Beogradske opštinske novine

Број 13

_ 62 —

Год. XIX

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитадије под закуп следећа евоја добра и права и то: I. На дан 11. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне месарске плацеве на Краљеввм тргу у колико нису раније издати. II. На дан 12. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне право наплате таксе за попашу на општинским утринама. III. На дан 19. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне право напдате таксе за попашу на општинским утринама. Лицитације ове, држаће се у канцеларији економног оделења суда опшгинског. Кауција се полаже при лицитацији и то: за месарске плацеве на Краљевом тргу по 200, а за право наплате пијачне таксе и дућане на Зеленом венцу и за право наплате таксе за попашу по 300 динара. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда опгатине београдске 26. Марта 1901. год. АБр. 2523, 2561 и 2672, у Београду.

0 Г Л А С 30 Априла тек. год. пре подне од 9 —12 сати држаће се у грађевинском оделењу општине београдске јавна усмена лицитација за калдрмисање улице „Проте Матије." Предрачунска је цена 6440.63 динара, а кауција 800 динара. Позивају се лицитанти да дођу на ову лицитацију. Накнадне понуде после лицитацијенеће се примати. Из грађев. одељења општине београдске 19. марта 1901. г. ГБр. 354.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске продаваће на јавној усменој лицитацији 2 — 3000 килограма разног гвожђа неупотребљивог за општинску и водоводну потребу. Продаја овог гвожђа обавиће се на дан 10. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне на општинској механичкој радионици код старог општинског сењака до Фабрике палидрваца. Позивају се купци старог гвожђа да на ову лицитацију дођу и лицитирају. Од стране Суда општине београске 19. Марта 1901. год. АБр. 1650, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, држаће следеће јавне усмене лицитације ито: I. На дан 13. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање ПОД закуп траве за кошење у старом гробљу.

II. На дан 14. Априла тек. год. од 3 до 6 сати по подне, за издавање под закуп траве за кошење на великом и малом Калимегдану и код Батал-џамије. III. На дан 15. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење и попашу на белим водама. IV. На дан 16. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење у новом општинском сењаку. V. На дан 17. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење и попашу код ре зервоара. VI. На дан 18. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне за издавање под закуп траву за кошење и попашу код кршне Ђуприје. Лицитације ове држаће се и то: под бројевима I, II, IV, V и VI пред ОФицирском каФаном у Палилули, а под број III на белим водама. Излицитиране цене за ове траве полажу се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 13. Марта 1901 год. АБр. 2395—2400, у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ењу есна#а димњичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0*40 динара б) за чишћење димњака простог 0'20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0*40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда * 040 „ ћ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1'— „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више (Ј '40 дин. ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0-20 „ з) за испаљивање димњака . . Г50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . , . 0'20 „

Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7• —. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свег а дин. 12"—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560 - —. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084'32 и 15 дин. одржање свега дин. 1099-32. Велика зидана гробница 1 реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015 - —•. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година, такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. . II. Пражаење номијара и нужника: а) Од кубног метра —■ — - — 6'— д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА 8а квартове: Савамалски, Теразијски, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0*25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1"— Д>

УГЕДНИШТВО И АДМИНИСТГАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