Beogradske opštinske novine

БРОЈ 12.

инсталатера тражи да гарантује бар годиву за доброту израде и употребљеиог матерЦј ала. Дајући ов) објашњење уирава Водовода моли грађанство да не верује рђавим гласовима ксји се на штету и грађанства и општине или злонамерно или из претеране бојазни расгурују по вароши, већ да поклони вере управи Водовода, која је го това дати свакоме тачно упуство и свако објашњењо како у погледу саме воде тако и вршења инсталације водовода у куЈш и одрн^авања истога у добром стању. Вр. 913. 18. марта 1893. год. Веоград Управа Водовода

ОПШТИНСКИ ПОСЛОВИ Наши1*1 читаоцима. Скрећемо пажњу паших читалаца на објаву управе водовода, коју у данашњем броју доносимо, а тиче се избијања пронетих гласова о води из новог водовода. Молимо н уредништва београдских листова, да саопште ову објаву бар у изводу.

СТЕЧАЈ за марвеног лекара Суду оиштине вар. Веограда потребан је још један мар. лекар са годишњом ила том од 2000 динара. Поред плате имаће и приватних зарада од прегледа стоке и т. д. Који су во.ђни да се приме овог места, нека се обрате суду општинском са

ниже видети, да је крал, Дечански имао и ЈреВу кћер . удату за Војина, „мила зета српског цар .Јтјепана." Без Сумње, да је најстарији син Дечанскога био Дуиши, који је и наследио оца, и ностао царем, а родио се на годину дана после венчања Сте Фановог са Теодором, — 1308. године. 1 ) За другог сина Дечанскога, Душицу — Душмана, вели студенички летопис да је умро у Цариграду, приликом заточења очева. То исго тврди и Даиил > речима: „и приходигк СтеФанк ск ск1ном'к своим т к Доушаномчч и ск н г ккоторо1о малшо чедик> своихтч,# где би, без сумње, да је и Душице било у пратњи СгеФановој, споменуо поред Душана и млађег му брата. Ну данас се већ поуздано зна, да је други син Дечанскога, Душица или Душман умро у Цариграду. 3 ) Ледино из оних Данилових речи: „с н г кко■1оро1о малик> чеднн> своих г к," могло би се ]»азумети, да је порел Душана, Ст. Дечански тада имао још деце; а та би но свој ирилици била к ја од оне женеке деце Сте') СреКкови)., II, .'!41. '') „Животи' 1 , 1 <>11. : ') Наша .мла),а два рукоппса ногрешио иеле месго Дудлице за Снмеона, да „у Ца}1играду конп. прист нред удсм евоим." (Спомелпк срп. краљ. акад Ш, 139).

потребним документима најда.ке до 10 априла 1893. године. Од суда општине вар. Веограда АВр. 1219. 13. марта 1893. године у Веограду. САСТАНАК 0 Д Б 0 Г А () 11 Ш Т И Н К Б 1-: <) Г Г А Д С К К (но сренограф. брлешкам.а) Држан 22. Јануара 1893. године Почетак у 5 часа ло подне (<• врЈнетак) Јовица Барлџвиц. Г. Пера лено је казао, али општина је нолитичка личност а не нриватна, с тога се и она у свему мора нридржавати закона, као што и друге државне власти чине. Председник. Све је то лен> што је казао г. Барловац, али ја се нридржавам мишљења г. 11е])иног. Ако би ми узели адвоката да ради само овде могао би нам изнети рачун од 10 хиљада динара. Г. Андра је казао да узмемо неког нензионера. То неможе бигн, јер закон вели да мора бити адвокат п кад би ми узели какво друго лице могло би нам се казати да узимамо буџаклије. Кад је овака практика узимање адво ката освештана, ми ие бн газили закон. А нај 1 носле шта се нае тиче, ако адвокат несие овако да нрима посао, он сам нек одговара код његовог министра (чује се. то је са свим тако). Димитрије Милч/евиИ. Сви пријављени добри су и кад би нам сви требали ја би узео све, али пошто треба само један, то ја предлр.жем да се прими 1'. Гођевац. Г.гиша Стојановић. Ја предлажем г. Сандића. Сиосоје СтевановиИ. Да изберемо комисију, па нек нам нодНесе евоје мишлење кога да нри мимо. Стеван ЋурчиИ. Нека председник избере ! троицу из одбора да ноднесу мишљење у иду ћој седници. Тоје мој нредлог. Др. Ник. X. Николи/1. Да гласамо за Гођевца и Милана Марковића, на ко добп је већину (чује се: и за Миленка Сандића). Нредсе.џш.к. Прима ли одбор да се за ову троицу гласа. (Прима) Онда да гласамо (настаје гласање).

