Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 34. Према ранијој одлуци одбора општине београдске, редакција листа ,,Сга8е11;е Леа Ећ-ап^егв", који излази у Пешти, издала је књигу (свеску) Београд у речи и слици. Свеска је шгампана на српском, Француском, немачком и мађарском језику са 60 слика Књига (свеска) ће коштати од прилике око 2 динара. Опширније о овој књизи донећемо у једном од идућих бројева нашега листа.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Опшгина београдска на дан 17. Августа ове године, држаће ОФерталну лицитацију, за набавку 700 метарских хвати дрва, за огрев суда и основпих школа. Кауција се полаже, од стране српских грађапа у 1800 дипара а од страних 3600 динара у готовом повцу или државпим папирима од вредносги. ОФерти морају бити снабдевени прописном таксом у маркама и предаваће се заједно са кауцијом горњег дана од 9—12 часова пре подне благајни општ. суда, а отвараће се комисионо истога дана тачно у 12 часова на подне. Услови се иогу видети сваког радног дана за време карцедариско а и на сам дан лицитаца]е у књиговодству општин. суда. Од суда општ. вар. Београда 29. Јула 1892. год. Београд. АБр 3741.

Општина београдска издаваће путем јавне лицигације следећа непокретна добра набавке и разна права, и то : 1. Септембра 1892 год. Плац постојећи у овд. вароши више чесме кнегиње Љубице за време од 1. Новембра ове до 1. Новембра 1893. год.

■БУРАЂ КАСТРНОТО с^ендербег ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА напасао |4икоиа (С једном гепеалошком таблицом) Темат награђен првом видовданском наградом оиштине београдске.) мото: Скендербег је срца ОбилићаЊЕГОШ. ГЛАВА ЧЕТВРТА. Поаив краља Владислава Скендербегу. Да се обазремо сад часком па догађаје који су се за то време дешавп ли у Угарској. И ако су Турци г. 1443. за врло кратко време били прегрпели два силна удара од Угара: један код Ниша а други код Куновице, ипак питање: ко ће даље бити господарем Балк. полуосгрва ни из далека неје било коначно решено. У то бар неје сумњао ни један озбиљнији ондашњи угарски државник. С тога и би на сабору угарске господе, који се састаде априла меееца идуће

— 326 2. Септембра 1892. год. Њиву до Убанлића винограда за време од 1. Новембра 1892. год. до 1. Новембра 1895. год. 3. Септембра 1892. год. Права на наплату таксе за Фијакериске станице за време од 1. Јануара до 31. Децембра 1893. год. Ове лицитације држаће се у рачуноводству суда опшгине вароши Веограда. Услове сваке од ових лицитација могу се видети у рачуноводству до дана лицитације сваког радног дана за време канцеласко а и на сам дан лицитације. Од суда општине вар. Београда 8 Августа 1392, год. ОБр- 14013.

редовни сдсттх ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (по стеногг . велешкАмд) Држан 22. јуна 1892. год. (свршвтак) С тога би молио г. пред. да одговорр. за што се та наредба не врши а држим да би требало издати налог квартовима да се те наредбе најстрожије нридржавају. Ево овде у комшилуку извлачи се земља са једпог имања па се носи доле на Дорћол а кроз улицу гди пролазе просипа се земља и тако је грозна прашина да се неможе проћи нити се могу на кућама прозори отворити. Црвдседник. Знам ја унапред шта хоће г. Капетановић. Он хоће да се кола за изношење земље и ђубрета конструјирају како треба те да неби се просипало по улицама. Ја сам већ учинио корак односно наших кола, па прво да општина предходи примером и кад то учини позваће и остале да своја кола тако удесе. М. КааетановиК. Добро, али док таква кола буду готова, треба наредити нредузимачу или ономе чија се земља носи, да очисти прашину са улице. 1 Друго. Ко дозволи ономе па теразијама да ■ гаси креч на сред улице?

