Beogradske opštinske novine

БРОЈ 23.

ГОД. II.

жз ! аш Г недељно један пут

) ■ 'ј \ -• ' ■ ; _ г .'; ' . , : • ' V. ' ,Л

ЦЕНХ ЈЕ ОГЛЛСИМЛ 6 ПР. ДЕЕ, 0Д БРСТЕ

ДЕНА 3 А СРБИЈУ

:

НЕДЕ/ВА 6. ЈУНА 1893.

; ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИ.ТЕ НА УРЕДНИКА

) • ' 1 ' - ' . ' . • ■ . - )

Рукописи не враћају се

ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОД1ШУ . . . »Ј

. . 9 „

1 { ј

Неплаћена писма не пригаају се.

Р А С П И С Госаодина Министра унутратњих дела од 7. Маја 1893 год. ПВр. 5448. Мој претходник, у Маргу меседу ове годипе издао је поверљив распис свима полициским властима: у коме им је обратио пажњу па чл. 66 и 72 закона о уређењу Главпе Контроле и па тач 2 правила за извршење исгог закопа, паводећи: како но тим ирописима Главна коптрола пема права на непосредпо прегледање општипских каса. Но, како иомепути прописи изузимљу Главпу Коптролу само од прегледа општипских, дрквених и мапастирских рачуна а пе и од прегледа опшгипских каса, — то су назори мога претходника, изложепи у помепутом распису. пеосновапп. Да то стоји 1 врди н чл. 73 истог закона, који паређу.је; ,Вапредпи преглед каса, ствари и материјала државног, а тако исто и опих, који су иод надзором државе, може се паредити у свако доба м . Преиа овоме и тач. 8. чл. 18 о уређењу Главпе Контроле, по коме она паређује, кад нађе за аотребно ванредпе прегледе државпих каса, као и оних које стоје под државпим. падзором то Главпа Контрола с' погледом па чл. 1 закона о општипама, има ираво па непосредпо ирегледање општинских каса. Са ових разлога, опозивам поверљиви распис мога предходника од Млрга месеца ове годипе и препоручујем пачелству Уирави да се у будуће по овом управља, 0 овоме паређењу да се известе срески начелиицц н опттински судови. (Саотптен суду општинском актом управе вар. Београда од 11. Маја 1898. год. Бр. 7275.)

ОБЗ НАНА. Ло 1. Јапуара ове годипе спојен је велики број кућа са водоводом београдским а међутим је до сада сразмерпо врло мали број сопственика тих кућа извршио ипсталацију водовода у самој кући и почео воду употребљавати.

Ово иеизвршење инсталације водовода у кућама, које су са водоводом већ спојепе, шгети општипске интересе, те с тога суд општипе вар. Београда објављује гра ђаиству, да ће управа водовода од 1. Августа ове годипе паплаћивати воду према члановима 8 и 9. правила за пздавање воде, од свију опих кућа, које су до 1. Јапуара ове годипе са водоводом спојен безобзвра на го, да ли се вода у кући троши или не, или да ли је ипсталација у кући извршена или не. Ово решење своје суд општипе вар. Београда оспива на члзн. 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду и издавање воде из истог водовода, која су правила добила закону силу решењем Владе Његов. Величапства од 10 Јуна 1892 год. ПБр. 10381 осповапим на чл. 6. 7 и 9. зак. о варошкој трошарини у Београду од 13 Јуна 1884 године. Од суда општпне вар. Београда 30 Априла 1893 год. АБр. 2366.

РАД ОШНТННСКОГ ОДБОРА XXVI. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 24. Маја. 1893 год. Председавао председ. г. Миловап Р. Марипковић од одборпика били г. г. Никола X. Поповић, Андреја Ј. Одавић, С. Ј. Азријел, Рад. Драговић, Милош Трпковић, Филии Васиљевић, Коста Петровић, Мих. Јанковић, Коста Б. Михајловић, Ђорђе Нарапцић, Стев. Чађевић, Мат. Јоваповић, Др. П. Поповић, Милутиа Марковић, Дазар Дашковић, Милаи М. Ђорић, Мих. II. Бопчић, Др. Марко Т. Леко, Др. М. Радоваповић и М. Капетаповић. I Прочитан је записпик одборских одлука седнице држане 13 Маја ов. год и у одлуцн КЕВБр. 212 учиљена је допуна, да се имаше Алексе Матића експроприше у свези са ранијим решењима одборским по опој ствари а нарочито са решељем од 16 Маја 1891 год. ГБр. 715 КЊБр. 276. II. По прочитању акта истражног судије за ва рош Београд АБр. 2760, 2377, 2630, 2629, 2705, 2631, 2717, којим се траже уверења о владању и нмовном стању извесних лица, одбор је, изјавио, да су: Павле Денић и Милан М. Татаре-

вић доброг владања п доброг имовног стања, да је Милојко Багаметић болничар доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознатн,, Димитрије Киежевић скитница, Јован Ковачевић иокућар, Светпслав Нинић ка .1Фа молерски, Милан Маријановић скитница, н Петар Црним и | Јничар. III. Председник износи одбору на мишљсње молбе, којим се траже уверења о сирогноме стању. По прочитању тих молби АБр. 2653, 2834, СБр. 7789, одбор је изјавио, мншљење да се суд претходно увери о нмовном стању молнлаца, Зорке н Анке Бркићеве, Владимира Ђорђевића и Милеве Настић, па тек онда, да им изда тражено уверење. IV. По прочитању молбе Саве Вељановићк ииЂо рђа Нешика одборника АБр. 2831, Михајла Јанко вића одборника АБр. 2832, п Тодора Каменовића каФеџије АБ. 2833, којима траже првл тројица, да се ослободе дужности присутничке, пошто је немогу вршити, као одборници општнпски, а четврти, да се ослободи дужности прпсутничке или код истражног судије за варош Београд или код истражног судије за срезове врачарски и космајски — одбор је реншо, да се Сава Вељановић, Ђорђе Ж, Нешић и Мих. Јапковић одборници, ослободе дужности присутничке изабрав на њихова места Марка Баруха мењача Михајла Костића каФеџ. и Спасу Илића каФ код „Пандила"; да се Тодор Каменовић ослободи дужности присутннчке код истражног суди.је за варош Београ х, а на његово место изабрао је Сретена Димптријевића каФ. из Палилуле. У. Одборник г. Раденко Драговић саопштава, да полициј. власт спречава рибаре да на зеленом венцу продају рибу наводећи, да опи велику печистоћу производе, па мисли, да је за ову ствар падлежна општинска власт а пе полицијска. Председник је одговорпо, да ће учинити шта треба по овоме саопштењу. VI. Председник износи одбору на решење извештај повереништва изабратог у седници од 10 Маја 1893 год АБр, 2624, за нреглед понуда за главпога благајника. По прочитању тог извештаја АБр. 2713 одбор је решио, да главни благајник општине београдске буде Ђорђе Нешић тргов. овдашњи, са годишњом платом од 4000 (четири хиљаде динара),