Да вам саопшгим резултат гласања. Г. Мнлан Марковић добио је 10 1'. Гођевац 6, а г. Сандић :•> гласа. И тако изабран је већином гласова г. Милан Марковић адвокат. По закону треба нредседник општине да буда иредседник бирачког одбора при изборима. Али пошто је овде бирањс но квартовима и има их (> месга, то ја не могу на свима местима да присусгвујем у једпо исто време. С тога треба изабрати некога из одб#ра који ће присуствовати. Ако хоћете ја ћу кандидовати, (Овлашћује се г. Иредседник да-избор тај изоршп. Добро). Мујајло МијајловиИ. Г. иредседниче. Имам један предлог врло хитан и молим да ме чујете. По вароши толнки снег пао, да еу улице затворене и јако је огежан саобраћај Како је го врло незгодно, то предлажем да оредседник одмах нареди ла се набаве кола и снег изнесе. (Чује се Врло до 6 ј)о). Предсљдник, Усваја ли одбор ово '■ (Усваја). Пошто је већ 9 сах. то закључујем седницу. Састанак је овај трајао до 9 сахати по нодне

Т А. К О 32 ЗА ШН01ИЕЊЕ ЂУБРЕТА ;:а квартове: Савакалони, Теразијоки, Врачароки и Бародки, 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом . 0 2о н. д, 2. Од две или гри собе, са кухињом или већег дућана са магазом 0 70 н. д:>. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале ГоО п. д. За квартове: Дорболски и Палилулокг. 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0 - 20 п. д. 2. Од две или три собе са кухињом или ве ћег дућана са магазом . . . 0'60 и - д. :5. ()д четири или више соба са кухињом, од кач>ане са кухињом, од гоетионице са кухињом без штале 1 дин. Од оуда ошиине београдоке 28 Августа 1892. год. АВр. 9449.

Фаноне, коју Вранковићев летопис спомиње Истина ми данас немамо тачних података, по којима бисмо могли закључргги, да су и Јелача и Теодора обе кћери краља Ст. Дечанскога од прве жене, како то мисли г. Рунарац, нити пак да је СтеФан Дечански имао : трсИц кћер, како би хтео исти иеторик, Толико се ноуздано зна, да је Јелача, К!ддса, била удата за Младена Т>орђенића П1 кнеза клишког и скрадинског, и да је ос! I удова 1 ) За млађу кћер Дечанскога 4'еодору, која се доциије у к-луђерству прозвала Јевлокија, зна се, да је била удат I за севасгократора Душановог Дејаиа, и да ; е са њим изродила синове: Константина и Драгаша. У томе се слажу и г. Срећковић и г. Руварац 2 ); али да ли је Теодора-Јевдокија кћи Дечанскога од прве жене Сте<1>анове, Теодоре, или од друге Марије, у томе се та два историка разилазе. Г. ('рећкониК мисли. да је Јевдокија м.1<11,а сест|>а Синншина, кћи Дечан скога од друге му жене Марије; 3 ) а г. Гуварац па ...нагађајући/' држи, да је она 1'унарац, „0 КнеЈу Ланару 1 , 131; - - „Матица" за 1868. год. С[)с||коцлК у Гласнику о7. 116.; а 1'уваран, у „Киезу Лааару", П'н>. '■') Глаиник срн. уч . др. Г>7, 125.

кћи Дечанскога од прве жене. 1 ) Трећи наш историк, г. Чеда Мијатовић, иде још дал>е, па би хтео на основу неких хрисову.на, ко.је је тобоже Душан дао манастиру Јована Крститеља у манекејској планини, да ]е Јевдокија кћи цара Душана 3 ) (!) Јер у тим хрисовуљама (Гласник XXVI), ,,цар Душан, вели г. Мијатовић, — говори о том манастиру као о обител.и и ирељубазне к1јери царства ми, иревисоке краљевне", где се подразумева ова иста „царица Јевдокија." Г. Мнјатовић је, чини нам се, и сувише похнтао, кад је хтео, само на основу тих непоузданих хрисовуља, закључити, да је Јевдокија (Теодора) кћи Душанова, и тиме унети у исгорију српску једну велику новину: да ,је цар Душан имао и једну ккер, за коју се до данас није знало. Јер ире свега, мп до данас, ко.шко нам је познато, нигде не нађосмо забележено, да је цар Душан имао још законите мушке деце, сем Уроша, а још мање женске. ') „о Кнезу Лазару", 107. -) Глаенпк срн. уч. др. 35,. 214 -215. (наставиће се)

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОИПГТИНСКОГА СУДА

Виаоиии Ппштина Беогвадска

Штампарија Петра Ђурчића, Обилић. венац бр. 14

Уредник Урош Кузмановић