Beogradske opštinske novine

Број 8

- 60 —

Год. XXI

зорне комисије за едектрично оеветљење и трамвај о нађеном стању ових установа приликом прегледа истих од стране исте комисије и о нађеном стању истих, приликом поновних прегледа, који су следовали, по пстеку рокова који су били остављени Безименпм друштвима за осветљење и трамвај од сгране надзорне комиснје за одкдањање свнју неисправности код истих установа надлежно констатованих. По саслушању тога и по прочитању поменутих извештаја и раније одборске одлуке донесено у седнице одбора од 27 марта 1901 г. а после потребног обавештења, — одбор је решио: Да се у свему и најскорије поступи по ранијој одборској одлуци донесеној у седници одбора од 27 марта 1901 године по овоме предмету. Да се умоле г. г. Јован Авакумовић и Марко Стојановић, овд. адвокати и одборници г. г. Димитрије Тадић и Живојин М. Перић, да у место раније изабрате стручне комисије, као стручна комисија даду општинском суду мишљење у смислу поменуте раније одборске одлуке, па то мишљење да се саопшти одбору ради коначног решења.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Одбор општински у седници својој од 18 овог месеца решио је: да се на дан 13. априла тек. године одржи збор грађана београдских ради избора иредседника и шри кмеша београцске оашшине; а у смислу тач. 16. чл. 84. зак. о општинама изабрао је ниже именованих 12 грађана, од којих коцком за сваки збор да бира четворицу за гласачки одбор и њихове заменике, и то: г. г. Косту Др. Ризнића, трговца, Тому Цинцар Јанковића, управника царинарнице београдске, Светозара Јанковића, рентијера, Косту Н. Лазаревића, бив. дуванџију, Алексу Н. Крсмановића, трговца, Богоја Јовановића, каФеџију, Михаила М. Ђорђевића, бакалина, Бг. Јована Данића, лекара, управника болнице за душевне болести, Живојина М. Перића, проФесора Велике Школе, Стевана М. Веселиновића, реФзрента мин. просвете и црквених послова, Милана Димића. циглара и Милоша Валожића, књижара.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Они, који ову књигу набаве, прочитају и по њеној се садржини буду управљали, претвориће могућу опасну болест у здравље, и то не једнога већ два живота у један и исти мах — живот матере и де тета. Она није писана нејасннм језиком, страним називимаитешким техничкимизразима, него је написана јасно и разговетно сраски тако, да ће је лако разумети, добро схватити и запамтити сваки онај, који је уредно свршио бар први разред основне школе, а није заборавио српски читати. Њу ће радо и с великом коришћу читати и они, који су свршили све факултеше (а нису по струци лекари). Они, који ову књигу буду купили, нарочито се умољавају, да је никад не дају својим пријатељима и познаницима на „зајам" и „прочитање". А за што? то ће сазнати из садржине. Књига је штампана у Формату

осмине, а цена јој је Један динар.

обичне Ко похпље новац за десет књига, добиће једну књигу на дар или динар у новцу. Пеш стошина (500) комада ове књиге намењени су да се поклоне сиротним породицама. Из Веограда ће се сиромашни обраћати лично писцу, а остале породице ван Веограда нека пошљу поред своје тачне адресе и једну поштанску марку од десет пара дин. за поштарину, па ће књигу примити бесплатно. (Превара није допуштена; ко се у томе ухвати изнеће му се име на јавност)! При вашем одлучивању да ли да жртвујете или не, један динар за ову књигу, имајте на уму: Жхвош једне мгјке и једног дешета вреди више од једнога динара. Ко књИгу ову купи, неће се никад кајати, ко не купи, може се горко кајати. Од овог двога, сваки нека бира оно што му се више допада. Књига се може добити у писца п у свима главнијим књижарницамау Београду. Штампа је лепа и без шгампарских грешака, а хартија је Фина. Пошто ове књиге није штампано много комада, то, ко је жели имаги, нека не оклева са поруџбином. Књижарима 25 од сто за готово. 31 јануара 1903 год.

Београд.

