Beogradske opštinske novine

БРОЈ 22. ___ На ову се иицитацију позивају подузимачи с том примедбом, да се 5°| 0 од изкличне цене пре почетка лицитације у име жаобине положиги има, коју је жаобину најповољнији подузимач до на 10°| 0 јамчевине одмах допунити дужан ; и да се лицитацијони услови, нацрти, предмере, нрорачуни и образац камена у ововарошком мерничком звању прегледати могу. До почетка лицитаци^е примају се и запечаћене писмене са 50 новч. билегом и 10°| 0 јамчевине снабдевене понуде у којима оФерент нзјавити мора, да се лицитацијонам условима у свему подвргава. РеФлектовати се може уједно на посао и на лиФеровање камена, а тако исто и засебно. Накнадни оФерти неће се узети у обз"р, V Панчеву из седнице варошког ма^истрата држане 29 Адрила (11 Маја) 1892. Бр. 5852.

ОПШТИНСКЕ ЛИДИТАЦИЈЕ На дан 4. Јуна ове године држаће се ОФертална лицитација у грађевинском оделењу суда општине вар. Београда на „марвеном тргу" у Панђеловој кући, за подизање (дозиђавање) трећег спрата на здању Суда општине вар. Београда. Оферти ће се примати од 9—12 часова а отвори ће се тачно у 12 час. у подне Кауција 6.500 динара. Странци полажу дуплу кауцију. Оферти се имају снабдети са пропиеним маркама. Ближи услови и остала техничка документа, могу се видети сваког радног дана за време канцедариско и при лицитацији. Од отране оуда општини вар. Београда ГБр 767. од 4. Маја 1892. г, Београд.

На дан 27. Маја ов. год. од 3—6 часова после подпе, држаће се у грађевинском оделењу суда општ. вар. Београда у Панђеловој кући, — марвени трг — усмена јавна лицигацпја за откопавање земље и полатање калдрме на вел. пијаци између постојећих месарница и управе вароши Београда. Кауција 350 дин у готовоа новцу или у државним папирима. Сгранци полажу дуплу кауцију. Ближи услови и предрачун могу се видити сваког радпог дана канцелариског и при лицигацији. Од стране суда општине вар. Београда ГБр. 791. 12. Маја 1892. год. Београд.

На дан 28 Маја тек. год. од 3—6 часова после подне, држаће се усмена јавна лицитација у грађевипском оделењу Суда опш. вар. — Београда у „Панђелиној кући — марвени трг" за оправку старе калдрме у улици „Обилића Венац и Краљ Милановој до Сконљанске улице. Кауција (80) осамдесет динара у готовом новцу или државним папирима. Ближи услови и предрачун могу се

- 23 4 видиги сваког радног дана за време канцелариско и нри лицитацији. Од стране суда општине вар. Београда ГБр 817, 16 Маја 1892. г. у Београду.

Суд београдске општине, држаће па дан 1. Јупа г. г. лицитацију за набавку 13.000 килограма зоби, и 11.500 килограма јечма, за храну коња пожарне чете. Лицитација ће се држати цред каФаном „Боспом" на малој пијаци од 3—6 часова по подпе. Кауцију иолажу српсви грађани, за зоб 160 дин., а за јечам 140 дин., страни поданици полажу дупло. Кауција се прима у новцу, или у државним хартијама од вредности. Услови ове лицитације, могу се видети, сваког радног дана, у канцелариско време, и на дан лицитације, у књиговодству београдске општине. Од Суда онштине вароши Београда, 15Маја 1892 год. СБр. 8816. у Београ-у.

