Beogradske opštinske novine

Нрој 3.

- 10

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА ВАНРЕДНИ САСТАНАК а. Јануара 189(1. год. Прелседавао председник београдске овштине г. М. Богићевић; присустковао члан суда г. Мих. П. Живадиновић; од одборника били: г. г. Д-р Војислав М. Суботић., М. Милншиновик, Никола Бошковић, И. Ковлић, Стева П. Поповић, Дим. Довијанић, Благоје Милошевић, Сава Петровић, Дамњан Стојковић, Спаеоје Илић, Влад. М. Ђорђевић, II. Спасић Јароелав Бе8уха. I Прочитам је затсник одборских одлука" седнице држане 30. децембра 1895» год. и примљен је без измена. II Одборник г. Никола Спасић изјавио је, да се одваја од решења одборског од 30. децембра 1895. АБр. 7700 односно закључсња уговора са г. г. Линддејем н Чокеом која се изјава на љегов захтев бележи у записник. Ш По нрочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 7635, 7660Ј95., 1,8, 42, 48, 62, 84, 128|96, којима се траже уверења о.владању и имовном стању извесних лица, одбор је изтавио, да је Аврам Нахман индустријалац доброг владања и доброг имовног стања; да су му неиознати Спасоје Конић ђак, Војислав Урошевић иортир, Марија Маргсовић, расиуштеница, Јаблан Лазаревић, кач>еџија, Исак Б. Арон трговац, Милутин Стојгсовић бив. шегрт, Мита Николић, Милош Марковић и Михаило Благојевић раденици терзијски, Рака Митровић надничар, Баса Маринковић кочничар трамвајски. IV По црочитању извештлја скоиомног одедења АБр. 126, по коме се није могла држати ужа лицптација између Николе Т>. Николика и Илије Урошевића за набавку јечмаповса, јер је Млија Урошбвић одустао од лицитације изјавив, да не може јевтиније набављатн од повуђене цене од 11-30 дин. ио 100 килограма. — одбор је решио, Дрине до Мораве , чиме је било сиречено свако изненађење."(') Ноћу између 10. и 11. септембра превезе се преко Саве корцус генерала Валдека са 10 батаљона и 14 ескадрона под заштитом 4 батерије на лађама, а уједно одпоче и грађење моста. Свега је прешло 40 батаљона и 60 ескадрона, који се настане код Остружнице и Жељезника. Зором 12. септембра крене се војска топчидерском и бањичком брду,( а ) а 15. септембра Ћесаревци поседну Евгенијев шанац — у нас познат под именом Лаудопов —- и отпочну припрему за опсаду. Под заштитом Флотиле подигну па Дунаву мост на 132 лађе, и јак мостобран ради одржавања везе. КлсрФајт из Баната пошље им 18. септембра још 7 батаљона и 10 ескадрона. Број Иесареваца. који опсађиваху Београд, износио је 62 070 људи са 11 700 коња и 365 комада артилериског оружја разног калибра.( 3 ) Норед Срба Фрајкораца, који су учествовали при опсади Београда, доведени су и многи Срби из (,) К а 1 1 а у В. везсМеМе с1ег 8егђеп, В. I. 8. 242. ( 2 ) Летопие М. српске, књ. 162. етр. 82. ( 3 ) Годишшжда Н. Чупића, књ. IX. стр, 93.

да се набавка четрдесет и пет хиљада килограма јечма и толико исто овса за псхрану коња пожарне чете са 1896 год. усгупи ирема пропнсаним погодбама Николи Т>. Пиколићу по једанаест дпнара и двадесет пара од сто килограма било овса било јечма. V Општински иравозастугшик иодноси одбору на увиђај пресуду изборпог суда но парници општинској са српско -Француским друшгвом због нееугласицс о тумачењу уговора о осветлењу Београда. 11о ирочитању те иресуде АБр. 262, одбор је примио к знању ову пресуду с тим, да иста има важити као додатак уговору. VI Општински лекар г. Д-р Јован " Јовановић Змај подноси оставку на опгатинску службу, због порушеног му здравља. По прочитању те осгавке АБр. 29. одбо]> је решио, Уважава се оставка Д-ра Јована Јовановића Змаја на службу општинског лекара. Да се од дужности разреши 15. Јануара 1896. год. до кога дана да му се и плата изда. Исто тако да му се изда и две стотине и педесет дииарз, на име повишице плате за прво полгође 1895. год. коју повишицу није примао. Да председништзо општине у име одбора лзда Д-ру Змају Јовану Јовановићу ппсмену захвалницу за његов пун преданостн и пож[>твовања лекарски рад у општнни београдској. VII Пошто јо оставком д-|> Змаја Јована Јовановића АБр. 29 упражњепо једио место општии ског леклра, то је одбор рсшио, да се распише стечај за једног лекара београдске општине.