Др

0 КЊИЗИ ИЗ НАУКЕ 0 ЗДРАВЉУ „Упаљеиа свећа меће се на узвишено и видно место, да је сви леио виде и да свима светли" (слободан цитат). Исус Христос. Госиођо, Госиодине, Написаосами штампао књигу: „Жатее ринство и оток ногу и , која је нарочито намењена женама, родитељима (који имају женске деце) и мужевима. Садржина ове књиге спада у делокруг иоиуларне медицине; обухвата једну озбиљну болест, која на 35 случајева бремености долази један пут. Болест коју она расправља, није ни ретка ни изузетна у нашем друштвеном животу.

Св. М. Марковић лекар „Теразије" бр. 36

VII пуков. округа продао 2 теглећа коња, а који су били распоређени за 7 батерију дунав. артиљер. пука. Из прибављених података види се: да је горе именовани Лука оба своја коња продао пре три месеца Михаилу Косовљанину, индустријалцу из Јагодине, а без дозволе команданта пуков. округа. Узет на одговор по своме, признаје да је коње продао, а свој поступак правда тиме што је желео да се кориети по чл. 72. тач. б. закона о „устројству војске" јер мисли да може плаћати само 5°Ј 0 коморског приреза, а да не држи коње у натури. Даље вели: да му је забрана о продаји коња непозната. Међутим, суд општине београдске актом ОВБр. 140 од 20. ов. месеца утврђује да је распис господина министра војног АРО. ЈУз 4101 од 8 августа 1901 г. благовремено обзнањен овд. грађанству. Оваквим својим поступком обвезник Лула Ђеловић учинио је кривицу, коЈ *а је противна распису господина министра војног АБЛг 4101 од 7. августа 1901 год. а која је по закону кажњива, па с тога га на основу моменутог расписа и на основу чл. 72. одељка II под 7. закона о устројству војске казним са 200 динара у новцу у корист касе „Ремонског Фонда" II Казну ову да командант одмах изврши и о извршењу ме извести. III Наредба ова да се саопшти свима општ. властима а ове свима обвезницима на територији дунав. дивиз. области. Командант, ночасни ађутант Њ. В. Краља пуковник Дим. НиколиБ с. р. Од суда београдске општине, 16 Фебруара 1903 год. ОВБр. 416, Београд.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске на основу наређења VII пуков. окружне команде од 14. Фебруара 1903 г.Бр. 1646 саопштава ради знања грађанима београдским а нарочито онима који коње држе, или су у обавези да их имају— следећу наредбу, која гласи: Наредба бр. 13 КОМАНДАНТА ДУНАВ. ДИВИЗ. ОБЛАСТИ 3 фебруара 1903 год. Бе'град

Командант VII пуков. окр команде, актом Ј\г 13325 од 30-ХИ пр. године доставио ми је: да је обвезник Лука Ђеловић, трговац овд., без одобрења команданта

Н А 3 Н А Њ Е Ставља се до знања поштованом престоничком грађанству, да је по наредби више духовне власти, утврђен овакав ред вршења парастоса и помена на новом гробљу, пошто је до сада стално дежурство гробљанског свештеника укинуто: 1, Сваког дана, за вршење помена на новом гробљу, дежура по један парохијски свештеник по распореду. Дежурства на новом гробљу трају од 8—12 пре подне, и од 3 часа па до заласка сунчева, по подне. 2, Општи парастоси у месецима : октобру, новембру, децембру, јануару и Фебруару врше се у 9 часова пре подне, а у осталим месецима у 8 ] 2 часова пр. подне, и то само у цркви у суботне дапе 3, Дежурни свештеник има искључиво право вршења помена. 4, У недељне и празничне дане не врше се парастоси ни у цркви ни на гробовима. Из канцеларије проте града Београда, 22. јануара 1903 г. у Београду. ПБр. 74.

УР ШШИШ ТКО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОП ШТИНСКОГ СУДА

Власнак ОПШТПНА ВЕОГРАДСКА ШгамчариЈа Д. Ди.тр .Јв.Ла, ИаанбзговГ* ул. «р. 1 Одговорни уредн«* МНХ М. МАРЈАНОВИа, секретар очштинз