Beogradske opštinske novine

Број 25

— 102 -

Год. XVI

ГРАЂАНСТВУ БЕОГРАДСКОМ Његово Величанетво Краљ, благоволео је указом од 18. Јуна о. г. поетавити редовној Народној Скупштини, еазваној за 1897. годину у Нишу за председника г. Симу Нееторовића, а за пот* предеедника г. Драг Рајовића. Овај превиеоки Указ Њего* вог Величанетва Краља, објав' љује ее грађанетву београдеком ради знања. Од Суда општине београдеке, 19. Јуна 1898. год. АБр. 4172, у Београду.

Његово Величанетво Краљ благоволео је данае у 11 чае. пре подне, нрестоном бееедом отворити ееднице редовне Народне Скупштине, еазване за 1897. год. у Нишу. Овај превиеоки указ Његовог Величанства Краља, објав*' љује се грађанству београдеком ради знања. Од Суда општине београд* ске, 19. Јуна 1898. год. АБр. 4178. у Београду.

БОДОБОД ВАРОШИ БЕОГРАДА Од 13-ог овог месеца понова остају горњи варошки делови — Источни и Заиадни Врачар — преко дана без воде. И ако се радови на новим бунарима на Белим Водама са добрим изгледима приближују своме крају и у кратком времену биће сиојени, ипак садањи бунари, који су прошлих година давали преко 3,000.000 литара воде, а у Априлу месецу ове године смањили издатак воде на 2,300.000 литара, данас дају још мање и према њиховом данашњем Функционисању не могу дати више од 1,900.000 литара воде за 24 сата рада, која је количина за ово сушно доба недоволша. Према овоме, количина воде, коју данас бунари дају, скоро је у пола мања од оне, коју су прошлих година исти бунари давали. Узрок што бунари с дана на дан све мање воде дају, не може се још тачно констатовати и ако се је за све ово време од месец дана, како је овај мањак воде у бунарима примећен, испитивање непрестано вршило и данас врши. Објављујући ово грађанству, суд Општине вароши Београда позива га, да у трошењу воде што је могуће више буде штедљив и да воду троши за намирнице у јелу и пићу, никако и за поливање авлија, башта и других предмета, за које водовод није ни саграђен. Од стране Општине вароши Београда (Водоводно одељење).

0 Б Ј А В А Суд онштине београдске, има да сачини списак резервиста који знају јашити на велосипеду, и исти списак послати команди VII пуковског округа на њен захтев. Позивају се сви они резервисти, који знају јашити на велосипеду да предстану суду овоме (војном одељењу) до конца тек. месеца, да се у списак уведу. Од суда општине града Београда ОВБр. 1453. 13. Јуна 1898 г. Београд.

0 Б Ј А В А

IV Предоедник изноеи одбор.у на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СТБр. 1475 и 1471 одбор је изјавио мишљење, да се Милану Симићу за Стеву Радојковића и Радомиру Цветковићу каФеџ. овд. може дати тражено уверење о означеним породичним односима. V Председник износи одбору на решење акт жандармеријске команде, да се ослободе троша-

ринске таксе они предмети, што су набављени за славу жандармеријску. По прочитању тога акта АБр. 3488, одбор је решио, да се ослободе таксе трошаринске сви они предмети, што су набављени за славу жандармеријску ове године. VI Председник објављује да је на дневном реду питање о грађењу нових трамвајских пруга. Пошто је одбор саслушао усмен извештај председника о развоју ове ствари и пошто је прочитан акт друштва трамвајског, под којпм би погодбама друштво пристало, да гради нове пруге трамвајске, АБр. 2998, одбор је одлучио,

X По прочитању извештаја шеоа општинскога санитета ЛБр. 975, одбор је решио, одобрава се кредит од једне иљаде динара из партије за издржавање сиротиње за помоћ сиротним невољницима, да се могу у бањама српским лечити. Ова помоћ да се подели комисијски, како је у овом извештају означено. XI По прочитању жалбе винарских трговаца овд. АБр. 2977, којим се жале на поступак Унраве '

