник тражи нешто што не би могло да буде. Тражи да ми аконтирамо од буџега за идућу годину. То несме бити. А могло би се, ако се за добро налази, узети више сгражара на рачун ово годишњзг буџета. То би се дало правдати. Председник. Сво се питање најзад своди на то: имамо ли довољно стражара и да ли их требамо још бар док су овако дуге ноћи То да решимо прво а после можемо их платити аво хоћеге и из овогодишњег буџета.