Beogradske opštinske novine

Врој 30

- 126 -

Год. УХШ

Гра^анству београдском. Ради брдаег изнгалажења, у случајевима пожара, хидрапата варошког водовода, иостављени еу на варошким зградама знади, који показују страну и даљину, на којој се ови хидранти налазе. Пожарначета представила је суду овоме, дапоЈедини грађани не пазе на те водоводне знаке, већ исте, приликом кречења и оправке својих зграда, закречавају и замазују, услед чега би се хидранти за случај пожара врло тешко могли пронаћи, што би могло повући за собом врло тешке последице. Да свега тога не би било, суд општине београдске овим позива београдско грађанство, да ове водоводне знаке, који се на њиховим зградама налазе, од креча и мрља очисте и у будуће приликом кречења и оправке својих зграда пазе и не закречавају их и замазају, како општински суд не би био у противном принуђен, да томе стаје на пут, примењујући над* лежним путем законске прописе, којима се забрањује евака она радња грађанства, којом се иде противу јавне безбедности њихове. Од суда општине београдске 25. Јуна 1900 године АВр. 5526 У Веограду.

0 Г Л А С За израду пута преко топчидерског брда поред ВајФертове пиваре држаће грађевинско одељење општине београдске у своме локалу (Чарапићева улица бр. 15) јавну усмену лицитацију на дан 10. јула о. г. од 9—12 часова пре подне. Предрачунска цена за овај посао је 67000 динара, а кауција у 7000 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима, или у интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске 3. јула 1900 године ГБр. 1159 у Београду.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 1. јула о. г. ГБ. 5098 држаће грађевинско одсљење општнне београдске јавну усмену лицитацију на дан 12. јула о. г. од 9—12 часова пре подне за насипање и уређење пута, који води од Са рајевске улице ка прелазу железничком и железничким магацинима на савској обали. Предрачунска је цена за овај посао 8160.85 динара, а кауција у 900 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или у интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске 7. јула, 1900. год. ГБр. 1163 у Београду.

0 Г Л А С Општини београдској потребна јеје дна зграда за смештај извесних одељења грађанске школе. Иста треба да је на средокраћи врачарског и палилулског кварта а да се састоји из четири одељења за ученице и два мања за канцеларију и смештај школских ствари. Позивају се сви они, који имају такве зграде у том крају. а ради су да их под закуп издаду, да се обрате општинском суду најдаље до 20. ов. м. са понудама, у којима имају изложити све услове закупа. Закуп би имао почетн од 15. августа тек. год. Од суда општине београдске 7. јула 1900. г. АБр. 2492 Београд.

0 Б Ј А Б А Општини београдској потребно је 2760 кубнихметара мешовитихдрва прве врсте, за огрев основних школа и осталих општинских одељења за 1900 — 1901 годину. Набавка горње количинедрваизвршиће се путем оФерталне лицитације. Рок подношењу ОФерата је до 10. Августа тек. год. до 12 сати пре подне закључно. Кауција је 1200динарау готову или у срп. држ. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канцелариско. Од стране суда општине београдске 13. Јуна 1900 год. АБр. 5027 у Београду.

Н А Р Е Д Б А Примећено је да публика која се служи трамвајима не слуша опомену кондуктера кад су кола пуна, да више у њима нема места, него се и преко тога силом пењу у кола и стоје споља на степеницима па чак и на задњим тампонима од кола. Како се тиме отежава редован саобраћај и публика излаже личној опасности

за своју сигурност — то Управа града Београда на основу ■§. 326. крив. зак. овом наредбом опомиње београдску публику: да забрањсно је псти сс у кола трамвајска кад су она пуна и да никагсо није дозвољено стајати на степеницама и на задњим тампонима од кола. Ко буде и преко ове опомене противно поступио, казниће се по наведеном пропису закона. Из Управе града Београда 17. маја 1900 год. Бр. 11.079 у Београду.

0 Б Ј А В А На основу наредбе управе града Београда ЛЈУз 633 од 11. Маја тек. год. Суд ово општински изештава грађанство да ће од 21. Маја тек. год. почети каламљење како мале деце која нису никако каламљена, тако и одраслих лица која нису за 7 и више година каламљена. Каламљење ће се вршити на два места у згради „Црвеног Крста" и у локалу кварта Врачарског сваке недеље од 3 па до 6 часова по подне. Позива се грађанство да се горње наредбе строго придржава, у противном сваки ће бити кажњен. Од суда општине београдске 16. маја 1900. г. ЛЛ2 656.

0 Б Ј А В А На основу одобрења г. министра народне привреде обавиће се овди у селу Јасици не далеко од Крушевца, тро-дневни панађур 13, 14 и 15 Јула ове год. На овоме панађуру продаваће се поред марве—стоке, јошисви домаћи овоземаљ. производи законом одобрени. Ово се доставља трговачком сталежу, ради знања и управљања, Из канцеларије суда опш. Јасичке 3 јуна 1900. год. Бр. 1160.

0 Г Л А С На основу одобрења Господина Министра Народне привреде од 7. маја ове год. Т.Б.р 2069. као сваке тако и ове године држаће се у варошици Крупњу тродневни марвени панађур у дане 27, 28 и 29 Јула, на коме ће се поред стоке продавати и сви ово-земаљски производи, а од страних само они који су законом дозвољени. Ово се саопштава свима којих се тиче ради знања. Од Суда општине Крупањске 1 Јуна 1900. год. Ј\з 1381 у Крупњу.

0 Б Ј А В А Као прошле тако и ове године општина јагодинска држаће тродневни панађур у овој вароши о Пантелијеву-дне 27, 28 и 29 јула ове године. Ово се објављује свакоме ради знања. Од суда општине јагодинске 4. јула 1900 год. Бр. 5017. Јагодина.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Висник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИ11