Beogradske opštinske novine

БРОЈ 22.

ИЗЈ1АЗИ НЕДЕЉНО ЛЕДАН ПУТ ДЕНА 3А СРБИЈУ на годину 6 дин. на п0.1а годинв 3 „ за стране земље на годину 9 „

год. п.

ЦЕН2 ЈЕ ОГЛДСИМД б ПР. ДИК. ОД БРСТЕ претплату ваља олати упутнидом на општински суд а све кореспондендије на уредника Рукописи не враћају се Неплаћена писша не примају се.

ЗАКОН О варошкој трошарини у Београду (Од 1884. год. 36. 40. стр. 2С9.) Члан 1. Влада Краљева овлашћује се, да по споразуму с одбором општине београдске може на се узети извршење канализације за одвлачење варошког измета, водоводе за снабдевање вароши са добром водом за пиће, сувремено и по здравље најудесније калдрмисање и осветлење као и све друге радове, који би за здравље становништва у Београду били нужни. Члан 2. Краљева влада овлашћује се, да може уступити било целокупно или почесно извршење ових радова једном предузимачу или друштву под условима, који су прописани законом за јавне грађевине. Члан 3. У тој цељи Краљева влада овлашћује се да може, за рачун општине београдске закључити потребан зајам, но услови овог зајма не могу бити тежи, него што су код унраве Фондова. Но ако оаштина буде сама вршила радове, аредвиђене чланом 1. овога закона, она може сама и зајам закључити. При том, за време отаочетих радова, а докле сталан зајам не закључи, може се оаштина до три милиуна динара аривремено задужити код наших или страних новчаних завода, на залогу арихода од трошарине, и аод условима, аод каквима ти заводи дају зајмове. Али кад се сталан зајам закључи, из њега се има арво измирити овај аривремени. (Измена и допуна од 18. Фебруара 1892. год) Члан 4. Као јемство за редовно исплаћивање интереса и амортизације овога дуга, влада ј се овлашћује, да по споразумљењу с општином београдском путем Краљевог указа а на основу овог закона установи у Београду варошку трошарину (октроа)

или плаКање извесне таксе на извесне предмете за потрошњу при њиховом уношењу у варош. Члан 5. Ова ће се такса наплаћивати и водити по књигама београдске општине и приход од варошке трошарине не може се употребити ни на какву другу општинску потребу, пре но што се овде означена потреба подмири и пре него што влада на то пристане. Члан 5 а. Устројство, администрација и тарифа трошорине, арава и дужности трошаринских чиновника, аостуаак у кривицама, казне и ароаисе за жалбе, ао аналогији царинских државних уређења, као и начин иодмирења трошкова за све аредходне радове, који су аотребни за извршење трошаринског уређена, одређиваКе се Краљевим укагом, што ће силу закона имати. (Измена и допуна од 24. Апри.та 1885. год. 36. 41. етр. 233.) Члан 6. Кад горе означени радови буду извршени, држава ће их уступити општини, задржавајући себи право надзора, како због одржавања грађевина у добром стању, тако и због тачног плаћања интереса и амортизације на утрошени капитал. Ч'ан 7. Влада се овлашћује, да може принудити сваког сопственика непокретног имаРБа, у дотичној општини, да своје имање веже са мрежом канала, водовода и т. д. према усвојеном плану, а ако он то неби хтео урадити. да сама за његов рачун изврши радове, који би по општем плану на њега пали. Члан 8. Ако би и друга која варош у Србији потражила, да се на њу примене одредбе овога закона, то ће се, посш изјаве збора општинског, моћи учинити Краљевским указом. Члан 9. Овај закон ступа у живот, кад га Краљ потпише и кад се обнародује.

У И М Е БЕГОВОГ БЕЛИЧАНСТВА АЛЕКСАНДР.А I. по мидости божјој и вољи народној Краља Србије МИ КРАЉЕВСКИ НАМЕСНИЦИ На предлог нашег министра Финанције, а у договору са Државним Саветом решили смо и решавамо: Одобрава се општини вароши Веограда, да се за грађење зграда за осиовне школе, за грађење водовода, кеа, кланице и канализације, за суделовање у грађењу антрпоа и за грађење модерне калдрме, може задужити са 10,000.000 дииара еФективних. Услови зајма да буду ови: а. Интерес и отплата на еФективни капитал не смеју бити већи но што је то одобрено законом о трошарини у Београду од 13 Јуна 1884 год., који у своме 3. члану каже: «Но услови овога за ма не могу бити тежи него што је код Управе Фондова". б. Да рок отплате не сме бити краћи од 23'Јз нити дужи од 50 година. Наш министар Финансије нека ово решење изврши. 14. Јуна 1890 год У Београду. Јов. Ристић с. р. К. С. Протнћ с. р. Ј. Бели-Марковић с. р. Министар финансија др. М. В. Вуји! с. р.

ОБЗНАНА. До 1. Јануара ове године спојен је велики број кућа са водоводом београдским а међутим је до са^за сразмерно врло мали број сопственика тих кућа извршио инсталацију водовода у самој кући и почео воду употребљавати. Ово неизвршење инсталацнје водовода у кућама, које су са водоводом већ спојене, штети општинске интересе, те с тога суд општине вар. Београда објављује