Beogradske opštinske novine

Број 21

- 86 -

Год. XVIII

XIII Председник извештава одбор, да је на дневноме реду: Решење о томе: какви би се радови имали предузети на општ. водоводу, те да не буде оскудица у води. Па пошто је то врло важан предмет у решавању кога треба да учествују сви одборници а друго, пошто је тај и остали предмети, који су на дневноме реду, нови предмети, те се као такови данас не могу решавати за то, јер нема довољно одборника, то предлаже да се сазове ванредна седница на дан првог идућег месеца за коју да се ставе на дневни ред поред ових предмета још и: молба есна®а лебарског за повећање цене лебу, решење о томе: да ли ће се грађанство за Ускрс ослободити, по досадањој пракси трошарине на јагњад и прасад и избор грађевинског техничког општ. особља. По саслушању тога одбор је усвојив овај предлог председника решио, да се за ванредну седницу, која да се сазове за 1. априла ове год. ставе на дневни ред само предмети и то: Решење о томе: какви би се радови имали предузети на општ. водоводу те да не буде оскудица у води; молба еснаФа лебарског за повећање цене лебу; решење о томе: да ли ће се грађанство, по досадањој пракси за Ускрс ослободити трошарине на јагњад и прасад, и избор грађевинско-техничког и општ. особља. XIV За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу одборску седницу и то: предлог Управе општ. трошарине за везивање телефоном трошаринских станипа; молба Јована П. Димитријевића закупца оншт. земљишта „стари сењак" да му се закуп рачуна од 1 марта ове год.; молба Стевана Бранковића и осталих, пиљара на цвет. тргу, да им се закуп рачуна од 1. Јануара тек. год., извештај суда по тражењу господина министра народне привреде мишљења суда односно допуста спајањабезименихдруштава за трамвај и осветлење; молба Косте Гинића да му се изда под закуп право продаје цвећа и свећа у гробљанској улици; молба Милице пок. Раке Миленковића, да јој се процени и исплати земљиште, које је уступила општини на проширење скопљанске улице; извештај комисије о ревизији регулације код великих степеница; решење да ли да ошптина плати болнички трошак, који је учинио Сава Тодоровић машинист општ. парног ваљка, лечећи се од повреде, коју је добио рукујући ваљком; молба Радована Богдановића за ослобођење плаћања таксе за воду; молбе: Ђоке М. Богдановића ка®., Пере М. Јовановића ка®., Браће П. Радојловића трг., Димитрија Тодоровића кречара, Јовице Барловца трг., Илије Милишића, трг. Стојиљковића и Милисављевића, свију зановраћај трошаринске таксе, молба Ђоке М. Богдановића ка®., да му се врати наплаћена трошарина на извезено пиво, молба хемиско техничког друштва, дачсе ослободи плаћања трошарине на кола којима са нове општ. кланице увози лој у варош, — одбор је решио, да се ови предмети ставе на дневни ред за прву редовну седницу.

ОГ ЈГ АС По чл. 17. закона о народним школама, уписивање ђака, за I разред основне школе, врши се у нрвој половини меседа маја. У нрви разред основне школе уписују се само она деца, која 1 септембра имају пуних седам година, а нису етарија од десет година (Чл. 15. зак. о нар. школама).

Чланом 14. поменутог закона, наређено је, да је свако мушко и женско дете, које живи у Србији, дужно да сврши основну школу; а допуном тога члана, објашњено је, шта треба да раде српеки грађани, који би желели, да им деца уче код куће, у приватном заводу или на страни, и одређене су строге казне, за оне, који не би тако урадили. Школски одбор, за град Београд, прибавио је спискове све деце, која су у Београду рођена, а која 1 септембра, ове године, навршују седам година, а тако исто и оне, која су нрешла седам година, а нису старија од десет, те још могу ступити у школу. Исте спискове прибавио је од свештеника свију вероисновести. Да би се рад, у школи, могао отпочети у законом одређеном времену, позивају ее родитељи, да своју децу пријаве за упие. Упиеивање ће трајати од 1-15 маја. Уписиваће их управитељи школа у својим канцеларијама. Упутница за децу, која су ро* ђена у Београду, добија ее код деловође школског одбора, у основној школи на западном Врачару. Ближа упутства за упис деце преко 10 година и млађе од 7 год., као и оне која ниеу рођена у Београду, сваки родитељ до* биће од управитеља школе. Из канцеларије школског од* бора, за град Београд 24. Априла 1900 год. Бр. 165.

знање Одбор је ово општински у седници својој од 16. марта ове год. решио: Да ее каеапска аренда за клање крава повиси од двадееет и четири на двадееет и шеет динара, а да се иста аренда за клање волова смањи од два< десет и седам динара на два> десет и шест динара по комаду, тако, да ова аренда буде подједнака како за клање крава тако и за клање волова. Ову је одлуку одбора прими ла к знању Управа града Бео< града на основу друге алинеје чл. 73. зак, о устројетву општ. и општ. власти под 15. априла тек. год. Бр. 6813. Према томе наплати ове уједначене аренде за клање крава и волова приступиће се од 24. априла тек. године. 0 овоме се извештавају ради знања и управљања еви они београдски грађани, којих се ово тиче. Од суда општ. београдске 18. Априла 1900 год. АБр. 3203 Београд.

0 Б Ј А В А Суд општине града Ниша држаће у Нишу на дан 18, 19, 20 и 21 маја ове год. вашар, на коме ће се продавати стока и сви производи законом дозвољени. 0 овоме се извештава грађанство ради знања. Од суда оиштине београдске 9 маја I 1900 год. Београд. АБр. 3886.

П Р Е Г Л Е Д ТР0ШАРИНСК0Г ПРИХОДА^ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ ЗА МЕСЕЦ ФЕБРУАР 1899 И 1900 год.

|_ г О Рн М К

ОД ЧЕГА ЈЕ ПРИХ0Д?

1899 год.

1900 год.

и

ДИНАРА

п.

ДИНАРА

п.

1 2 3 4 5 6 7 8

Чиста трошарина Лежарина Разни приходи Накнадно наплаћена трошарина Мерина . Пијачарина Такса за млекарске дозволе Аренда за лед

69811 330 106 279 146

32 51 81 55 35

69740 386 368 313 91 356

11 49 03 05 95 00

Укупно

70674

54

71255

63