Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI

— 148 —

БРОЈ 34

14. Муиициопа колона коњичке бригаде без стоке, да дође 13. Октомбра тек. год. увече па конак иа зборно место Тркалиште гди ће се вежбати 14. и 15. Октомбра ове год. Обвезиици, који се имају вежбаги мање од три дана, храниће себе и стоку о свом трошку. Сваки обвезник понеће собом војнички билет. одело и обућу,кошуље, цео прибор за јоло и пиће и за покривање ћебе или поњаву. Према наређењу исте команде од 17. Јула ове год. Бр. 4635 до 5345. Позивају се обвезници дивизијске коњпце I. позива народне војске са својим штабом сви на коњима са јахаћим прибором, и сва комора за штаб и ескадроне да иеизоставно 20. Августа тек. год. увече па конак дођу па зборно место — „Западни врачар", гди ће се вежбати само седам дана Према наређењу VII. пуков. окр. команде од 13. Августа ове год. Бр. 5404. Позива се пекарска чета I. позива народ. војске, да место 1. Сепгембра, увече на конак на зборно место — бањичко брдо предстане 20 Августа ове године гди ће се вежбати 21 и 22 истог месеца. Који обвезник неби овом позиву следовао строго ће бити кажњен, а при том издржаће дупло вежбања о свом трошку. Од страие Суда општине вар. Веограда 13. Августа 1893. г. АБр. 4415—4467.

0 Б Ј А В А Комисија за регрутовање млодића за стални кадар, за ову календарску годину, отпочеће свој рад 12. Августа ове године и радиће до 17. исгог месеца закључпо у здању VII. пуков. окр. команде, ратарска улица бр. 10.

СРЛСКИ УСТАНИЦИ ЛР0Т1У ТУРАКА У В Е 3 II СА НЛРОДНИШ СЕОБЛШЛ 7 ТУШЕУ од 1459.-1814. године. НСТОРПЛСКА РАСНРАВА У ДВА ДЕЛА ИАШ1САЈШ ј 2 . ^ГАТОНОВИЋ. И Ј1. ЈА. рПАСИИ.

(Академијски Савет Вел. Школе наградио ирвом впдовданском наградом оишт. београдске). Мото : ■ — „Пора нааи> нерестатв бни. умннми чужимЂ умомт, и слаиннми цужои сдавого" (Времо је да нрестанемо мудровати ту1)Ом иамеКу, и елавити се туђом славом). Карамзин. " ■ — . ' (нАСТАВАК) Али као и увек, ратна струја бр;и) прође хришћанеке владаре, како је мало ослабио утисак од најновијег турског изненаћења или страха. Чим некрстаре тур-

С гога се позивају сви младићи, који су 1873. год. рођени овде или на страни, да горњих дана непремено пре подне у 7 часова предстану истој комисији ради горње цељи. Даље, имају доћи и сви неспособпи задругари појединих регрута, чија песпособност даје регруту право на скраћени рок службе, а могу доћи и други из задруге ради објашњења задружног имовног стања, како после не би било молби и жалби за скраћивање рока. Горњих дана имају се јавити комисији и сви привремено несиособни регрути рд прошлих година, који ће собом нонети комисијска уверења по којима су за привремено песпособне оглашени. Регрутној комисији пресгаће и сви обвезници редовне и оба позива, народне војске, који се осећају да су неспособни за војну службу, те да се том приликом и они лекарски ирегдедају. Ко се горњих дана не нријави регрутној комиеији сматраће се, да је службу у сталном кадру избегао и према чл. 14. закопа о устројству војске, вад год се ухвати до 30. година. без обзира на задружно и имовно стање, служи ће три године, а поред гога платиће и војницу. Од стране суда општине вароши Београда, 1. Августа 1893. год. АБр. 3227.

