Beogradske opštinske novine

Год. XIV.

- 79 -

Број 02.

меник Панчићев и да је од пријављених каменорезаца најјевтинији Михаило Чебинац пз Краљева, који пристаје, да овај посао изради од гранита за 6000 дин., и то у најкраћем року тим ире што је он и раније овај посао био узео на себе и већ израдио извесне делове. По саслушању овога и по прочитању извештаја грађеп. одељења ГБр. 864 п понуде Чебпнчеве ГБр. 685, одбор је решио, да се израда постоља за споменик Панчићев уступи Михајлу Чебинду за шест хиљада динара под пронисним погодбама н ио љеговој понуди с тим, да цео посао буде готов за месец дана и да се у ову цену урачунају оних хиљаду динара, што је раније био иримио на име израде овога иосла. Сума ова да падне на терет партије буџетом одређене за улепшавање и одржавање паркова.

ОПШТИНСКИ ЛЕКАРИ Ј, Охгштинсни ленари који су дужни да лече бесалатно сиротињу: 1. У кварту савамалском, теразиском и варошком Д-р Ђока ПиколиК , са станом у улпци Краљице Наталије бр. 27. 2. У кварту врачарском: Д-р Рибникар , са станом на „Цветном тргу"; 3. У кварту иалилулском: Д-р Јован Станкови&1 са станом у Хилендарској ул. бр. 17 ; 4. У кварту дорИолском : Д-р Д. Т. ЕиколајевиК, са станом у Јевремовој ул. бр. 36 ; II. Оиштинсни ленари који су дужни да арегледају мртваце и врже остале санитетско-полициске прегледе: 1. У кварту савамалском и теразиском: Д-р Милорад Гођевац, са станом у ПопЛукиној улици бр. 4 ; 2. У кварту варошком и дорИолском: Д-р Самуило Поис, са станом у Душановој улици Бр. 45. под видом купљеља оружја, чиннли су неописана насиља на све стране. Све виђеније људе стану убијати. Тада паде и Станоје Главаш, кога не заклони ни сердарска служба. Кад Милош виде где му толшш сународници гину без суда и пута и сам се поилаши за свој живот. А кад му један гаваз показа главу Главашеву додав, да је сад на њега ред. Милош му одговори: „Вала ја сам моју још одавна бацио у торбу, и сад већ туђу носим." Налазећи се у то време у Београду гледао је да се извуче из руку пашиних. Најзад му грамзивост пашина пружи прилику и зато. Он углави с пашом, да за сто кеса одкупи 60 душа српскога робља. Паша се дуго устезао да пусти Милоша али најзад среброљубље пашино превлада над свирепством и он пусти Милоша. Вративши се кући Милош нађена дому доста иристалица, где су се склонили од Турака. Они га једва дочекају. Милош им каже, да им нема другога спасења, него да устану на оружје и да се боре с Турцима, док сви не изгину. Ту је почетак устанка под Милошем, али ту је и крај ове наше расправице, у којој смо покушали да у

3. У кварту врачарском: за источни Врачар, Д-р Влада А. ЂорђевиК, са станом у Дворској улици бр. 11 ; За заиадни Врачар : Д-р Михаило X. ЛазиЛ, са станом Југовића улица Бр. 9; 4. У кварту иалилулском: Д-р Јован СтанковиК, са станом у Хилендарској ул. бр. 17 ; 5. Школски лекар : Д-р Воја Ж. ЂорђевиК, са станом у Дубровачкој улици бр. 9. Прегледп мртваца врше се бесалатно.

