Beogradske opštinske novine

- 190 -

Врој 45.

на уму новчане прилаке, у којима се општина сада налази. IX. Одборско повереништво изабрато у ссдници одборској од 8. октобра 1894 год. АБр. 7038 за откуп куће Велимира Караиешића, подноси свој извештај. По прочитању тога извештаја одбор је, после ноименичног гласања са 10 гласова нротив 8 (2 ннсу гласали). решно: да се кућа Белимира Карапешића у Краљсвића Марка улици откупи за општинску иотребу на лицитацији, које ће се :>,а продају ове куће држати. Овлашћује се суд општински. да одреди једно лице, које ће за рачун општине лицитирати највише до деведесет и шест хиљада динара закључно. X. У свези са решењем одборским од 8. октобра 1894 год. АБр. 7038 и његове допуне од 15. октобра о. г. одборник г. Милан Ж. Маринковић и остали иодносе писмен нредлог да се одмах приступи тражењу земљишта за грађење основне школс за савамалски крај и изради нлановс за ову школу. По прочитању тога нредлога одбор је решио: да онгатински суд састави комисију. како прописује закон за подизање школ ских зграда, у којој да буду и сви одбор ници савамалског краја, те да та комисија одмах приступи избору земљишта за грађење школе основне за савамалски крај, као и изради планова за ову грађевину, па да ноднесе одбору извештај о своме раду. XI. Одборско повереништво изабрато у седрици одборској од 8 окт. 1894 год. АБр. 7413 за проучавање питања о нроширењу рејона варошког подноси свој извештај у коме већина повереништва нредлаже проширење рејона а мањима је томе противна. По прочитању оба мишљења одбор је од.>учио: да се решавање о овом предмету одложи до прве седнице, што је на реду. XII. Одборник г. Милан Ж. Маринковић пита зашто се новодом смрти цара руског не истакну заставе црне на здање општинског суда. Председавајући одговпра: да ће се управа општинска у овој прилици владати онако, како јој буде препоручено од стране внше државне власти. XIII. ПрСдседавајући износи одбору на решење понуду Душана Сиротановићакојом тражииодшестогодишњи закуп општинско земљиште у бари Венецији, које до сада није носило никаква ирихода и на коме намерава иодићи парну сгругару за резање дасака и другог грађевинског дрвеног материјала. По прочитању те понуде АБр. 7408 и 7572 одбор Ј9 решио: земљиште општнско у бари Венецији, између државне соларе и железничке пумпе у величини од 6000 квадр. метара уступа се под шестогодишњи закуп Душану Сиротановићу за подизање парне стругаре под ногодбама, означеним у његовим ионудама а за годишњу кирију од шест стотина динара. Закуп има се рачунати од првог новембра 1894 год.

Закупац утрине не може тражити ни какве накнаде од општине за време док његов закуп траје, а после садањег закупа, ошнтина ово земљнште неће давати под закуп као утрину. XIV. Председавајући саопштава одбору, да је судско новереништво констатовало, да нова зграда за налилулске основне школе није готова те да се нрема томе школе не могу у њу уселити још за нсколико месеци. С тога предлаже одбору да се закуп досадањих зграда нродужи још за шеет месеци од 1. Новембра ове године под истим иогодбама и ио истој цени, пошто и сопственици тих зграда на ово и овако продужење пристају, сем Јован Петровић, који тражи 52 дин. више кирије месечно. По прочитању тог извнштаја АБр. 7393 одбор је решио: да се досадањи закуп зграда, у којима су смештене хпколе основне за палилулски крај продужи још за шест месеци од првог новембра ове год. под истим погодбама а по цени и то; За кућу Јована Петровића за месечну кирију од две стотине четрдесет и четири динара; За кућу Дим. Т>. Миловановића за сто четрдесет и четири динара месечно и За кућу Милоша Нрокића за сто двадесет динара месечно. Да се дуварови у IV раз. женске школе оправе и доведу у добро стање. XV. Председавајући извештава одбор, да закун куће Браће Кр. Петровића у кнез Михајловој улици у којој је смештен првостепени суд за вар. Београд, истиче првог новембра 1894 год. иа како нема у близини подесне зграде за ову нотребу то предлаже, да се закуп ове зграде продужи још за три године под погодбама, које су до сада вределе а за цену од четир стотине динара месечно. По саслушању овога и по нрочитању акта АБр. 3537, одбор је решио: да се закуп куће браће Кр. Нетровића у кнез Михајловој улици, за смештај првостепеног суда за вар. Београд продужи још за три године, од првог новембра 1894 године по цени од четир стотине динара месечно а по досадањим погодбама са додатком, да је општина београдска власна овај закуп и пре рока отказати у случају, да за ову потребу сазида или купи кућу. По и у овом случају отказ има бити три месеца раније пред Митров-дан или Ђурђев-дан. XVI. Одборник г. Стеван Д. Поповић каже, да је дознао, да у школама нема дрва за огрев, те се збо1* ладноће морала једна школа распустити. Председавајући одговара: да општина београдска, док лиферант не привуче у сваку школу потребну количину дрва, издаје дрва школама по требовању управитеља дотичних школа и, акоје која школа остала без огрева, може бити само управитељ њен крив, што није за раније тражио.

