Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ЛХХУЧХ\ХХ\ХЧХ\Х1ЛХХ\ХХ\ЧХ\ХЖХ\^\ЛЖ\\ЛХЧ\*'

Год. XVIII.

НЕДЕМ12. НОВЕШБМ 1900.

Број 47.

■ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЈГЈЖ.

'жжжжжжжжжжж* гжжжжжжжжжжжжхгжжжжжжжжжжжл

ИЗЛАЗЕ НВДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т II. 1: II \ : За Србију на годину 6 динара

11

на пола године

За стране земље на годину 9

'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ.'ЖЖ. ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НВ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 ОВ

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Г. Раја С. Поповић, шпедитер, овд. писмом својим од 7. ов. месеца упућеним председнику оиштине београдске изволео је послати општини београдској тридесет динара у сребру, да се иста сума раздели сиротињи о његовој слави св. Архангелу Михаилу, а за здравље његове деце. Суд општине београдске у име сиротиње београдске овим изјављује племенитом дародавцу своју захвалност, молећи се Свевишњем, да племенитом дародавцу и његовој деци подари дуг живот и крепо здравље. Од суда општине београдске 11. новембра 1900 г. ББр. 5120, Београд.

НА ЗНАЊЕ Суд општински сходно правилима но вог гробља, одпочеће од 15. овог месеца прекопавати све велике гробове у парцели 19 новог гробља, којима има десет го/шна а закоје није обновљена такса за одржање. О овоме се извештавају сви они грађани који имају у поменутој парцели гробове својих умрлих, те да, ако желе, да и даље исте гробове задрже, одмах положе каси општине београдске прописну таксу за одржање истих гробова, у противном прекопавање ових гробова извршиће се. Од суда општине београдске 9. новембра 1900 год. Београд. АБр. 10242.

Гра^анству београдском. Скреће се пажња грађанству, да у сопственом интересу, нарочито пре наступајућих мразева, прегледа приватну водоводну инсталацију, а нарочито зимску славину, тако да ако би и најмању неисправност приметило као: зујање на чесми, цурење на водомеру или цеви, да одмах о томе извести управу водовода. Водомере треба осигурати, да се не могу замрзнути, иначе не само да ће сопственици плаћати већу потрошњу воде, но ће им се и имање овлажити и причинити такву штету да простор у коме је водомер буде сав у води. Од суда општ. београдске 30. октобра 1900 г. АБр. 10087, Београд.

О Г Л А С Канцеларије Главне Управе ОпштинСКе Трошарине преселиће се од 1. новембра ове године у зграду масе поч. Раке Миленковића у улици Краља Милана бр. 45.

А зграда у којој су до сад биле канцеларије Управине, у улици Краља Александра бр. 21, остаће као СмеСТНИШНИ магацин Општинске Трошарине за трошаринске предмете као што су: паприка, маслина, слана риба, есенција, стакло, минералне воде, ужички производи и друго, што би увозници желели да оставе у овом магацину користећи се олакшицом датом чл. II привр. правила под Б. о трошарини на еспапе транзитне и оне који су смештени у антрпотима. Овим магацином управљаће нарочито одређени трошарински чиновник, који ће и трошарину наплаћивати. Тако исто од 1. новембра ове године отпочеће дејствовати и Ракиска пијаца одвојено од марвеног трга, у баракама, које су подигнуте на марвеном тргу. И овом пијацом управљаће нарочито одређено трошаринско особље. Винарска пијаца на Сави остаје и даље за смештај вина и ракије и других трошаринских предмета, које би увозници желели да оставе у њеним магацинима под условима чл. II привр. правила под Б. Старешина ове пијаце уирављаће за зимус уједно и пословима Савске станице, која се } интересу штедње спаја са, Винарском пијацом. А слободно руковање са трошаринском робом, (сем пића) дозвољаваће Трошаринска Управа по нарочитим захтевима увозника с обзиром на решење Суда и Одбора општинског од 12| 10 1893. АБр. 6143 о рекспедицији и праву повраћаја трошаринске таксе. Ово се даје на знање грађанству и свима онима који би са Трошарином Општинском имали посла, ради управљања. ИзканцеларијеГлавне Управе Општин. Трошарине 25. октобра 1900 г. Бр. 4483, Београд.

О Г Л А С Увозницима шеЋера за град Београд ставља се до знања, да је Управа Општин. Трошарине према своме правилнику наредила, да се сваки вагон шећера, који се из овдашње Фабрике шећера увози за варош, пломбира, и да сваки увозник дужан буде, пре истоваривања робе, јавити се дотичној трошаринској станици, која ће одмах послати свог органа да пломбу скине и вагон отвори. Тако на железничкој станици има се увозник јавити ондагпњој трошаринској станици, на савском колосеку од дрвара до града Савској трошаринској

станици, од града даље до кланице — станици трошаринској на дунавском кеју. Ко од увозника буде сам скинуо пломбу и отворио вагон, одговараће по царинском закону, који према чл. X привр. правила важи и за трошарину. Из канцеларије Главне Управе Општинске Трошарине 26. октобра 1900 г. Бр. 4473, Београд.

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г РЕДОВНИ САСГАНАК 24. октобра 1900 год. Председавао председник општине, г. Антоније Пантовић. Присуствовали чланови суда г. г. Стеван Ивковић и Владимар Ладковић. Од одборника били: г.г. Петар Нокакпвић, Ивко Ичкоиић, Богоје Јовановић, Ђ. Соколовић. М. Штрбић, И. Козлић, М. Ј. Божић, Сп. Илић, Јннаћ М. .Танковић, Н. Петровић, Васа Николић, Ђ. М. Станојевић, Јов. Илкић, Д. Тадић, А. Петровић. Деловођа, Мих. М. Марјановић. (С вршетдк) IX По прочитању молбе Косте и Тоше Трајковића, ка®. АВр. 9155 којом моле суд, да раскине с њима закуп општ. ледеиице на Дунаву коме закупу истиче рок 1. јануара 1903 год. пошто су се одселили у Пожаревац, с тим да општину измире за закупну цену до 1. јануара 1901 године: као и по прочитању извешћа економног оделења по истом предмету АБр. 9334, — одбор је решио, да се закуп општинског земљишта, постојећег у Дубровачкој улици преко од старе ботаничке баште, на коме је општинска леденица, раскине између општине и закупца истог Косте Трајковића каФ. с тим да закупац Коста буде дужан одмах, положити општини закупну цену до 1. јануара 1901 год. и да исто земљиште и леденицу одмах преда општини, како би га на време другом под закуп могла издати. Не учини ли ово закупац одмах по саопштењу решења, закуп остаје и даље у важности до уговореног рока. X По прочитању молбе Тодора Михаиловића овд. пиљара АБр. 9404, којом моли одбор, да му допусти, да може продавати пиљарске артикле на тезги до рибарница на Цветном тргу пре и после подне за време од 1. новембра ове год. па до црвог јануара 1902 год., нудећи опгатини за то на име кнрије 180 динара годишње, као и по прочитању извешћа и мишљења економног оделења по истом предмету АБр. 9454, — одбор је решио, да се Тодору Михаиловићу, овц. пиљару, допусти, да може и пре и после подне за време од првог новембра ове године па до првог јануара хиљаду девет