Палилулски одељак београдске општине, држаће на дан 27. т. м. лицитацију за оправку општипских рабаџиских возоваКОЛЗ)< С тога позива коларе да поменутог дана дођу на лицитацију у која ће се држати од 3—6 часова по подне. Од Суда општине вароши Београда 15 Маја 1892 године. СБр. 4718. у Београду.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (извод ИЗ СТЕВОГГ. БележАКА) држан. 19. Марта 1892 год (свршвтак) — Ђока ДимитријевиЂ Мисли да ре зултат зависи од надзора, па ако је та школа погребна Београду, да јој се помогпе али установи и строги надзор. Председник доказује потребу за тако забавиште и слаже се с предлогом Г Б. Димитријевића да се одреди јака контрола. мисли да би се та контрола могла поверити друштву за унапређење савслог краја, па да се њему у руке и да опшгинска помоћ. — Гавра БркН; нротиван је у опшге давању помоћи за ове школе. — Никола Поповић слаже се с председником да, ако се помоћ даје, да се да друштву а не молитељици. — Ђока НешиЂ, и он се слаже са председником. Би усвојено, да се пита друштво хоће ли оно да води бригу о овој школи, иа да се њему и да помоћ. Председпик тражи одобрење да се може утрошити до 1400 дин. за калдрмисање немањине улице, како би се могла привлачити земља за прављење насипа поред Дунава. — Гавра БркиЂ противан је овоме и мисли, да би требало само друштво дунавског краја да овај трошак сноси. — Никола Попови1» доказује да ингерес општине захтева, да се ова улица калдрмише а не приватни интереси там. грађана. У подужем говору излаже како ће

^ ГОДИНА X ошптина имати велике користи од утврђења дунавске обале, а да се до тога дође, да се може земља за утврђење носити, мора се ова улица калдрмисати. После поменичног гласања би решено да се ово калдрмисиње изврши по предлогу председника. Сасганак је закључен у 9 '| 2 часова по подне.

држан 23. Марта 1892. г. у Београду. — Председник. Отварам одборску сед- - ч ницу и молим да саслушате записник 21 редов. састанва (секретар прочита). Има ли ко шта да нримети. — Ђока НешиК. Код онога става гди се говори о коцкастој калдрми изостало је, да се каже да је у прошлој седнипи решено поред улице Савске, Мајдапске, Кнез Михајлове и део улице Краљ Миланове. С тога нека се то 'исправи, јер је и за овај део решено да се коцкастом калдрмом калдрмише (Чује се: јесте решено). — Председник. Добро. Прима се исправка. Има ли још ко шга да примети ? (пема) Усваја ли одбор записник ? (усваја). — Марко Велизарић. Кад је реч о калдрми ја имам једно питање. Још лапе је одбор решио да се калдрмише Которска улица и то је почето, па је остао један део некалдрмисан с тога, што није био насут. Сад како је лепо време го треба оправити, да би се могло пролазити. С тога молим г. председника да то нареди. — Председник. То ми је питање познато. По томе ја сам већ учинио нужан корак да онај предузимач почне насипање и одредио сам му и рок докле да сврши, — Андра ОдавиК. Ја сам пре неколико седница питао овде г. председника односно куће г. Карапешића у којој је школа. Питање је било односно дужности ко ће за оправке одговарати. Председник је обећао дати у другој седници одговор. Прошло је већ неколико седница и још није одговорио. — Председник. За кућу Карапешића имам да кажем да су акга код комисије одређене да изврши преглед о оправци. Та акта ја сам читао и у колико се сећам г. Карапешић је дужан да изврши све оправке при предаји куће, а општина при повраћају исто да је дужна да му је враги у добром стању. Овако стоји записано и у саслушању г. Каранешића, које је сам г. Карапешић написао. — Мића ПетровиК. Ја сам хтео да питам г. председника хоће ли изнети пред одбор оно питање о гариФи жељезничкој за пренос, о коме сам писмени предлог поднео. Ствар је хитна. — Председник. Има доста питања на која треба одговорити, али ја хигам прво да скинем ове друге ствари са дневног реда, па после да одговарам на та питања. Ако одбор налази, да је нужно о овоме питању сад говорити и да да своје мишлење, ја нисам противан, али треба знати, да ће ови нредмети и даље стајати на дневном реду не решени. Жели ли одбор да се прочита предлог г. Мићин (жели.) Добро. Изволге чути. (Секретар прочита.) Дакле ово је пигање односно тариФе жељезничке што је смањена подвозна такса. Питање сте чули. За то је образовапа већ и комисија. која то претреса те да се тариФа дотера да неби штетила београдску трговипу. Колико је та комисија досад урадила, ја незнам.