Вишњице и В, села као путевоће; а из Ваната, Бачке и Срема узето је око 20 000 Срба сељака за копање опкопа око Београда и 300 кола са запрегом, за преношење материјала, хране п других потреба .0 Михаљевић са својим Фрајкорцима био је и при опсади Веограда — као и при прелазу Саве — у авангарди. ХБегова су оделења посела Гроцку, а предстраже његове допирале су чак до Колара. Он је стајао под командом генерала Ота, па са Ердедијевим хусарима 19. сентембра поседне палеж; тиме ту иоглавито Срби заштитили Веоград с те стране.(") Док је главна војска прелазила Саву и журила Веограду дозна пуковник Липтај у Банату код Уј-Паланке, да се сераскер приблиближује, с тога посла једно оделење Фрајкораца под каиетаном Марјаном у Србију. Он ирешавши у Србију при скупљању хране нанђе, између Ножаревца и Смедерева на оделење Турака, које је дошло на Мораву ради споразума; он их одмах нападне и савршено потуче. Доцније ( ј ) Па иетом аесту, стр 82. (-) КгелтеИН^е ТћеПпаћте е1с. 8. 289.

VIII

Председник извештава одбор да јс,„Опште Носачко и Амалско Удружење у Београду" з.ч мећусобно номагањо у случају бодести н смрчи изабрало општииу београдску за свога члана добротвора и носдадо општиии диидому о томе. По саслушању овога и по прочитању друштвенога акта АБр. 261, одбор је решио, прима се к знању решење овога друштва по коме је општина београдска члан добротвор истог с тим, да се друштву изда из општинске касе а из партије за издржавање сиротиње једном за свагда две стотине динара као поклон. Да се примљена диплома чува у заседању општинском. IX На тражење одборника г. Николс Бошковпћа одбор је одлучио, да се у првој седници изнесе одбору на решење молба онанчарског еснаФа за продужење уговора о закупу општинског земљишта. X Одборник г. Никола Спасић замера, што извесна госнода одборници не долазе редовно у седнице. Одбор је преиоручио председништву, да писмом опомене сву господу одборнике да долазе уредно у ссднице. XI Продужен јо појединачни нретрес правила за општинске Фондове. По прочитању сваке тачке по особ, одбор је решио, *• да уредба о пензионом Фонду и пенсионисању чиновника и осталих службеника општине београдске гласи према предлогу повереништва са овим изменама: Чланови: шести, седми, осмн. девети и десети примају се без измена. Члан једанаести да се изостави. Члан дванаести прима се без измена, и постаје члан једанаести. код Кличевца више Рама потуче једно оделење Турака. — Код Иореча, иза Казана на Дунаву, задржавало се 24 турских ратних шајака, којима су хтели да узнемиравају опсаду Београда. Једно оделење Тесареваца из Ваната са четири чете Фрајкораца под командом раније помињатог Врановачког(') и са две чете „влашкоилирске" регименте под мајором Маховцем нападну 16. септембра на ту Флотилу и савршено је униште. Нри томе се особито одликовао Брановачки са својим Фрајкорцима.(-) Турци, разбегавпш се којекуда многи у путу изгину а мало њих се дочепа Адакале и Крајине. У Поречу Т\есаревци задобију доста хране и других потреба. Ношто је тако рећи за ноћ, са многим радницима, поправио стари Евгенијев шанац Лаудон 15. септембра отпочне озбиљно да туче Београд. Шајкаши на Дунаву такоће су нападали, а једно оделење Тесареваца од земунске стране( 3 ) такође (ј ) Ових је 5ило на 1 600 људи , Сербеки летопис, књ. 67. ч. IV. етр. 15). ( 2 ) ГгеЈтеПИ^е ТћеПпаћте е4с. 8. 288 — 291. [ 3 ] У том одељењу Ћесареваца било је доета и Срба; а прота М. Ненадовић о томе веди; „Кад еу Пемци Вео