Под-ОФицири I батаљона VII певдачког пука Краља Александра 1-ог позивају се да до конца тек. м-ца предстану војном одељењу суда Општине београдске, ради поиунења списка личних података за 1898. годину. који је списак командант VII пука суду послао. Од суда Општине београдске ОВБр. 1336. 13, Јуна 1898. год. Београд.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ ОАСТАНАК 28. Маја 1898. год. Председавао председник г. Н Д Стевановић, присуствовао чдан суда г. Бр. Ј. Рајић, од одборника били г. г. Др. Лазаревлћ, Р. Драговић, Васа Николпћ, Мидан Арсенијевић, Марко С. Пчтронијевић, Дамњан Стојковић, Д. М. Ђорђевић, Стеван Макслмовић, Јанаћ М. Јанковић, Милугин Ј. Марковић, Трајко Стојкокић, Др. М. Т. Леко, М. О. Петровић, Михаило Ћ. Идић, !Ђ. Пантелијћ, К. С ЈКараџић, Коста М. Ђурић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 19. маја 1898. год. и примљен је без измена. П Одборник г. Марко С. Петронијевић пита по чијем се одобрењу кредита претреса калдрма у хилендарској улици, као и да би требало одмах калдрмиеати она места на бив. Варош капији, која још нису калдрмисана. Председник је одговорио, да је кредит за претрес калдрме у хилеидарској улици буцетом одобрен, а што се тиче калдрмисања на бив. Варош капији, учиниће се још овог лета ако се доспе. Ш По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 34 )4, 3319, 3426, 3410, и 3691, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и сиротног нмовног стања Никола Јовановић — Американац, Танасије Сав-ић бив. екзекутор општински; да су му непознати : Светозар 'Еурчић шпедитер овд., Сава Суботић бакалин из Топчидера, Ђока Лазић бивши контролор пића, његова жена Ленка и Јулка Илић певачица.

да о свему овоме размисле и поднесу одбору извештај са мишљењем председник општине и одборници г.г. Милут. Ј. Марковић, Н. И. Стаменковић, К. Д. Главинић, Дим. Гавриловић и Васа Николић с тим, да тројица могу пуноважно радити. VII По прочитању молбе Др. Михаила Хаџи Лазића бив. општинског лекара АБр. 3310, који већ скоро годину дана болује и, који моли за издржавање, одбор је после поименичног гдасања са 17 гласова против 4, који су били за 120 дин. и 2 који су били за 80 дин. решио, да се Др. Михаилу Хаџи-Лазићу бив. општинском лекару издаје из општинске касе на нме издржавања по једна стотина динара месечно од првог маја ове године. VIII По прочитању пзвештаја старешине водоводног одељења АБр. 2911, да би требало саградити десет малих бунара од 70 м.м. пречника, који би нривремено давали довољно воде док не буду готови велики бунари, који се већ граде, тражећи за ово кредит од 50.000 динара, одбор је рошио, одобрава се кредит од тридесет иљада динара за грађење десет привремених малих бунара од 70 м.м. пречника с тим да ова сума има пасти на терет прихода трошаринских пошто се односи на проширење водовода. Но пре но што се приступи извршењу овога решења, да се умоли 0. Смрекер за мишљење, да ли би добро било, да се ови привремени бунари граде. IX Председник износи одбору на решењз молбу Српско-јеврејске црквене општине ескенаског обреда у Београду, да јој се допусти, да из својих средстава купи земљиште за гробље, те да на тај начин одвоји своје гробље, од гробља Јевреја шпанско сеФардијског обреда. По прочитању те молае АБр. 3316, одбор је решио, одобрава се у начелу ово тражење. Кад и надзорна државна власт буде одобрила ово одвајање гробља, да се изнесе по нова одбору општинском ради одређивања замљишта за гробље.