Beogradske opštinske novine

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Год. XX.

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

НЕДЕМ 6. НОВШБМ 1902

Број 40.

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т 1Д Б Н А.: За Србију на годину 6 динара на пола године 3 , За стране земље на годину 9 »

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ РУКОПИСИ НЕ ВРАЂ.АЈУ СЕ НЕПЛАЂ.ЕНА ПИОМА НЕ ПРИМАЈ7 ОЕ

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 16 еептемЛра 1902 год Нонедеоник. Предеедавао предеедник београдске општинег. Милов. Р. Маринковик. Од одборника били г. г. ЂорЈ: ( е Н. ПетровиЈ], Никола И. Димитријевић, Петар- Новаковић, А. Ј. Аксентијевић, Милан Димић, Јован Макеимовић, М. Штрбић, Јов. Смедеревац, Б. С. ЖивковиК, М. М. Ђорђевић, Дамшан Стојковић, Милош Баложић, Урош Влагојевић, Св. Јанковић, Љуба Дојчиновић, К. Н. Лазаревић, М Капетановић, Др. Радовановић, К. Теодоеијевић, Лазар М. Матић, Пг. Јован Ђурић, Тома Цанцар Јанковић и Р. Драговић.

Прочитан је записник одлука свднице држане тридесетог сентембра тек. године инримљен без измена. II По прочитању решења онштинског суда од 15 септембра тек. године АБр. 8530 о одређеној цени хдебу за другу половину тек. месеца, одбор је примио к знању са одобравањем ово решење општ. суда. III По прочитању акта: кварта врачарског АБр. 8539 и првостепеног суда вар. Београд АБр. 8580, којима се траже уверења о вдадању и имовном стању извесних лица, — одбор јеизјавио: Да је доброг владања и сиротног имовног стања: Јордан Јовановић, овд. хлебар и да су му непознати: Живојин Мађаревић, оштрач и Владимир Видаковић, келнер. IV По ирочитању молбе Божидара Димитријевића, члана Народног Позоришта АБр. 8290, због регулације, и извешћа грађев. одељења АБр. 8562 по истом предмету, — одбор је решио: Овлашћује се нредседник општине да по овој молби -поступи како за најумесније нађе.

По прочитању молби Јована Гавридовића, овд. папуџије, АБр. 8440, Луке Бојовића, потпуковника у пензији АБр. 9442 и Ђоке Атанацковића, управника телеграФа АБр. 8441, све због регулације, — одбор је решио: Усвајају се ове молбе у начелу. Да се сходно грађевинском закону за вар. Београд взврше процене земљашта регулационог Фонда, која се молиоцима имају услед регулације уступити, па процене молиоцима и одбору саопште. VI На преддог општинског суда АБр. 8558, — одбор је решио:

Да решење општинског одбора од 2 априла тек. године АБр. 2621 КЊ.Бр. 322 гласи: Да се маси Браће С. Илића уступи плац регулационог Фонда, постојећи у Бркиној сада Влшњићевој улици, који мери четири стотине шесет и три кв. метра и седамдесет и три кв. десиметра, у накнаду за сто осамдесет и један квадратни метар и осамдесет и четири кв. десиметара земљишга које се поменутој маси одузима за отварање поменуте улице и на име накнаде за рушење зграде и зида, а пошто маса накнади каси регулационог Фонда две хиљаде сто два динара и шесет и осам паре динарских за вишак земљишта регулационог Фонда, које јој се уступа и пошто зграде и зид, о којима је реч поруши, материјал, који њој да припадне однесе и земљиште очисти; као и по извршењу законских Формалности. » VII По прочитању решења општинског суда од 13 септембра тек. год. АБр. 8396, — одбор је решио: Да се за потребу ошнтинског водовода а за резерву набави двадесет вагона сењског брикета од г. Димитрија Ћирковића овд. трговца по понуђеној цени а за редовну потрошњу набавља од истог по понуђену цену сењски угаљ друге класе, који да се смешта под шупе, да се не би сам од себе упалио. Ако за то нема довољно шупа на Белим водама; онда, да се изради нлан и предрачун за израду потребне шупе и изнесе одбору на решење. VIII По прочитању извешћа АБр. 8463 ужег одбора за преглед општинских рачуна за друго тромесечје тек. године, а после датог обавештења председника општине по напоменама ужег одбора издоженим у овом извешћу као и по саслушању обавештења члана ужег одбора г. Боже С. Живковића и примедаба одборника у г. Ђорђа Петровића, Раденка Драговића и Томе Цинцар-Јанковића, — одбор је решио: Да се усвоји овај извештај ужег одбора са свима његовим напоменама. Да се општински рачуни за прво полгође текуће године као исправни приме. IX Лредсецник извештава одбор, да је на дневном реду решавање по предмету учињене представке господину председнику Министарског Савета и господину министру грађевина због измене тари®е за подвоз хране на жељезничким

пругама Велика Плана — Београд, Ведика Пдана — Смедерево. Дакде, да се у данашњој седници има решити: какве кораке одбор да предузме, да би се питање покренуто поменутом његовом представком што скорије надлежно решидо. По сасдушлљу тога, а после дуже дебате, — одбор је решило: Да општински одбор корпоративно предстане понова господину министру грађевина и представи му да решење по поднетој његовој нредставци не трпи одлагање и умоли господина министра, да изволе најскорије издејствовати решење по поменутој представци одобора и доставити га општинском суду. Да се председник општине извести код господина министра кога дана може примити одбор ради ове цељи па у одређено времо позове одбор ради извршења овога посла.

РЕДОВНИ САСТАНАК 18 ссптембра 1902 год. Председавао председник београдске општине г. Милов. Р. Маринковић. Од одборника били г. г. Јован Максимовић, А. Ј. Аксентијевић, Нетар Новаковић, Дамњан Стојковић, Никола И. Димитријевић, Мих. М. Ђорђевић, ТЈг. Јован Данић, Свет. Јанковић, Јанаћ Константиновић, М. Штрбић, К. Теодосијевић, Милош Валожић, Ђорђе Н. Петровић, Богоје Јовановић, Милан Димић, Урош Бдагојевић, А. Н. Крсмановић, 1>г. Јован Ђурић, Д. Тадић, Т. Ц.-Јанвовић Лазар М. Матић. Деловођ, Мих. М. Марјановић I Прочитан је записник одлука седнице држане шеснаестог септембра тек. године и примљен без измена.

II Прецседник саопштава одбору, да у дана шњу седницу ниеу дошди нити су изостанак оправдали одборници г. г. Коста Лазаревић, Г>г. Милан Радовановић, Димитрије Наумовић, Адолф Шток, Мплан Павловпћ, Милов. Миленковић, Раденко Драговић и Тодор Мијаиловић. Одбор је примио к внању ово саопштење председника општине. III Одборник г. Ђорђе ЛетровиК предаје преседништву један акт, којим вели, да иредставља извесне неправилности, које је дознао код неких општинских установа и органа, тражи да се исти акт прочита и по њему донесе одмах одлука. Председник пита одбор, пристаје ди да св од дневног реда одступи и овај акт прочита или да се иста представка стави на дневни ред за идућу седпипу. Из одбора чују се гласови: да се прочита, да се стави за идућу седницу на дневни ред,