СТЕЧАЛ за зидаве стрељачке зградз Београдска савезна стрељачка дружина држаће у својој канцеларији — Скопљанска улица Бр. 9 на дан 19. овог месеца пре подне .у 10 часова, јавну усмену лицитацију за рушење старе и зидање нове стрељачке зграде на дружинском стрелишту више пиваре господина Ђорђа ВајФерта. Услови, предрачун и план могу се видети у дружинској канцеларији, п то: 15., 16., 17. и 18. ов. месеца, од 3 до 6 часова по подне. При лицитацији, кауција од 1000 динара полаже се у готовом новцу или државним хартијама од вредности. Позивају се предузимачи, да изволе горњег дана доћи на ову лицитацију. Бр. 291. из канцеларије Београдске савезне стрељачке дружине 7. маја 1896. год. ОЗГЈХ^О Суд општине вар. Смедерева држаће на дан 16. Маја ове год. од 9—12 сати пре подне јавну усмену лицитацију за набавку 500 куб. мет. камена. Кауција износи 500 динара у готову или вредећим државннм новчаним папирима. бледој слиципредставимо беспрекидну борбу с Турцима од половине ХУ ст. па до 1814. г. У тој дивовској борби, Срба против Турака на Балкану, Срби су били аоследњи, •који су подпали под јарам турски. Али и за то време они нису били послушни робови већ су и даље продужили неравну борбу са суровим освајачима из Азије, док најзад у почетку овога столећа не успеше да се за кратко време на Балканском полуострву арви ослободе од Турака. Због неповољних прилика спољних и унутарњих они су за време изгубили постигнуте успехе под Кара-Ђорђем. Ну народ, који је једном већ окусио сласти самостална и слободна живота није за дуго сносио то ново роаство и он, предвођен Милошем Обреновићем у 1815. г. устаје ионова на Турке и ионова се ослобађа својом соиственом снагом. А нови вођа, придруживши урођеном јунаштву и способности смотрена и увпђавна државника најзад успева даположи сталан темељ новој српској држави, која ће временом морати ослободити и сав осталинарод српски — нхто је ватрена жеља сваког који носи поносно име Србин.

Услови могу се видети свакога радног дана у Суду општине Смедеревске. КБр. 4089. Из Суда Општине Смедеревске 25. Априла 1896. год. огллс Суд општински држаће на дан 16. овог месеца од 3—6 сати по подне, кратку лицнтацију, за наплату обаларине, а за употребу исте настављањем плаца на реци Сави за време ово летње сезоне. Услови о плаћању ове таксе за употребу обале, могу се видети у економном одељењу овога суда где ће се и лицитација вршити. Имаоци — купатила — илиџа, који желе да исте поставе на реци Сави, позивају се да на ову лицитацију дођу. У противном неће им се дозвоиити употреба обале. АБр. 3573,— Од суда општине београдске, 11. Маја 1896. год. у Београду. ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијскн, Варошки п Врачарски: 1. Од собе и кухпње или мањег дућана са собом . 025 д. 2. Од две илн трп собе, са кухињом илп већег дућана са магазом . . . . 0 70 д. 3. Од четирп илп више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале . . . 1-50 д. За квартове: Дорћолски и палплулски: 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0-20 д. 2. Од две или три собе са кухињом плн већег дућана са магазом . . . . 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале . . . I - — д. Од суда ошнтине београдсме 28. Августа 1892 године. АВр. 9449.

Отпор, који је српски народ ставио на супрот турском надирању кроз више столећа, нашао је дивлења и признања и код самих Турака; а то је и дало повода једном ученом Турчину (ХаФис-беју) да једном српском дииломати каже ове значајне речи: „ Сриски нам је народ највише задао иосла у Евроии. Он се борио с нама све до Саве и Дунаеа, иа и кад смо ове реке ирешли, ударили смо на његов отиор до исаод самих зидова бечких."(^)

НАРОДНО П030РИШТЕ Недеља 12: Дневна представа: Врачара, чаробна оперета у три чина, написао М. Мило, превео с' румунског Васа Живановић. Музика од Д. Јенка. Вечерња представа: Пут око земље, позоришна игра у пет чинова. с' предигром, написали А. Д. Енери и Жил Верн, превео с Француског Душан Л. Ђокић.

( г ) Г.гас XXXI. срп. кг\ акад. стр. 25. и 26.