Beogradske opštinske novine

БРОЈ 14.

—ч/\/^—

172 -

\ЛЛ/

ГОД0НА. X.

Сад имам да вам саопштим иешто што сам требао да сиоменем при лицитацији цубока. Сад ми је рачуиовођа поменуо да је Панђело у лиц. протоколу рекао да пристаје и на даље иа сваку врсту лицитације ма ко понудио јога већу цену од његове. Међу тим овај који је понудио суму од 86.000 дин. он ие пристаје на даље лицитирање. Сад изволте решити : остајете ли при одлуци да се устуии Најдановићу, или хоћете да се користимо овом изјаво Панђеловом (остаје на Најдановића. Ко зна пгга би Панђела дао кад му Најдановић не би хтео да конкурише.) Сад долази на реду лицитација о леду. Први пут је она била остала на Божи Марковићу. Доцније је држана ужа између Боже и Пантс Бодија па је за један динар више остала опет на Божи — а тоје за 391 динар мање него пр. године. Ово је таква разлика да изгледа да су се договорили и Ја мислим да би требало да држимо другу лицитацију. Димитрије НајдановиА. Сад како је ово време благо сваки ће од лицитаната гледати да се извуче. Прогиван сам да се од стране општине нанлаћује такса за лед, јер ако то и даље буде неће наплатити ништа више но ко и досад по 400 дин. С тога сам да се држи друга лицитација. Андра ОдавиК. Ове речи што су сад овде пале не би требало да се овде чују. Ми немамо права да говоримо о томе, да ли су сигурни ти предузимачи или не. Тамо је казано у условима све и лицитанги су ту видели и према томе лицитирали од лициганата се тражи прописана кауција и сваки лицигант коме на пут не стоје какве друге законе сметње, чим положи кауцију, добија право надметања, а на нами је сад оћемо ли ту лицитацију одобрити или не. Неодобримо ли то можечо чинити из разлога што је изашла мала цифра а никако из разлога да је неко несигураи. Што се мене личпо тиче, ја сам за то да се лицитација одобри и то тим нре, што је сада већ доцкан и бојим се нећемо имати пи једнога лицитанта. А ако остапе да онштина наплаћује сумњам да ће бити и 400 динара. Преседник. Усвајали одбор ову лицитацију ? (усваја.) Изволте даље чути извештај комисије за чишћење нужника. Ако одобравате ово што предлаже комисија опда одобравате и ионуду Светослава Јовановића, (прочита се извештај). Усваја ли одбор извештај и да остане на овоме Светиславу ? (Усваја). Сасганак је закључен у 9 сах. по подпе.

Држан 23. Децембра 1891. год. у Веограду. Председавао председник Милов. Р. Маринковић. Председник. Пошто има довољан број одборника, то изволте чухи протокол прошлог састапка док не дође свешгеник да закуне нове одборнике. Секрегар прочита протокол. (Пошто се прими примедба А. Одавића

да у протокол уђе и напомена, да је саопштена Панђелина понуда одбору одпосно цубока, али да није примљена — нротокол се прими.) Председник. Као што вам је познато сваке године одређују се лица која ће присуствовати при прегледзма ствари за војску набављапим и да дају мишљења које су добре а која не. Трговачко занатлиски одбор кандидовао је ова лица. Милутин МарковиК. Мени се чини да има у поднетом списку овде неких лица који нису држављани српски. Ја сам мишљења да никад не бирамо у оваке комисије ни једнога од сграних држављана кад имамо наших држављапа. Рад у овим комисијама од замашног је зпачаја по државу, а и по саме чланове ових комисија, јер имају лепу дијурну. на је претпоставка да ће боље наши држављани штитити државне интересе на страни, и умесније је да наши држављани вуку користи из оваког рада но страни држављани који нису никад били од користи ни за нас српске држављапе, ни за државу. Дакле, да се сваки у списву изложени сграни држављанин замеии са српским држављанином. Председник. Ако ви усвојате ову наномену (усвајемо), онда би била дужност општинског суда да пре^леда да ли су сва овде поменута лица српски држављани па који не буду, ти да се изоставе, а на њихова места да вам се у своје време преддложе други, а међу тим ово да примите. (Добро: прима се.) Сад молим госиоду нове одборнике који су на последњем збору изабрати, да положе закдетву у смислу закона који прописује да сваки одборпик, који се уводи у дужносг, мора заклетву иоложиги. Но пре тога ја вас молим да сваки од вас потпише заклегву. (Бива тако. Имена заклетих одборника означепа су у данашњем протоколу раиије штамианом). С овим је састанак закључен

Бирање ових лица вргаи се коцком. Председници одбора биће одборници а чланови из грађанства. Сад изволите да приступимо бирању председника и чланова тих одбора, као и њихових замењеника ( настаје извлачење коцке). Дакле бирачки одбори састављени су овако: (Секретар прочнта). Вама је знано, госиодо, да је сад крај рачунске године, а познато вам је да у место досадашњег члана благајника имамо да изберемо једног благајника од лица, која су за то место иоднела понуде. Да би се могло аокстатовати стање благајне на завршетку године и колико има нривремених издатака, потребно је да се изврши преглед касе сутра 81. Децембра овога месеца; како би се од 1. Јануара 1892. годане могло одпочети вођење дуллог књиговодства по ранијем донетом решењу одборском. С тога предлажем одбору да вечераа избере једну комисију, коЈа ће тај преглед извршити.

Држан 30 децембра 1891 год. у Веограду.

Почетак у 5 и по часова по подне. Председавао председник општине Милован Р. Маринковић. Председник. Пошго има довољан број одборника да се може радити, то огварам одборску седницу и молим вас да саслушате записник прошлог састаика. (Секретар прочита). Има ли ко да примети шта на састав заиисника? (Нема). Усваја ли одбор записпик? (Усваја). се. Господо. Ја сам нарочито сазвао ову седницу због тога, што у недељу но општинском закону има збор општински, да се избере бирачки одбор за целу 1892. год. Пошто је Београд подељен на шест одељака, то сваки одељак имаће свој бирачки одбор састављен из председника и четири члана, а овима опет биће увек по једап заменик. И тако за сваки одељак треба изабрати по 8 лица.

Држим да ће довољно бити да се у ову комисију изберу пет лица и од њих тројица да могу пуноважно радпти. Слаже ли се одбор са овим ? (слаже.)> Онда молим кандидујге та лица. (чује се: кандидујте ви.) Добро. Ја предлажем г. Мијајла Д. Банковића, шпедитера, Николу Вулковића, трг. Марка Велизарића члаиа Глав. Контроле, Николу Хаџи-Поповића пензионара и Соломона Азријела трговца. Они ће црегледати све ошитинске касе. Усваја ли одбор? (Усваја). Сад изволге господо дати мишлење о владању и имовном стању извесних лица, што гражи истражни судија ? (Секретар прочита). Молим вас господо да чујете једно нисмо од војене власти којим се тражи мишлење одбора о извесним лицима какав глас уживају у грађанству и каквог су имовног стања. (Секретар прочита). Са овим завршујем овај састанак пвшто је оно, што ми је потребно било за збор свршено. Састанак је овај трајав до 6 ипо час» по подне.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Опзггина Београдска

Парна штампарија Народно Радикалие Странке.

Уредник Урош Кузмановић