НАРЕДБА, Показало се да у Београду има много прекупаца, који по трговима купују и нрепродају разне продукте и ако нису граћани ове вароши нити подносе грађанске терете и да се тако под именом прекупаца прикривају и мпоге варалице кесароши и беспосличари. Усљед тога и пошто је општинска власт ааниа дашијтни мт шшшшатшшшттмшшшшшшшвавашв »т 11 ■ I шш ш 11 > ш ски пљачкаши по хришћанским; земљама, чим се престане за часак пушити проливена Хришћанска крв, на бојним пољима, од бесних јаничара, неосетљиви западни и северни паразити предаду се својој свакидањој болести--г саљаријама. Сам краљ Матија оиет је остао да брани евоје границе, и да буде бедем Хришћанства противу Турака. И он не седи скрштених руку. Да заштити Славонију и Срем, земље, које су тада иајвише страдале од турских пљачкаша, Матији је ваљало узети град Шабац. С тога с јесени новембра 1475. год. крене се са 10 000 људи ираво на Шабац.(') Још год. 1472. покушавао је нови титуларни краљ босански, Никола Млочки, да освоји Шабац, а одатле и целу Босну, те да једном иостане и „дејствителни" краљ. Али није постигао никаквих стварних успеха.(-) Шабачки град бранило је у ово доба 5 000 љутих јаничара, којима је, вели Енгел, сам султан задео перјанице за (2) Е п §■ е 1 у. Н Ј. : А11§-. ^еИћШопе, В. III. одсек веаећ. т. 8вгу1еп, 8. 431. — Ргау: Аппа1ез е!с. 1. IV. р. 98—99. — Рајић ,1.: Истор. Сербов. итд. св. 111. стр. 286.. (1) 8тјс1к1а8 Т.: Роуј. 1нта1.. кш. I. етр. 65Г>

позвана законом, да у сваком погледу шгити како интересе општипске тако и интересе грађанства — Суд опппине вароши београда, на основу 7 и 13 тач. 36 члана закона о општинама, Наре^ује: Да од сада могу вршити прекуповање на трговима само они грађани који имају отворене радње, и они који овом суду поднесу уверење од трговачког суда, да су испунили законске прописе. Оваквим лицима суд ће издаваги дозволе, а свима осталим забраниће да на трговима врше прекуповање. Ко противно овој наредби поступи казниће се по закону. Овом се наредбом замењује паредба од 21. Априла 1890 год. АБр. 610. Од стране Суда општине вароши ]>еограда 29. Јула 1893 год. АБр. 4284.

О Б Ј А В А. Према наређењу VII иуков. окр. команде од 17. Јула ове год. Бр. 4635. нозпвају се сви обвезници пешаци II. позива народне војеке и сва комора, да 8. Августа ове год. у вече на конак дођу на зборно месго — бањичко брдо, гди ће се вежбати 9, 10, 11, истог месеца. Са собом понеће и предато им оружје. Обвезници артиљеријске и болничке чете II. позива парод. војске и сва комора, позивају се, да 16. Авгусга ове год. у вече на конак дођу на зборпо место — бањичко брдо, гди ће се вежбати 17 и 18. истог месеца. Осим тога позивају се и сви резервни ОФицири који припадају II. позиву народ. всјске, да и они озпаченог дапа предстану на зборно место својим јединицама. турбане њнхове. Осим те градске посаде, нсдалеко од Шаица, налазила се на обали савској и друга једна турска војска. Матија ношље против ње једно оделсље своје војске т а сам се на чамцу крене уза Саву, изложен ватрп топовско.ј са града, да осмотри положај и јачину града. И сам се сада морао уверити о нечувеној јачини Шапца, о чему је дотде само могао слушати. Он окрене на град главну убојну своју трупу. Иуцало се из топова и из старих мапшна, из којих се пре употребе топова нри опсадама камење бацало. Војнпцн су нападади копањем јаркова, кроз које су се граду прпближавали, и засипањем шанчева земљом и прућем. Али по]>ед свега тога напрезања иосада т.урска храбро је одбпјала сваки јурпш Матијине војске. Цео месец дана узалуд је краљ употребљавао разне начине ири нападању. На послетку употреби и ратно лукавство. Једнога дана, после једнога одбијенога јуриша, краљ Матија сакрије известан број својих најхрабријих војника, а са осталом војском повуче се натраг, као да хоће са свим да отпутује. Турци мислећи заиста, да је краљ прекннуо дал.е ратовање и вратио се у своју земљу, не знајући пак ништа о скривеној војсци, предаду се весе.ку