РЕДОВНИ САСТАНАК 29. октобра 1894. год.

Председавао члан суда г. Мих. II. Живадиновић, присуствовао члан суда г. Јов. Антонијевић, од одборника били г. Мих. Марковић, М. Милашиновић. Ср. Ј. Стојковић, Љуб Марковић, Благо^е Милошевић, СоФроније Јовановић, Сава Нет| овић, Горчаков Милованввић, Мил. Ж. Маринковић, Стеван ЈосиФовић, Живко Кузмановић, 'Борђе Димитријевић, Ј. Алкалај, Дим. Милојевић, Стеван 'Б Јорговић, Стев. Д. Поповић, Михајло Михајловић, Др. Никола X. Николпћ, Стев. П. Поповић, Јароелав Безуха, Н. Д Стевановић, Ферд. Розелт Јосиф 'овановић, М. Јовичић и Јован Ри тић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 22. октобра 1894. год. и примљен је без измена. II. Одборници г. г. Михајло Јовичић и Јосиф Ј овановић, који се до сада нису заклели на одборничку дужност, иоложили су данас заклетву законом прописану пред одбором. III. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 7593, 7594, 7647, 7547, 7632, 7633, 7595, 7261, 7590, 7696, 7405, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјчвио: да су доброг владања и доброг имовног стања Илија Милетић служитељ, Тодор Милишић бакалин, Светозар Јаношевић новинар; да је Светозар Мирковић служитељ доброг владања и слабог имовног стања; да је Јосиф Шнајдер служитељ доброг владања и непознатог имовног стања; да су му непознати: Стеван Перић дрвар, Јоца Пајић зидар, Младен Чубрић ковач, Никола Станојевић зидар и Милева ж. Косте Милутиновића овд. Војислав Огњановић казанџија, Евица М. Васил>евић овд. и Михајло Трајчевић зидар. IV. Председавајући износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверања о сиротноме стању и породичном односу. По прочитању тих молби АБр. 16494 и 16678, одбор је ивјавио: мигаљење, да се Митри Поповић и Др&ги Танасковић учитељици може дати тракено уверење. V. На тражење одбора основних палилуксјшх школа АБр. 6999, одбор је изабрао : за члана тога одбора г. Ваеу Дучића трг. на место покојног Михајла Цветковића чиновника бивгаег. VI. По саопштењу. да је Пегап И. Јовановић овд. трг. изјавио, да не може да се прими дужности одборника у пореском одбору, одбор је решио : да се молба Петра И. Јовановића не уважи, него да и даље остане члан иореског одбора VII. Председавајући исвештава одбор, да београдски водовод дугује још од ирошле године А. Ц. Снанеру из Беча 26.56].67 динара у злату за набављене водомере; да благајница нијеустању да ову суму одмах и од једном Снанеру иснлати те је учињен споразум са Спанером, да сада прими у готовом 5000 дин. а 10000 дин. у злату да му се исплате после 3 месеца за коју суму