Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XIX. 'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ^ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЛ ГЖЖЈГЖ> ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т

Ц Е Н А : За Србију на годину 6 Д ин а?а на пол.ч 3 » Зп страие земље на годину 9 »

НЕДЕМ 4. ЕШТА 1901.

Број 9.

ПРЕТПДАТУ ВААА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИИСКП СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИ.1Е НА УРЕДНИКА РУКОНИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 6. Фебруара 1901 год. Председавао нредседник онштине г. Антоније ПантовиК. Принуствовали чланови суда г. г. Стеван Ивковић и Владимир Лацковић. Од одборника били: г. г. Дави^ Були, Ђо*а Тошић, Благоје Милошевић, Љуба Дојчиновић, Ив Ивкови!!, Стојан Пајкић, Јанаћко М. Јанковић, Мах. Михаиловић, М. Ј. Божић, Дим. Миленковић, Ђ. СоколовиК М. Штрбић, Јован Илкић, М. Клидис, Пера И. Ђорђевић, С. М. Веселиновић, М. Савчић, Н. Спасић, Деловођа Мих. М. Марјановић. I Предоедник моли новоизабрате одборнике г. г. Перу II. Ђорђевића, државног саветника у пензији, Милутина Ј. Божића начелника министаретва грађевина и Николу Спасића, трговда и ново изабратог одборничког заменика г. Стеву Веселиновића, реФорента министарства иросвете и дрквених послова. који су у данашњу одборску седниду дошли, да изволе заклетву иоложити и одбориичку дужност примити, што су ови одмах и учинили. Пошто је нротопрезвитер града Боограда примио заклетву од напред именованих новоизабрати одборника и одборничког заменика, одбор је примио к зпаљу, ово полагање заклетве.

II Прочитани су записници одлука седница држаних 26. и 30. јануара тек. год. и примљени без измена.

III Одборник г. Манојло Клидис, наводи, да се је приликом пожара парног млина „Захарија" показало, да пожарна чета нема довољно и исправних пожарних справа/ те је бојати се, да на случај већег пожара не наступи какав нссрећан случај. Пита нредседништво зашто се нису нредузеле потребне мере, да се за пожарну чету набави довољно нотребних и исправних ствари. Одборник г. Никола Спасић наводи, да је командир пожарне чете требао раније да поднесе рапорт и да тражи, да му се набаве потребне ствари, а не да чека, да старе ствари са свим пропадну и да сс деси какав несрећан слућај; па да се исте услед тога набављају. Председник је одговорио, да је командир пожарне чете иоднео раније рапорт за набавку потребних пожарних ствари, да је комисија судом одређена прегледала све ствари ножарне чете и изјавила мишљење о томе : које икакве стварн треба набавити за пожарну чету. Да је на предлог оуда одбор раније одобрио потребан кредит за набавку потребних ствари за иожарну чету. Да је за на набавку истих ствари држано неколико лицитације, али да се нису могле добити повољне цене. Да је суд нисао извесним Фирмама, да му иоднесу цене за потребне пожарне ствари, да су цене дошле, да су ирегледане и да ће се кроз дан два потребне ножарне ствари поручити. По саслушању тога одборници г. г. Клидис и Спасић и одбор задовољили су се, овнм одговором председника.

IV По прочитању акта одел.ака Управе града Београда АВр. 658, 834, 848, 849 и 850, иследног судије нрвостепеног суда за варош Београд АБр. 659 и начелства округа крагујевачког АБр. 828, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавиб, да су доброг владања и сиротног имовног стања: Иларион Јакшић, обућар, Благоје Д. Тодоровић, каФеџија, Божа К. Стојановић, Фризер, Дпмитрије Вучовић, бив. каФеџија, Милорад Вучовић, бив. каФеџија: да су му непознати: Милица жена Павла Јовановића, овд. казанџије, Кагарина кћи Павла Јовановића, овд. казанџије, Живко Алексић, овд. оианчар, Васа Стојковић, столар, Лугса Лукић — Ерцеговац — каФеџија, Влада Марковић, раденик, Милан Јовановић бакалин, Светозар Јанковић, кочничар, Божа Радојевић, Ружнца жена Боже Радојевића, Јосиф ПопоЕић „Јоса" Катарина Поповића — Дамњановпћа. Живота Марковпћ, бив. трговачки помоћник. V Председник износи одбору на мишљење молбу Хриотине удове пок. Стевана Јанића којом тражи уверење с продичном односу. По прочитању те молбе Ст. Бр. 268, — одбор је изјавио мишљење, да се молитељици може дати тражено уверење о иродичном односу. VI По прочитању извештаја економног одел.ења АБр. 666 о држаној четвртој лицитацији за издавање нод закуп преноса угља и осталих водоводних потреба на Беле воде, пробирницу и малу црпку — одбор је решио, да се пренос угља и осталих водоводних потреба на Беле воде, пробирнцу и малу црпку уступи Аранђелу Ж. Илнћу, овд. економу, за време од ирвог јануара до тридесет првог децембра 1901 године закључно под прописаним погодбама и ио ценама рачунећн од хиљаду килограма тежпне и то: 1. Од железничке станице на Беле воде по три динара и осамдесет и осам пара динарски; 2. Од железничке станице до пробирвице по један динар и деведесет и осам пара динарски; 3. Од ушћа топчидерске реке на Беле воде по два динара и шесет и осам пара динарски; 4. Од ушћа топчидерске реке до пробирнице и мале црцке по један дпнар и деведесет и осам пара диданарски.

VII По прочитању извешћа економног оделења АБр. 743 о држаној другој лицитацији за израду потребног броја кола за чистачку колону и пожарну чету, — одбор је решио, да се израда потребног броја кола за чистачку колону и пожарну чету и преправка једних великих кола — вагон — пожарне чете, уступи под прописаним иогодбама Јоци Јуришићу, овд. ковачу, као најнижем понуђачу по ценама и то: Израда девет кола за изношење сметлишта и тројих теретних кола за пожарну чету по сто шесет и девет динара и осамдесет пара динарски по комаду, а измена горњих гвоздених делова на једним великимколима — вагону —- за деведесет и девет дипара и осамдесет пара динарски. VIII По прочитању молбе Симе А. Матића, гвожђара овд. АБр. 195 којом са разлога у истој изнесених, моли да се ослободи ирисутничке дужности, — одбор је решио, да се Сима Матић, овд. гвожђар, ослободи дужности присутничке, пошто је главни тутор цркве св. Марка, а да на његово место буде присутник при ислеђивању кривичних дела при кварту теразиском у 1901 год. г. Милан Маршићанин пенсионер. IX По прочитању ре®ерата опшгинског ликвидатора АБр. 437; — Одбор је решио, да се дужна кирија у сто динара за 1900 год. за зграду у којој су смештене канцеларије пореског оделења за град Београд исплати на терет буџетске партвје на непредвиђене потребе и расходе за ову годину. X По прочитању ре®ерата општиноког ликвитадора АБр. 438, одбор је решио, да се дужна кирија за 1900 год. у двадесет динара за зграду, у ко.јој су смештене канцеларије кварта варошког исплати на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе за ову годину. XI По прочитању акта Унраве општинске трошарине АБр. 177, којим спроводи суду понуду Јоце Јуришића овд. ковача, за поткивање коња Управе општ. трошарине, — одбор је решио, да се ова нонуда Јоце Јуришића за поткивање коња управе општ. трошарине одбаци, а да се коњи управе општинске трошарине поткивају као и општински коњи