Beogradske opštinske novine

ВВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

УХУХЧХУ«Ч**УУк-

^чхч^кхххччччх^чхчччхччччхх^хх^хчухххххчххЧхучхххлх^

Год. XVI ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т 111.11 А :

За Србију на годину .... на лола годнне . За етране земље на годину

НБДБЉА 9. АВГУСТ& 1898.

Број 31.

. 6 динара . 3 , . 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДБНЦШЕ ЦА УРЕДНИК.А.

Р.УКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ" СЕ. НЕПЛАТ. ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

ГРАЂАНИМА БЕОГРАДСКИМ. Његово Величанетво Краљ, указом од 3. Авг. 1898 год, на ! предлог гоеподина Миниетра у-1 нутрашњих дела а по еаслуша* њу Миниетареког Саввта благо* волео је одложити седнице редовне Дародне Скупштине за 12. Новембар тек. год., кога ее дана има скупштина саетати у Нишу и продужити рад. Овај превиеоки Указ објав* љује ее грађанству ради знања. Од суда општине београдске 4. Авг. 1898. год. у Београду АБр. 5440.

Његово Величанство Краљ, отпутовао је јутрос у 5 часова у иноетранетво. За време одеу* ства Његовог Величанетва заетупаће Га у вршењу Краљевске власти Министарски Савет, који је прокламацијом Његовог Ве* личанетва овлашћен, да у име Њег. Величанетва врши еве по* елове осим давања помиловања, наименовања Министара, чла* нова државног савета и у војсци. . 0 овоме ее извештава грађанство ради знања. Од суда општине београдеке 5. Авгуета 1898. год. у Веограду АБр. 5461.

БеоГрад, 3. Авг. 1898. год. Његово Величанство Краљ благоизволео је одговорити иа честитку иредседника општине београдске о Његовом рођен дану, овим телеграмом:

„Председнииу оиштине Београд. Ниш, 3. Авг. 1898. год. Изјавите мојим драгим и вер< ним Београђанима Моју Краљевеку благодарност на изјављеним добрим жељама. Аленсандар"

Честитка иредседника општине гласи: „Његовом Величанству Нраљу Србије Аленсандру / Ниш. Београд 2. Авг. 1898. Престоница у најдубљој нре* даности молиВаше Величаветво, да на данашњи дан благоизво* лите примити њена одана чес титања и топле жеље, еда би Ваше Величанетво славу и заслуге узвишене народне Дина< стије умножило и раширило срећ' ном, дугом и за народно благостање плодном владавином. У име грађана престоничких, председник општине, Нинола Д. Стеванови-к"

општински послови Ларасшос. — Данас пре подне, после службе божије, држаће се у Саборној цркви парастос пок. генералу Черљајеву. 0 овоме се извештавају београђани. Концераха на Калимегдану. Данас у Недељу 9. о. м. приредиће целокупна војна музика дунавске дивизије концерат на калимегдану са одабраним програмом. Улазак за одрасле од особе 30 а за децу 20 п. д. Почетак концерта у 4 часа по подне.

Н А Р Е Д Б А Суд општине београдске наређује, да је сваки онај, који има да откопава земљу у авлији или да руши какву зграду дужан откопану земљу и отпадке од рушевине да однесе и насие и то: из дунавског краја

код дунавског Ке-а ; из палилулског краја у „Таш-Мајдан" а сви остали крајеви Београда у „Бару Венецију" код житног трга; а ђубре мора да односи на карабурму и сипа на место, које је за то одређено. Свако насипање земље и ђубрета на другом ком месту забрањује се и казниће се по закону. Од суда општине београдске 5. Августа 1898. г. ГБр. 2542 у Београду.

С Т Е Ч А Ј Суд општине београдске расписује овим сгечај, за израду плана, како би требало уредити доњи (мали) калимегдан. У плану треба да буде поред осталога означено: а., два места за забавишта дечија, једно за одраслу а друго за мању децу; б., место за панораму или другу какву забаву те врсте; в., место за „ринглшпил" или томе подобно; г., да буде означен распоред стаза и путева; и д., распоред дрвета, као и која и каква би се требала да засаде. Ситуациони план овог дела Калемегдана, може се добити у грађевинском одељењу општине београдске. Рок за подношај израђеног плана утврђује се 15. Септембар о. г. Награде занајбоље израђена три плана јесу: за први 120 дин., за други 80 дин. и за трећи 50 дин. Преглед поднетих планова и досуђивање награде извршиће стручна комисија, коју ће суд општински одредити. Награђени планови припашће општини у својину. Од суда општине београдске, 7. Авг. 1898. год. у Београду. АБр. 5515.

0 Б Ј А В А По наређењу команданта УП пуковског округа од 25. тек. месеца ЈУа 6833 има се на дан 15, 16, 17, 18 и 19 августа т. г. извршити лекарско-комисијски преглед над свима регрутима привремено неспособним из прошлих година до 30-те године старости. Тако исто и над резервистима и обвезницима I и II позива народне војске, који би се осећали да су за војну службу несиособни. Лекарско-комисијски преглед овај, вршиће се сваког горе означеног дана, од 7.