Beogradske opštinske novine

Број 9

- 36 -

Год. XVII

Протић, А. Ј. Стевановић, Ваоа Николик, Дамјан Стојковић, Милов Милепковић, Ив. Ивковић, Ј. Алкалај, Мита Петровић, Јован Пстровић, Др. Ј. Ђурић, Ђ. Пантелић, Д. Тадић.

I Прочитан је записпик одборских одлука седнице држане 18. Фебруара ове год. и примљен је без измена. П Председник извештава одбор, да је према овлашћењу одборском од 11. Јан. 1899. АБр. 927 учинио избор општинског правозаступника у лицу г. Драгутина Стаменковића овдашњега адвоката. Одбор је примио к знању ово саопштење са одобравањем. Ш По прочитању акта Управе вар. Београда, АБр. 1245, 1328, 1347, 1339, којима се траже уверења о владању и имовном стаљу извесних дпца, одбор је изјавио, да је Спасоје Петаковић доброг владања и сиротног имовног стања; да му је Јован Мијатовић непознат, да је Јован Јовановић бакалин доброг владања и средњег имовног стања; да је Живко Кузмановић овд. трг. доброг владања и доброг имовног стања; да му је Станко Бабић непознат, да је Тодор Терзић бив. порезник рђавог владања и сиротиога имовног стања; да му је Драгутии П. Васић бив. трг. непознат; да му је Ана удова Јеврема Стевановића из Жагубице непозната, но да је по сазнању одбораоваАна осуђивана пожаревачким првостепеним судом због убиства. IV Председник износи одбору на мишљење молбе којима се траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СтБр. 486 и 498, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима Јелени Стојановића удовој и Драгутину К. Протићу адвокату могу дати тражена уверења о њиховом породичном односу.

пуковског округа

По прочитању акта VII. ОВБр. 515, одбор је решио, да се маса Н. Николајевића Хаџи ослободи давања једног коња за комору, а да тог коња буде дужан дати Моша Аврам Маца, Фабрикант амбрела у Београду. VI По прочитању извештаја економног одељења АБр. 1439, одбор је решио, да се општински камени мајдан испод болнице за душевне болести изда под трогодишњи закуп од првог јануара ове године а поД пропиеаним погодбама Ристи Крстићу, предузимачу овд. за годишњу цену од иљаду и педесет динара и десет пара. Да се о овоме закупу закључи уговор. УП По прочитању понуде Богољуба Росулека и извештаја економног одељења АБр. 632 ; одбор је решио, да се уговор о закупу месарског плаца на Краљевом тргу с доње стране број 1. продужи са Богољубом Росулеком још за годину дана од првог маја ове године под

истим погодбама а за цену од иљаду и две стотине динара. VIII По црочитању извештаја економног одељења АБр. 1440, да није било ни једног лицитанта на лицитацији држаној за вршење стрводерског посла и по прочитању понуде Јоце Јанковића АБр. 8827/98 и 902, одбор је решио, да се стрводерски посао уступизатри године од првог Јануара ове године Јоци Јанковићу стрводеру под прописаним погодбама и правилима за вршење овог посла с тим, да има права наплаћивати од приватних за изношење угинулог коња или вола по пет динара од комада, а за угинуло свинче. овцу, козу и. т. д. по један динар од комада. IX По прочитању извештаја економног одељења АБр. 1441, о држаним лицитацијама за пражњење нужника и помијара и о поднетим понудама за овај посао, пошто за сада нема других понуда одбор је решио, усваја се овај предлог суда односно пражњења нужника и помијара и нека суд учини даље што треба по овоме предмету. (свршиће сеј

0 Г Л А С Општина београдска држаће јавну усмену лицитацију у канцеларији економског одељења на дан 11 -ог овог месеца за давање под закуп месарских плацева на ; ,Краљевом тргу."

Закуп

важи за једну годину дана,

то од првог Маја ове, па до 1-ог Маја 1900-те године. Кауција се полаже у 200 динара у новцу или вредећим хартијама — за сваки плац. Лицитација почиње означеног дана у 3 сата по подне. Ближа извешћа и услови могу се видети сваког дана у канцеларији економског одељења општине, а и на сам дан лицитације. Ово се даје јавности и позивају се лицитанти да дођу да лицитирају. АБр. 1697. Од суда општине београдске 1-ог Марта 1899-те год. Београд.

0 Б Ј А В А Суд општине Београдске продаваће путем јавне лицитације до 40 буради од гаса и зејтина. Лицитација ће бити 12. ов; м. у 3 сата после подне, а држаће се у механичној радионици општине београдске, која је на друму топчидерском код старог сењака, где се бурад налазе. Ко жели узети ову бурад, нека изволи доћи тога дана на лицитацију. АБр. 1151. Од суда општине београдске, 5. марта 1899. год., у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еву еснаФа димаичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога немогућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0'40 динара б) за чишћење димњака простог 0 - 20 „ в) „ „ „ на два спрата 0"40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда ........ 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 040 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама I - — „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више <Ј '40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0'20 „ з) за испаљивање димњака . . 1*50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезноје. У случају прогивљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар ј е дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено : колико ј е и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је дана чишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном рејону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина:

д. д.

а) Гроб за децу — — — — — 7' б) Гроб за одрасле — — — — 12 в) Мала гробница — — — — 5б5'52 д г) Велика гробница Ш реда — ' — 998'93 д д) Велика гробница П реда — — 1099'93 д, ђ) Велика гробница I реда — — 1684'57 д II. Пражае&е помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 10'— д б) Од акова — — — — — — 0.50 д

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаеник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