Beogradske opštinske novine

Број 23

— 92 —

Год. XVII

извештај о прибраном и утрошеном приходу и о извршеиии радовима. Сем овога општина има право контролисања цена плацева издатих за дрварска слагалишта и на предлог друштва одређивати, које ће се улице првенствено нивелисати и калдрмисати. IX Председник извештава одбор, дајегосподин Министар грађевина одобрио, да г. М. Рувидић инжињер Мин. грађевина може на општинским пословима радити после подне. Одбар је примио к знању, ово саопгитење председника општине и одобрење г. Министра грађевина. X Председник објављује, да је на дневноме реду решавање о предлогу одборника г. М. Ј. Божића, да се установи болнички и пензиони фонд за чиновнике и служитеље ове општине. По поновном прочитању тога предлога АБр. 4225, одбор је одлучио, да овај предлог проуче и поднесу одбору извештај са предлогом одборници г.г. Др. Јован Ђурић, Дим. Тадић и М. Ј. Божић и председник општине. За базис за проучавање овог предлога да служе правила која су за пензиони фонд прописана 1896. год. XI Председник износи одбору на решење процену имања, што се имају експроприсати за регулисање Варош капије, која је извршена сходно решењу одбора од 21. и 29. Јануара о. г. ГБр. 3558/98. По прочитању те процене ГБр. 1127, одбор је решио, да се ова процена у свему усвоји, и да се према истој изврши експропријација процењених земљишта. ХП Председник извештава одбор, да се је велики број сиротних невољника обратио општини за новчану помоћ ради лечења по бањама.

з) за увоз жита не плаћа се ништа; и) Ако би, због непогоде или од корсара или због ма какве повреде, био дубровачки брод принуђен да се склони у анконско пристаеиште, или обрнуто анконски брод у дубровачко пристаниште, неће платити ништа за „пристојбу", ма се тај брод истоварио па се после наново натоварио; ј) Дубровачки бродови у Анкони и анконској области и анконски бродови у Дубровнику и дубровачкој територији не подлеже бродарским дацијама (корабелвнни сборт., аЉогаИсо); к) Целе године дубровачки товари могу без царине лежати у анконским магацинима и анконски товари у дубровачким магацинима; по истеку године дана узима се на тим заосталим товарима царина по увозној такси; л) Дубровчани могу жито нродавати у Анкони само Анконањима и обрнуто; љ) При продаји ствари увезених у Анкону плаћа се такса један мали анконитан (= динар или 9 сантима, апсопкапо рГссо1о) а при извозу 2 мала анконитана. И у једном и у другом случају купац и продавац плаћају по пола; м) Од сваког мерења товара 5 малих анконских динара узима чиновник који

По саслушању овога одбор је решио, одобрава се кредит од једне иљаде и пет стотина динара из партије на издржавање сиротиње, да се подели сиротним невољницима ради лечења у бањама. Овлашћује се председник општине, да ову милостињу подели онима, којима је по његовом нахођењу најпотребнија. ХШ По прочитању извештаја одборске комисије о прегледу плана за уређење доњег Калемегдана одбор је решио, да се доњи Калемегдан уреди према плану израђеном од г. Дим. Т. ЈЕеко и према примедбама у овом извештају наведеним, одобравајући за то кредит од двадесет иљада динара из вишка прихода трошаринских, зашто издејствовати надлежно одобрење. XIV По прочитању молбе А. Ђ. Бибе АБр. 4288. и извештаја грађевинског одељења ГБр. 1430, одбор је решио, да се молиоцу учини по молби у толико, у колико неће требати земљишта овог за донуну ошптинског плаца у цара „Уроша улици." Да грађевинско одељење изради план о овоме земљишту и да се исти накнадно поднесе одбору ради деФинитивног решења. XV Председник износи одбору на решење извештај комисије о просецању улице од Теразија ка 2 сокола. По прочитању тога извештаја, одбор је решио, да се умоли господин Министар грађевина да одустане од просецања ове улице, пошто ће општину скупо, преко 500.000 дин. коштати, а иста улица није преко потребна, јер ће се по најновијем надгледа мере за тежину и ту суму плаћа купац; н) Све ове повластице и обавезе важиле су и за једну и за другу страну: и за Анкоњане у Дубровнику и за Дубровчане у Анкони. 1 ) КонФирмацију овога уговора на 5 год. извршио је папски викарије кардинал Петар Михације у Болоњи 22. Октобра друге године папствовања папе Гргура XI. 2 ) Овај уговор од 1372. г., обновљен 1378. г., био је у снази све до 1385. г.; 1397. г. обновљен је на 29 г. са овим допунама: а) Дубровчани, кад броде на анконским бродовима ка обалама Арбаније и Далмације, ослобађају се од тамошњих царина; б) На соли и другим животним намирницама које Дубровчани довозе у Анкону на анконским бродовима плаћа се царина по анконској тариФи; в) Ако Дубровчани увезу у Анкону сукно, вунене и платнене израђевине, узима се толика царина, колику плаћају и остали странци. 3 ) С друге, пак, стране Дубровачки Статут од 1397. г. утврдио је; Ј ) Макуш. Иамлт. с. 49—50., 111—118. —Моп. 8рес1. V. ХХУШ. с. 133—135. 2 ) Макуш. Памлт. с. 50—51., 111. — Уп. Моп. 8рес(;. V. XXV. 156. 3 ) Макуш. Памлт. с. 51., 119—123.

пројекту улица Краља Александра продужити кроз Дечанску, која ће се услед тога јако проширити.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијсви, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањегдућана

са собом — — — — — — 025 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 070 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1*50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0-60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1'— д.

Од суда општине београдске 28. августа 1892 јод . АБр. 9449.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Гробарина:

а)

Гроб за децу — — —

7-

д.

б)

Гроб за одрасле — —

- - 12--

д.

«)

Мала гробница — —

- - 55552

д.

г)

Велика гробница Ш реда

— - 998-93

д.

д)

Велика гробница П реда

— — 1099-93

д.

ђ)

Велика гробница I реда

— - 1684-57

д.

II. Пражњење помијара

и нужника:

а)

Од кубног метра — —

— — 6--

д.

б)

Од акова — — — —

- — 0.30

д.

а) Анкоњани у Дубровнику при увозу не плаћају царине, сем уља, на коме плаћају 8 дубровачких грошева од „теро пно-Иаго"; б) Анкоњани такође су ослобођени царине и при извозу робе из Дубровника у све земље сем: а) Рашке, Босне, Срема, Баната, приморских градова одДрача до Дубровника Млета, Корчуле, Хвара, Брача: при увозу робе у ове пределе, градове и острва Анкоњани плаћају царине 2 3 Д°/о; /3) За извоз робе из Дубровника у Драч и даље од Авловне Анкоњани плаћају 2°/ 0 . у) При продаји робе Србима у Дубровнику или на дубровачкој територији Анкоњани плаћају 3 3 /4°/о; а при продаји робе Драчанима, Авлонцима и другим странцима у Дубровнику Анкоњани плаћају онолику царину, колику Дубровчани плаћају у Драчу, Авлони и другим местима одакле су ти странци; в) На купљеној роби у Дубровнику Анкоњани не плаћају никакве царине; г) Сем злата и сребра, на роби Анкоњанима увезеној у Дубровник плаћа се царина 3°/о: ноловину плаћа продавац а половину купац; д) Анкоњани не плаћају царине на житу И плодовима; (Наставиће се)

УРЕДНИШТВО Ж АДМИНПСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЋ