Beogradske opštinske novine

ЛЛАЛЛЛсУУУУЧЛЛЛ ЛЛ^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛАЛАЛЛЛЛЛ^ЛЛ/^Л/^ЛЛЛ^ЛЛ^/УУУ^ЛЛЛЛ/^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^^^^^^^Ч^^

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДЛН ПУТ Цена за Србију: ЗА ГОДИНУ 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ НА СТРАНВ 8ЕМЉЕ НД ГОДИНУ . . 9 „

НЕДЕЉЛ. 2. АПРИЛА 1895.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТН1АТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СЈ'Д А СВЕ КОРЕСПОНДЕНДИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЂају се НЕПЛАЋ.ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

БРОЈ 15.

ГОД. Х1||.

ГРАЂАНСТВУ ВАРОШИ БЕОГРАДА На оенову укава Његовог Величанства Краља Србије Алекеандра I. од 5. Марта 1895 године и на основу чљ 25. изборног закона скупштинског, суд општине београдске нозива грађане београдске, да * НА т I АПРНЛА ОБЕ ГОД. дођу у општинску кућу на ИЗБОРНУ СКУГ1ШТИНУ ради избора : ДВА ПОСЛАНИКА ЗА ВАРОШ БЕОГРАД За трогодишњу скушнтинеку перијоду 1894, 1895. и 1896. год.

Иа изборној скупштини за избор носланика, има право гласа сваки српски грађанин, који је пунолетан и плаћа држави грађански данак на нмање, рад и.ти приход; а грађански данак сматра се да плаћа онај, којн по закону о непосредном порезу плаћа преко 15 дин. на годину (чл. 46 устава чл. 17 нзборног закона скупштинског и чл. 105 закона о непосредном порезу). По чл. 18 изборног закона скупштинског, не могу бирати посланике: 1. Скитајући се цигани ; 2. Они, који стоје код других у служби под платом или издржањем ; а по закону о непосредном порезу плаћају испод 15 динара порезе годишње ; 3. Који су осуђени због злочинства, за време док се не поврате у права ; 4. Који су осуђени због преступа, који доноси губитак грађанске части, за време док траје губитак права ;

5. Који се налазе у затвору или нритвору судском због злочинства или преступа споменутог у тачки 3 и 4 ; 6. Они, који су судском пресудом осуђени да су злоупотребом своје власти, претњом поклоном или обећањем поклона за себе или за другога радили, да за посланике и.ти поверенике изабран буде, или о којима се докаже да су свој глас продали, за в]>еме докле је пресуда одредила; 7. Они над којима је стециште отворено, до свршетка; 8. Они, који су под старатељетвом; 9. Они, којима устав (последња тачка 48-ог члана) забрањује бирати. Сваки бирач може бити изабран за народног посланика, ако има још и ових погодаба (чл. 22 зак. изборног). 1., Да је навршио 30 година: 2., Да плаћа годишње преко 30 дин. у име непосредне иорезе, и 3. Да не спада у изузете чл. 48. устава земаљског.

Глаеање ће одпочети у 8 чаеова пре подне и трајати непрекидно до заласка сунца (чл 21. и 33 изб. зак,); И тада ће бирачки одбор, ма да сви бирачи ниеу дошли и гласали, по члану 33. поменутог закона решити и огласити, да је изборна скупштина свршена. Сваки бирач може само лично дати свој глас (чл 20. изб. зак).

*0д суда општине београдсне 18. Марта 1895. г. АБр. 1797.

СЕКРЕТАР, Урош КузмановиЂ

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ, Михаило М. БогиЂеви1г