Beogradske opštinske novine

Год. ХШ.

136 —

Број 33.

сиротињском Фонду, о фонду за пострадале београдске трговце и занатлије, о пензионом Фонду-чиновника и осталих слугаебеника општине београдске, и о заводу општинском ва давање новаца на залоге, свршила је свој посао и част јој је поднети свој нзвештај. I. О болничком фонду Установи овога фонда циљ је: да поднгне и правилно обдржава четири бол нице општинске, и то једну општу болницу, једну болницу за дифтерију, једну болницу за заразне болести у опште, и једну сталну колерпчну болницу. Новчана средства из којих се одмах у почетку има засновати овај фонд ова су : 1, 23,962-55 динара, што је пок, Димитрије Црнобарац завештао на грађење сиротпнске болнице. 2, 1000 динара, што је поклонио г. Мијајло Павловић, трг. иа циљ подизања дифтеричне болнице. 3, 400 дин. у злату, што је г. Ларенотије од Ферари поклонио на исту цељ. 4, 2000 дин. што општина београдска даје овоме фонду сваке године као помоћ, но коју би партију општина требала да повећа, по мишљењу комисије од 5 до 15 хпљада динара. 5, Дохотци од такса за концерте и забаве, шго општина наплаћује у корист своје касе. 6, Приход од посредничког бироа, који општина београдска намерава узети у своје руке. 7, Добровољни прилози добрих и иле менптнх људи, и 8, Интерес на капитал фондовни. Новце под бројевима: 1 2 и 3,имала би општина, сагласно правилима овога фонда, да повратп истом у року од 2 године дана у постепеним отплатама, заједно са интересима 5°| 0 годишње, од дана када су дати на приплод до повраћања фонду. Фондом овим руковао би одбор од 10, чланова, који су према правилима наименовани по њиховим положајима и који остају као чланови фондовног одбора, све док су на дотичном положају, а остали чланови, који су изборни, бирају се на две године, од стране одбора општинског. Новац би био на приплоду под контролом овога одбора, у општинском заводу за давање новца на залоге, са интересном сто пом 5°ј 0 годишње, а имао би да расте све дотле, док достигне суму од 1.500.000 динара. Овом сумом могла би се по мишљењу комисије, подмирити потреба за 60 кревета у дифтеричној болници и 40 кревета у колеричној болници, а остали суфицит имао бп, према приликама, да се употреби на одржавање болнице за заразне болести и ■ њене потребе, као и потребе осталих болница. Кад фонд болнички достпгне суму од 1 ] ) 2 милијун динара, онда ће одбор општин- ]

ски изабрати управу болничку, која ће се старатн о свему што треба предузети и урадити у погледу потреба болничких, а фондовни одбор стављаће овој болничкој управи потребне суме, како за подизање болница, тако и за остале потребе. Тада ће се из општинског буџета брисати све оне партије, које су дотле биле предвиђане, за потребе око болница и т. д. и које по садањем пројекту буџетском из носе преко 130.000 дин. а остаће само једна која је и сада предвиђена, као стална помоћ овоме фонду и ко.ја износи 2.000 динара. ТТТто се руковања и управљања фондовном готовином тиче, правила у чл. 9. предвиђају, како руковање и управу, тако и контролу, коју врши једна комисија, а коју одбор општински бира из своје средине на две године дана, да сваке године прегледа рачуне овога фонда и о томе подноси извештдј општ. одбору. Што се остале административне радње тиче, остављена је могућност одбору овога фонда, да све одношаје, како у кругу чисто свога рада, тако и у односу према одбору општинском а и болничкој управи, регулише нарочитим правилима у духу ове уредбе, но која ће правила, вазда одбор општински прегледати и одобравати. Решавање одбора овога ф>онда бива већином гласова, а при равној подели ових, сматра се да је већина на оној страни, где је глао председавајућег. II. О еиротињском фонду Задатак је овоме фонду, да умножавањем основних сума новаца, које ћемо од мах набрајати, подигне и правилно обдржава дом за сиротпњу општине Београдске и да га изведе на онај ступањ, на који је данашња наука и м.орал подобне заводе извела. Иоред овога задатка фонд сиротињсти ставља у задатак свој још и то: да ову установу обезбеди од тренутних расположења и могућег буџетског колебања, и тиме да поштеди општински буџет од терета, који редовно из године у годину расту. Заснивање овога фонда започиње се са: 1, Завештањем непознатог завештаоца на ову цељ, у суми 3649.99 дин. 2, Поклоном г. Мнлутина Марковића, адв. овд. у суми 666 дин. 3, Поклоном Ларенотија од Ферарн у суми од 556 - 65 дин. 4, Редовним годишњим прилогом општинским од 2000 динара, за коју суму комисија мисли да би је требало увећати, као и ону код фонда болничког. 5, Приходима од казни за крију .1чарење. 6, Уштедама општ. по буџетским партијама на издржавање сиротиње. 7, Завештањима племенитих људи. 8, Дохотцима од забаве, које би општина приређивала у корист овога фонда.

9. Прилознма, које добри људи дају о • великим празницнма. 10 Прилозима из сиротињске кутије, и 11, интересима на капитал фондовни. Све ове новце имала би општина да поврати фонду за 2 год. дана у цоступним отплатама. Управа овога фонда, која се комбинује из: 1. Председника општине. 2. Шефа санитет оделења општинског. 3. Онштинског благајника, 4. Четири одборника ошпт. и 5. Четири грађанина; имала би за задатак да администрира основним капиталом и да га увећава до суме од 800.000 динара. Тада би се имало приступити грађењу сиротињског дома и избору сиротињског ; одбора, — а 113 општ. буџета избрисати све позиције које иду на издржавање сиротиње београдске, осем оне редовне од 2 000 динара. за коју је комисија имала част пожелети да се увећа. Сва остала администрација овога фонда, , као и давање новца фондовног и контролисање растења истог, са свим је слична са болничким фондом, па зато је овде и не саопштавамо, пошто би то било само понављање управљања једним или другим фондом. III. о фонду за пострадале београдске трговце и занатлије. Фонд овај заснива општина, 1. Из суме од 2.000 динара' коју је пок. Абрахам Леон Коен трг. из Беча за вештао општ. Београдској на ову цељ. 2. Добровољним поклонима, легатима и завештањима добрих и племенитих људи. 3. Прилозима и поклонима еснаф»а и ' осталих трговачких и занатлиј ских корпорација 4. Дохотцима од забава, које би општина приређивала на ову цељ, и 5. Интереси на капитал фондовни. Цељ је овога, да кад какав трговац или занатлија пропадне са својим имањем и постане сиромах, да нема од чега да живи, — издржи таковога са његовом породицом. Издржавање ово почело бп тек онда када овај нарасте то 1.000.000 динара. Ма да би се имао да подигне један дом у коме-би се инокосни трговци и занатлије. који су прешли 50-ту годину неговали и чували до краја свога живота; а од оне друге суме давао би се интерес, ф>амилијарним трговцима и занатлијама. који не би хтелп ући у овај дом, већ остају да живе код својих фамилија. Управа која би се старала да увећа овај основни капитал и прибира и чува нови, комбинује се из: 1. Председника пппггине, 2. Једног члана одбора. 3. Једног члана управе трговачког удружења .