Beogradske opštinske novine

Број 54

- 230 -

Год. ХУШ

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Лредседник Оиштиие Г. АнТОНИЈе ПанТОВИЂ, Краљев иосланик , 28. ов. м. отпутовао је у Ниш на Скупштину. У дужности председника општине док се на Скупштини буде бавио заступаће га члан суда г. Стеван Ивковић.

0 Б 3 Н А Н А Командант II коњичког пука „Цара Душана" и председник комисије за куповину коња у Београду молио је општински суд, да обзнани грађанству следеће: Комисија за куповину коња у Београду за потребу војске отпочела је куповину коња. Исплата вршиће се одмах од стране комисије, чимкоњиздржи десетодневну пробу. Исхрана коња за ових 10 дана пада на терет државе. Сви они притјежатељи, који су вољни продати своје коње држави нека доводе коње у круг штаба II коњичког пука „Цара Душана" (преко од Војне Академије) ради прегледа и погодбе. Услови по којима ће се коњи примати ови су: 1. да су стари од 37а—9 година; 2. да су високи најмање 153 с.м. а обим за 6 с. м. већи од висине; 3. да су почишћени; 4. да су добро и правилно развијени и потпуно здрави; 5. да немају никаквих ћуди. Уз коње треба понети и сточни пасош, а сем тога по могућству и билет опасивања, било да је коњ од државних или приватних пастува. Комисија ће примати коње сваког радног дана пре и после подне. Суд општине београдске на основу захтева комисије објављује предње грађанству бооградском знања ради. Од суда општине београдске 23. децембра 1900 г. АБр. 11906. Београд.

0 Б Ј А Б А Одбор општине београдске у седници својој од 13. т. месеца АБр. 11262 решио је: Да се свима онима, који са арпаџиК01У1 раде И уносе га у трошарински реон, допушта да овај артикал трошарински могу уносити на слободно руковање, ако одговорајућу трошарину на увезену количину овога артикла депонују код Управе трошаринске у готовом новцу или државним папирима од вредности, која ће им се трошарина враћати на извезене количине овога артикла, кад Унрави трошаринској поднесу доказе, које је она за то прописала, да су дотичну количину извезли ван трошарин. реона Докази ови морају се поднети до краја сезоне продаје овога артикла. Трошаринска Управа објављује ово свима онима, који са арпаџиком раде, ради знања и управљања. Из канцеларије главне Управе општинске трошарине 16. децембра 1900 године Београд КМ 5181.

Гра^анству београдском Скреће се пажња грађанству, да у сопственом интересу, нарочито пре наетупајућих мразева, прегледа приватну водоводну инсталацију, а нарочито зимску славину, тако да ако би и најмању неисправност приметило као: зујање на чесми, цурење на водомеру или цеви, да одмах о томе извести управу водовода. Водомере треба осигурати, да се не могу замрзнути, иначе не само да ће сопственици плаћати већу потрошњу воде, но ће им се и имање овлажити и причинити такву штету да простор у коме је водомер буде сав у води. Од суда општ. београдске 30. октобра 1900 г. АБр. 10087, Београд.

0 Г I А С За израду калдрме у Војводе Миленка улици држаће грађев. одељење општине београдске у своме локалу „Чарапичева улица бр. 15" јавну усмену лицитацију ћа дан 4. јануара 1901 год. од 9—12 насова ире подне. Предрачунска цена за овој посао износи, 25912.67 дин. а кауција у 2500 д. полаже сс у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији. Из канцеларије грађев одељења општ. беотрадске 17. децембра 1900 г. ГБр. 2628. у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре $еву еснаФа димаичарског

Члан 13. Чишћењо димњака вршиће се радним данима нре и носле подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цидиндар без разлике на спрат . 040 динара б) за чишћењедимњака простог 0 - 20 „ в) за чишћење димњака простог на два спрата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0*40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда • 0'40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама I - — _

е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више О - 40 дин. ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0'20 „ з) за испаљивање димњака . . 1*50 динара и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће шшлатити полициј. ска власт без икаквог одлагања. По нанлати таксе димничар једужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје дана чишћење вршено. Наполеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАНСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7 - —. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свега дин. 12—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560 - —. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084 - 32 и 15 дин. одржање свега дин. 1099 32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015' —. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година, такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница Положена такса пропада у корисг касе гробља, а гроб или гробница припада оиштини. Такса одржања плаћа се потнуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пракњење помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6 - — д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошки н Врачарски 1. Од собе и кухиње шга мањег дућана са собом — — — —г — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 150 д. За квартове: Дорћолски и Палилулскн 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г— д.

УГЕДНИШТВО И АДМИНПСТГАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штамиарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ,