Beogradske opštinske novine

Год. XII.

— 222 -

Б РОЈ 52'..

IV. Одборник г. Стеван Ђ. Јорговић пита да лп је познато општинској управи, да онштинскн марвени лекари наплаћују по пола динара од сваког свињчета кад га прегледају, па ма оно било мало ирасе, као и да ту таксу себи узпмају. Председник је пз/авчо: да ће на ово ииташе одгокорити у ндућој ссдници, кад ирибавн потребног извешћа у. : Но нрочитању акта истражног судије за вар. Пеоград, АБр. 8406,'8156, 8287, 8157, 8215, 8290, 8158, 8396, 8345, 8218, 8214, 8216, 8"17, 8155, 8346, којима сс траже уверења о владању м имовном стању извесних лаца, одбор је иајччно: да су доброг владања и доброг имовног стања: Арса Илнћ кафеџија, Јован Цакић ишекулант и његова жека Гроздана, ('пасоје Васовић трговац, Јован Иетровић бакадин, Светозар Гођеваи, трговац; да су доброг владања и средњег имовног стања: Милан Петровић кафсџија и жена му Милка, Лазар Ковачевић надзорник гасне железничке фабрике; да су доброг владања и сиротног имовног стан.а: Владимир Колачек бремзер трамваја, Катица Јовановић служавка, Ђорђе Верић авизор железнички, Сава Панић пиљар ; да су му неиознати: Глигорије Младеновић надничар, Хајм Теста служител., Мнјат Станковић шиекулант, Тодор Глигоријевић скитница. V. Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о сиротиом етању и породичном односу. По нрочитању тих молба СБр. 17870, 17227, и 18152, одбор је инукто мишљење: да се Јоци Тшрићу не може дати тражено уверење пошто је стран иоданик; да се Милутину Поновићу изда тражено уверење на основу сведоџбе нотписаних грађана; да се- Даиилу Мрхајловићу не може дати тражено уверење пошто ошитина београдска није надлежна да издаје уверења о околностима, кбја се у другој држави збила. (Има везе са решењем одборским од 16. Авг. 1894. год. СБр. 11479). VII. По прочитању реФерата главнога књиговодства АБр. 8460, којим се тражи да се одобрн привремена исилата набављених дрва за огј)ев за ову знму, на да се тај издатак раеходује из буџета за 1895. год. иошто су одобреном сумом за 1894. год. исплаћена дрва за нрошлу зиму, одбор је /(п : да се седамнаест хиљада две стотине четрдесет и два динара и 50 пара за набављена дрва за ову зиму исплате на рачун нринремсних издатака, па тај издатак стави на терет буџета за 1895 годину. VIII. По прочитању извештаја кварта налилулског АБр. 8259, којим се јавља, да се Евгеније Чоловић овд. трг. неће да нрнми за тутора цркве палилулске, одбор је реши >:

X. Председник извештава одбор, да су г.г. Димитријс Крсмановић одборник и Светозар Стевановпћ одборски заменик дали оставке на ову дужносг и да им ,је суд општински, решењима својим од 23. Новембра 1894. АБр. 7'.>24—8227 оставке уважио, као и да је одборски Замеиик Алекса Стојановић умро. Одбор је иримио: к знању ово саопштење н одао послсдњу пошту покојном Алекси Стојановићу речима „Бог да му душу прости". Да се и ова места попуне новим избором на дан 11. Децембра 1894 год. XI. По прочитању протокола лицитадпје АБр 8159, држане за иабавку иотребве колпчиве же киња, на којој лицитацији није било лицитаната одбор јс / вшио : да сам суд ошитински набапл.а од овд. нродаваца потребну колнчину мекиња по нијачној цени оног времена. кад коју партију буде набављао. XII. По ирочнтању иротокола лицитације АБр. 8424, држање за давање нод закун чишћење нијаца и других јавних нросторнја у 1895 гоа. одбо]» је реши / : да се чишћење пијаца и других јавних просторпја у 1895 год. уступи према нрописаним погодбама најнижем ионуђачу Јосифу Здравковићу, овд. за годишњу цену од седам хиљада четир стотине деведесет и три динара. XIII. По прочитању нротокола лицитацнје' АБр. 6807 држане за давање нод закуп чишћење димњака иа општинским згра.дама; по нрочитању извештаја економног одељења о броју димњака и молбе Марије Алексић димничара АБр. 8925; одбор је решио : да се ова лицитација одбаци и по нова распише на коју нарочпто да се позове Марија Алоксић. XIV Председник износи одбору на решење извештај новереништва одрећеног за преглед рада проФ. г. Милана Ј. Андоновића на изради планова за Светосавски крај и Ново Селиште, којпм се предлаже да се не штампа у општинским новинама уговор и извештај грађевинског оделења о овоме. Но прочитању тог извешгаја одбор је решио: да се у свему извршн решење одборско од 10. Новембра 1894, год. ГБр 3341, према чему се има и извештај са уговором штампати. Награда повереницима за преглед рада г. Милана Андоновнћа да се одреди по свршеном послу. XV. Предссдник извештава одбор, да је повереништво, изабраго у седници одборској од 6. окг. 1894. АБр. 7015, за нроучавање уговора о електричном осветл^ењу довршнло свој радн поднело извештај. Одбор је одлуччо :

