Beogradske opštinske novine

Бро ј 4

- 24 —

Год. XIX

Богдановићу, хотелијеру; предлог суда за одобрење накнадног кредита на дотатак управитељима основних школа; предлог управе трошаринске, да се рабат који је дат баштованима и рибарима ири наплати трошарине укине; и молба Милке М. Ђелешевић, удове због регулације, — одбор је решио, да се ставе на дневни ред за идућу сетницу.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине г. Антоније Пан Т0ви1?, Краљев посланик, бавио се у Београду на кратком осуству од два дана и у прогали петак у вече вратио се у Ниш на Скупштину.

0 Б 3 Н А Н А Командант II коњичког пука „Цара Душана" и председник комисије за куповину коња у Београду молио је општински суд, да обзнани грађанству следеће: Комисија за куповину коња у Београду за потребу војске отпочела је куповину коња. Исплата вршиће се одмах од стране комисије, чимкоњиздржи десетодневну пробу. Исхрана коња за ових 10 дана пада на терет државе. « Сви они притјежатељи, који су вољни продати своје коње држави нека доводе коње у круг штаба II коњичког пука „Цара Душана" (преко од Војне Академије) ради прегледа и погодбе. Услови по којима ће се коњи примати ови су: 1. да су стари од З^/г — 9 година; 2. да су високи најмање 153 с.м. а обим за 6 с. м. већи од висине; 3. да су почишћени; 4. да су добро и правилно развијени и потпуно здрави; 5. да немају никаквих ћуди. Уз коње треба понети и сточни пасош, а сем тога по могућству и билет опасивања, било да је коњ од државних или цриватних пастува. Комисија ће примати коње сваког радног дана пре и после подне. Суд општине београдске на основу захтева комисије објављује предње грађанству бооградском знања ради. Од суда општине београдске 23. децембра 1900 г. АБр. 11906. Београд.

0 Г Л А С Према одобрењу г. министра грађевина од 11. Јануара т. г. Бр. 224, држаће управа града Београда, јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 31. Јануара т. г. у 10 часова пре подне за оправку нужника у конаку Милоша Великог у Топчидеру. Предрачунска је цена овога посла 521 динара 32. п. д. а кауција у 80 динара полаже се у готову новцу, вредећим папирима или интабу лацији непокретног имања према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају.

Из канцеларије Грађевинског оделења управе града Београда, 16. Јануара тек. год. ГБр. 43, у Београду. 0 Г Л А С Према одобрењу г. министра грађевина од 8. Јануара т. г. Бр. 10.905. држаће управа града Београда, јавну ОФерталну лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 16. Фебруара т. г. у 10. часова пре подне за оправку здања ОПште државне варошке болнице. Предрачунска је цена овога посла 19.618 динара, 83 п. д. а кауција у 3.000 динара полаже се у готову новцу, вредећим папирима или интабулацији непокретног имања према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије Грађевинског оделења управе града Београда, 17. Јануара тек. год. ГБр. 46, у Београду.

0 Б Ј А Б А Одбор општине београдске у седници својој од 13. т. месеца АБр. 11262 регаиоје: Да се свима онима, који са арлаџиК01У1 раде и уносе га у трогаарински реон, допугата да овај артикал трошарински могу уносити на слободно руковање, ако одговорајућу трошарину на увезену количину овога артикла депонују код Управе трошаринске у готовом новцу или државним папирима од вредности, која ће им се трошарина враћати на извезене количине овога артикла, кад Управи трошаринској поднесу доказе, које је она за то прописала, да су догичну количину извезли ван трогаарин. реона Докази ови морају се поднети до краја сезоне продаје овога артикла. Трошаринска Управа објављује ово свима онима, који са арпаџиком раде, ради знања и управљања. Из канцеларије главне Управе општинске трогаарине 16. децембра 1900 године Београд К № 5181.

0 Б Ј А В А Командант VII пуковског округа предписом својим од 12. децембра 1900 године М 14.641 доставио је суду ово наређење Господина Министра војног ФА.Љ 9528 од 28. новембра 1900 године овог садржаја: „И ако је расписом од 7. јула 1888 године ФАЛЈ 4888, службени војни лист стр. 842, одређено и објављено, којим ће се путем родитељи и сродници војних обвезника обраћати молбама и жалбама, поводом регрутовања њихових задругара или сродника за стални кадар, тражећи за њих: скраћење рока, размену рокова између два задругара, лекарски преглед и одпуст из војске: због неспособности, на одређено и неодређено осуство, или изјављујући жалбе противу уписа у овај или онај по зив или род оружја и због обавезе давања коморе и стоке за војску и т. д. па се ипак у последње време молиоци и жалиоци нису овог објасњења придржавали, већ су молбе и жалбе оваковога рода подносили непосредно преко министра војног, а неки чак и преко Његовог Величанства Краља.

Овим поступком појединих молиоца, и жалиоца, јако је отежаван правилан и прописан рад, а задаван излигаан посао како војном министру тако и осталим војним командама, међу тим и сами молиоци и жалиоци нису могли уредно и на време да добију регаења по својим молбама и жалбама, јер је требало дупло и времена и посла док се прикупе потребни податци по овако нередовно поднетој молби или жалби, но када би се ове редовним путем подносиле, преко дотичних пуковских окружних команада. Ово је и повод, те је чланом 40. новим правилом о регрутовању изрично опредељено, да ће се молбе и жалбе које се на рекрутовање односе примати само до 1. новембра сваке године и то само оне, које се буду поднеле дотичној пуковској окружној команди, а све оне, које се буду подносиле вигаим војним властима, да се неће ни узимати у поступак. Погато ново правило о регрутовању издано под 24. мартом 1900 године 5140 почиње да важи од 1. јануара 1901 године, то, а да се они, који буду имали потребе, да изјаве какву молбу или жалбу, неби излагали излишном трогаку око плаћања таксе, налазим за потребно да наредим: 1, Да команданти пуковских округа преко дотичних председника општинаобјаве грађанству, да ће се од 1. јануара 1901 године: а, све молбе односеће се на тражење одређеног или неодређеног осуства, исписа због неспособности или лекарског прегледа регрута који је већ у кадру, подносити само дотичној кадровској команди у којој је регрут на служби, а ова ће редовним путем достављати оном предпостављеном старегаини који је надлежан за решење. б, све молбе или жалбе, које би појединци на основу правила о рекрутовању имали да изјаве, подносити надаље до 1. новембра сваке годпне, само својој пуковској окружној команди, па било да се моле, или жале противу решења команданта пуковских округа и дивизија; јер се од тада, молбе и жалбе односеће се на рекрутовање а поднете вигаим војним властима. неће узимати у поступак. Ово наређење Господина Мипистра војног суд објављује грађанству опшгине београдске и позива грађанство, да се по њему тачно управља. Од суда општине града Београда 2. јануара 1901 године ОВБр. 3785 у Београду. ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијсви, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1'50 д. За квартове: Дорколски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостиониде са кухињом без шгале — 1'— Д-

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОШИТ1ША БЕОГРАДСКА

Штаипарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