Beogradske opštinske novine

- 56 -

Год. XVII

половину у 156 дин., а оддруге половине тражи да се ослободи због овог неуживања. По саслушању овога и по прочитању иввештаја АБр. 1456 одбор је решио, да се Димитрије Б. Грујић ослободи плаћања сто педесет и шест динара на име полугодишње аренде за закупљено земљиште за прошлу 1898. год. пошто половину земљишта у тој години није уживао због заузећа кланичном пругом. VI Председник износи одбору на решење извештај одборског повереништва одређеног, да проучи предлог Јакова Дамјановића и Ристе Крстића за равнање. По прочитању тога извештаја АБр. 2932 одбор је решио, прима се у свему овај извештај и предлог за равнање, по којем има општина платити Јакову Дамјановићу и Ристи Крстићу на име свега њиховог потраживања седамдесет и девет иљада динара без икаква интереса и трошкова. Да се у овоме смислу учини поравнање код првостепеног суда и тиме оконча парница коју су подигли против општине. Овлашћује се председник општине да одреди начин исплате ове суме према могућности благајнице општинске. VII Председник подноси одбору на решење предлог одборника г. М. Ј. Божића о изашиљању на страну два питомца да проуче уређење трошаринско па да се и општинска трошарина у Београду преустроји савремено. По прочитању тога предлога, и по саслушању изјаве председника општине, да је одредио већ комисију, да пропише привремена правила за трошарину ; одбор је решио, прима се у свему овај предлог с тим, да се само једно лице пошље на страну ради изучавања трошаринских установа. Председник општине да размисли о лицу, које би било погодно за овај посао, па да га предложи одбору. Међутим, да одређена комисија продужи рад на изради привремених правила трошаринских. УП1 По прочитању молбе столарско-браварске задруге АБр. 1549, којом моли, да јој се уступи на бесплатно уживање и оно земљиште општинско, што је до земљишта, које јојје већ уступљено, а које је било намењено ковачко-коларској задрузи, па га ова није примила због малога простора, — одбор је решио, да се тражено земљиште уступи на бесплатно уживање столарско-браварској задрузи и да се почетак овог уживања рачуна од дана, кад је задруга почела да ужива дато јој земљиште у 1897. год. а уживање оба ова земљишта да траје петнајест година од кад је почела уживати прво земљиште дато јој у 1897. години. После овог петнаесто годишњег рока биће дужна задруга плаћати општини кирију за оба ова земљишта, а ако би задруга пре престала да живи, престаће јој тада и ово право уживања. IX По прочитању молбе београдскога укопнога друштва АБр. 2214, да му ошптина устуии земљиште за подизање дома у којем би се о друштвеном трошку неговали стари, изнемогли и сакати, одбор је одлучио,

општина је вољна да овоме друштву даде потребно земљиште за ову намеру, па и новчане помоћи годишње, само да друштво иредходно поднесе одбору план и начин и доказе да ће оно бити у стању да извршује и испуњује задатак који је себи у дужност ставило и што у овој својој молби обећава.

0 Б Ј А В А И ове године као и до сада држаће се у овд. вароши тродневни панађур 27., 28. и 29. овог месеца на коме ће се продавати поред чувене ужичке добре, здраве, и јевтине планинске стоке и други ово-земаљски и страни законом дозвољени производи. Од суда општине Ужичке, 12. Априла 1899. М 5294 у Ужицу.

П Р 0 Д А Ј А На дан 30. Аирила ш. г. у 9 саши ире иодне , Управа општинске трошарине, на „марвеном тргу" продаваће 1 балон 20 литара ракије, јачине до 10 гради и 1 буренце 13 литара ракије, јачине до 10 гради свега 33 литара. Именовани предмети, ухваћени су у кријумчарењу, Позивају се купци да одређеног дана дођу на лицитацију. Од Управе онштинске трошарине 13. Априла 1899. год. Бр. 333. — Београд.

0 Б Ј А В А У овдашњој вароши држаће се и ове године тро-дневни панађур, на дан 1. 2 и 3. Маја ове године, на коме ће се продавати стока и сви ово-земаљскп производи, који су законом дозвољени. Од суда оппхтине чачанске, 10. апр. 1899. год. РБр. 126 у Чачку.

0 Б Ј А В А Два ДуЋана, у улици Краља Александра, где еу телалнице, издају се под закуп одмах или од Ђурђевдана. Ко жели узети било један или обадва дућана, нека се јави Суду општине београдске. Подрум под школом код Саборне Цркве, који се може употребити корисно као магацин, за вино, ракију или колонијалне еспапе, издаје се под закуп одмах или од 1. маја тек. год. Ко желп узети овај нодрум, нека се изволи јавити Суду општине београдске. АБр. 4969. Од суда општине београдске 1. марта 1899 год. Београд.

Но ако је коме са извесних разлога немогућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана^у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 040 динара б) за чишћење димњака простог <>20 „ в ) п П и на два спрата 0-40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог пшархерда 040 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1У) е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више (Ј'40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0-20 „ з) за испаљивање димњака . . Г50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0'20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопетвеници зграда, а за масе масени етараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезноје. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено : колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потиисом мајстора, који у дотичном рејону занат упражњава.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ењу еснаФа димаичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорколски и Палилулски 1. Од еобе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — 1*— д. Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдаеник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