бесплатним уступањем зграде основних школа за дунавски крај или нодизањем једнб нове граћевинс, у којој би се могла сместити цела гимназија. Одбор јс одлучио : да се оба ова предмета ставе на дневнн ред, кад по реду доЈ,у. XVII. По ппочптању акта н нроцене имања Симе Јовановића Племића у Мајданској улици, што му се за нроширење те улице одузима, одбор јс после ноименичног гласања са 15 глаеова против 11 (2 нпсу гласали а 2 отишли из седнпце) решио : да се ово имање Симе Јовановића Племнћа по нова процсни, пошто је ова врло скупа. XVIII. Прсдседник износи одбору на решење молбе Ранка Гоћевца п Јована Барловца овд. Фабриканата, да општииа ослоббди свих онштинских дажбина предмете-, шго су им иотребни за њиховс Фабрике, пошто је држава исте ослободила државннх терета сходно повластицн датој њ:;ховим Фабрикама. По ирочитању тих молби АБ}». 6532, одбор је решио: да се преко обе ове молбе пређе на днсвнп ред. XIX. Но прочитању акта команданта мес.та п извештаја члана суда г. Јов. Антонијевића АИр.. 4268 одбор је одобрио : да војене команде могу бацати и чувати ђубрс на месту иза Вајфертове пиваре. одакле је копана земља за насинање баре Венсције, с тим, да се на овоме месту може чувати само коњско (шталско) Кубре. XX. По нрочитању акта под СБр. 14030 н АБр. 7283, но којима траже Стеван Јевтовић и Танасије Маркови!!. да се ослободе нлаћања за вишеутрошсну воду из новог београдског водовода одбор је решпо : да се молилац Стеван Јевтовић одбије Од тражења и да буде дужан платитн таксу за утрошену воду из новог водовода. Да се суд опттински увери да ли има места ослобођењу Танасија Марковића пре'ма предлогу водоводне управе и н])ема томе,. што његова кафана не потребује ону количину воде коју по правплима кафане плаћају, јер нема ннкаква рада у њој, па да суд према томе свом уверењу реши. ову ствар. РЕДОВНИ САСТАНАК 8. децембра 1894. год. Председчвао лредседник г. Михајило М, Богићевић, присусгвовао ч.тан суда г. М. II. Жпвадинови). од од^ошшка били : г. г. М. Милашиновик, Љ Кал.евић, Љуб. МарковиК, Сава Петровић, Зах. К. 3 По ^овиК, Стев. Д. Ионовик Јеротије А. Миливојевић, С Ђ. ЈорговиК, Софроније ЈовановиК, Горчаков Миловановић, Ферд. Розелт, Живко Кузманови!., Благоје МилошевиК, ЈапаК Иостандиновић Ј. Алкалај, Сгеван ЈГ ПоповиК, Дим Милојевић, Јарослав Ве^уха, Ђор!)?ДимитријевиК, Мих. МихајловиК, Ср. Ј. СтојковиК, Јовчјг 1'истиК, Н. Д. СтевановиК, Мил. МарковиК, Павле Ђ Радосавл.евиК, Др. Никола X. НиколиК, Мил. Ж. МаринковиК. I. Прочитан је занисник одборских одлука ссд нице држане 1. децембра 1894 год. и у одлуци. АБр. 7015 учињена је дчпун-, да се у седницу, у којој ће се решавати о нзвештају о електричном осветлењу,. позове и г. Ђорђе М Станојевић председник комисије за осветљење и трамвај. II. Предссдник онштине извештава одбор. да јена збору грађана, држаном 4. децембра 1894 г. изабрат за кметовског номоћнпка г. Стеван ЈосиФОвнћ овд. трговац и да је гај избор пунова-

да сс разлози Евгенија Чоловића не уваже, и да се мора примити за тутора цркве палилулске. IX. По прочитању иредлога протопрезвитерата београдског АБр. 8384, одбор је да тутори капеле за дунавски крај, откорене у дому Светога Саве буду н то: главнп тутор Никола Кики трг. а помоћиици Раде Антић кавеџија и Павле Новаковић бакалин.

да се овај извештај изнесе одбору на решење као хитна ствар у првој седници што по реду долази. XVI. Предеедник износи одбору на решење предлог главног школског одбора, да се двојици нензионисаним учитељима даје из онштинске касе додагак за стан и огрев а да они буду дужни за ово замењивати учитеље, који због болести не могу доћи па предавања. Даље подноси одбору на решење претиис господина министра просвете и црквених дела, да оиштина нритекне у помоћ држави за нодизањс грађевина за средње школе