године, поред осталих ствари решено и то, да се он састане и јула месеца исте године а да се до тог времена скупи и сва војска, која је имала поново да ратује с Турцима. Ну од овога новога похода бар за ово време не би ништа. Борба којаје трајала непрестано већ неколико година између Угара и Турака беше исцрнла снаге иједнима и другима. Сем тога султану су допирали све страшнији гласови о спремама онштег крсташког похода а и домаКе га прилике неке беху силно потресле. С таких прилика обе стране беху врло наклоњене миру. на кад се Турци још иоаизише те првк помепуше о њему краљу Владиславу преко нашега деспота Хурђа ни од Угара му нико не би противан и тако се он закључи 13. јула исте годипе. Али одмах за овим прилике се силно изменише и с једне и с друге стране. Мурат беше прешао у Азију да се таио одмара од светских послова а оставио па пре столу европском четрнаестогодишњег сина свог Мухамеда; од хришћанских пак држава стадоше долазити Владиславу све новољнији гласови о спремама крсташке војне. Флота хришћанска већ беше и заузела мореуз код Галипоља и хвалила се да ће моћи не пу-

ГОДИНА_Х. Председнж. Ја писам дозволио, а нисам ни видео, но учинићу шта треба да се сзобраћају не смета. Сад да пођемо даље. Као што сте изволели чуги из записника биће свечано отварање водовода на Петровдан и томе чину тако важном за Београд приредиће се та свечаност. На исту треба позвати Његово Величанство Краља — г. г. Краљевске намеснике и Краљевску владу и друге достојнике паше. У то нме ја вас молим да ме овластите, да могу лично са још 3 — 4 одборника откћи и поаваги Краља Намеснике и владу — Одобравате ли предлог да се ово изврши ? [Одобравамо]. Сад изволге чути извештај комисије о опису Београда — г. Др. Паво Поповић прочитаће. (чита) М. Кааетановик.. Господо. У Мађарској излази једна књига са сликама и историским онисима варонш, и то у Форми као новине. Мађари имају у опште свој један одељак, коме је вужност да чипи све могуће, те да странци у Пешту долазе. Они свима странцима иду на руку, како би им се олакшало становање у Пешти. Она су у томе и успели. Није само у Пешти, него у свима великим варошима и то не само овако званично, пего има и приватна друштва, која имају за цељ потпомагање и примамљивање странаца. Мађарско друштво има свој нарочити биро. То друштво почело је да издаје књиге у којима поједипе вароши описује. Оно има извесан број својих предплагника за које штампа такве књиге. Сад ово друштво хоће да опише и све зароши на истоку. Сад је у пигању да ли ми смемо дозвозити да нам неко из Пеште описује Београд ако ми сами не састабимо редакцпони одбор који ће нам оппсати Београд онако, како нам они не би проиграли нашу историју. Ми њима не можемо да учипимо ниш га у овом погледу, ако би пам па свој начин описали Београд и нагрдили нашу историју. Сад кад је ово друштво дошло код нас, па нам нуди, да наши књижевници спреме сав материјал шта треба да уђе у овој свесци, ми треба то да примимо. Сад је друго питање и ја мислим да пико у начелу неће бити противан, да потстити ни једпог турског војника из Азије у Еврону. Све те прилике необично утецаше па све Хришћане а нарочито на папу Евгенија и он нрегну свом силом да се сегединск I мир поквари и да се наново завојшти на Турке, не би ли се једном изагнали из Европе. Да жељу своју оствари било му је у толико лакше, што се његов легат код Владислава, Јулије Чезарини, за време преговора од 13. јула попашао врло неодређено и што ништа не беше уговорио у име папино. Краљ Владислав беше човек мек и превртљив, те лако пристане на разлоге Јулијанове да погази мир. Исгина с Хуњадијем је ишло мало теже, али на послетку разним обе^ањима*) обрлате и њега. И тако се на сабору од 4. августа всге године реши, да се мир углављен између Угара и Турака у Сегеднну, сматра као и да не ностоји и да се војска до 1. септембра скупи и спреми за прелазак Дунава. Али до тог времепа већ се и Скепдербегова победа над Али-пашом беше разнела по целом хришћанском свету. Он и његова државица, дотле нигде ни чувени ни зоани, *) Обећавали су му у Бугарекој наследну владавину. Деспот Ђурађ II. 8.