Beogradske opštinske novine

Број 23

148 —

Год. XXI

НАРЕДБЕ ПРЕДСЕДНИКА БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНЕ Од 10 маја 1903 г. АВр. 4474 Надзорној комисији за трамвај По споразуму о спорним питањима, између београдске ошптине и трамвајског друштва од 9. Фебруара 1895 год. закљученом између Безименог друштва трамваји града Београда, које је представљао г. Др. М. Ђ. Миловановик и општине београдске коју су представљали г.г. М. Г1. Живади новић и Ђ. М. Станојевић одбор општински може своју надзорну власт пад Безименим друштвом града Београда према одредбама уговорним вршити било преко појединих својих чланова, било других лица као својих пуномоћника у ком случају одбор има да извести и Друштвену Управу која су та лица, на која је он било укупно било појединце пренео вршење својил уговорних права, према друштву, за које време вреди њихово пуномоћије и до којих се граница оно простире. Као што је комисија извешћена актом Суда од 21 марта 1901 АБр. 1656 и актом суда од 14. априла 1901 год. АБр. 3169, одбор општински пренео је ту своју власт на надзорну комисију, с тим да се тај надзор комисије над поменутим друштвом има простирати у границама одредаба уговорних који општина са друштвом има. 0 овоме је у своје време извешћено и Безимено Друштво трамваји града Београда. Према томе одбор општински као властодавац треба да зна: шта све надзорна комисија као његов пуномоћник предузима противу Безименог Друштва трамваји града Београда поводом неисправности друштва у експлоатисању трамваја града Бе01рада. У последње време поменуто Друштво загрдило је својим неисправностима. Нарочиго трамваји на електричну вучу су му испод сваке критике, а саобраћај истима по све је несигуран, и ни приближно не одговара утврђеном распореду вожње. Како на прузи Теразије — Топчидер тако и на прузи Славија — Душанова Купатило сваким даном не саобраћа онолики број кола колики је распоредом вожње предвиђен, нити кола стижу на станице у време које је распоредом вожње предвиђено. С тога ће надзорна вомисија одмах прегледати цео трамвајски парк, како на коњску тако и на електричну вучу, па о свима неисправностима известити Друштво и позвати га, да у извесном не дугом року све неисправности уклони. Сем тога комисија ће позвати Друштво да у будуће саобраћа тачно по утврђеном распореду вожње, и водити рачуна о томе, да ли друштво следује позивима комисије или не. Најзад комисија ће у будуће недељно извештавати општински суд о свима неисправностима које је код Друштва приметила, као и о свему шта је предузимала у погледу одклањања тих неисправности и какве је одговоре добијала, како би општински суд све то могао саопштавати општинском одбору ради знања и његовог даљег управљања, јер ретко прође која одборска седница, да који од општинских одборника не чини на председништво питање о неисправности трамвајског друштва ио мерама које су предузимате зарад одкла-

њања тих неисправности, а међу тим председништво неимајући о томе извештаје од комисије која је овлашћена зато, није у стању да обавести одбор. Тако општинском је суду познато, да већ неколико дана Друштво саобраћа између Теразија и Топчидера само двојим колима што је противно утврђеном распореду вожње, а није му познато, пгта је комисија предузимала новодом тога, да друштво врши саобра^ај на истој прузи по распореду вожње.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 23 маја 190.Ј год Иредседавао заступник председника београдске општине члан суда г. В.иадимир Лацковић. Од одборника били: г. г. Б. С. Живковић, Милош Валожић, Јован Смедеревац. Љуба Дојчиновић, Мих. М. Ђорђевић, Дим. Наумовић, Св. Јанкови!., Милов. Миленкови1>, Р. ДраговиК, М. Штрбић, Дамњан Стојкови!., К. Теодосијевић, Петар Новаковић, Бг. Марко Леко, Др. Јован Ђурић, С. Азријел, Др. М.Радовановић, Вогоје Јовановић и Лазар М. Матић. Деловођ, Мих. М. Марјановик. (овршетак) X По прочитању извешћа економног одељења АБр. 4869, о држаиој дидитацији за давање иод закун онштинског земљишта у улици „Старине Новака", — одбор је решао: Да се понова држи лицитација за давање под закуп овог општинског добра. XI По про^штању извештаја економног одељења АБр. 4416, 4417, 4418, 4419.4420 и 4895, 0 држаним лицитацијама за давање под закун траве за кошење и попашу са извесних оншт. земљишта, — одбор је решио : Да се изда под закуп по прописаним погодбама за време оволетње сезоне и то: Трава за кошење код резервоара код „Вазаревићевог крста", на Тркалишту, и на западном Врачару, Ђорђу Вељковићу, овд. економу, за цену од четрдесет и четири динара и десет пара динарских; Трава за кошење у општинском новом сењаку Аранђелу Илићу, овд. економу, за цену од седамдесет динара и тридесет пара динарских; Трава за кошење на плацу Баталџамији Петку Тројановићу, овд. рибару, за цену од две стотине и двадесет динара; Трава за кошење код „акционарске кланице" Живку Србићу, овд. предузимачу за цену од тридесет динара и пет пара динарских; Трава за кошење на општ. земљишту код старог гробља Влад. Ђурђановићу, овд. економу, за цену од сто четрдесет динара; и Трава за кошење и попашу на општ. земљишту код „седам кућа" и новог гробља Мити Марјановићу, овд. економу, за цену од двадесет и један динар и пет пара динарских. XII По прочитању извешћа економног одељења АБр. 4415, о држаној лицитацији за издавање под закуп права иродаје бозе на општ. кланици, — одбор је г етаио: Да се право продаје бозе на општинској кланици изда под закуп под прописаним погодбама за време од првог маја ове па до првог маја 1904 године Реџепу Исеновићу, овд. бсзаџији, по годишњу закупну цену од три стотине динара.

XIII На иредлог општинског суда АБр. 4282, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој и идућој години на терет вишка трошаринских прихода, по добивеном за то надлежном одобрењу, утрошити поред суме у 90000 динара одобрене му решењем одбора од 7 Фебруара 1903 год. АБр. 4728 и решењем г. министра Финансија од 15 Фебруара 1903 г. БПр.Бр. 1097, још и суму од шеснаест хиљада динара на нивелисање, каналисање и калдрмисање Св.-Никољског трга. XIV Застучник аредседника оташине износи одбору на решење представку друштва „Милошевац" за уређење Палилуле, због начина подизања зграда на Палилулској пијаци и експлоатисања исте. По прочитању те представке ГБр. 1721, — одбор је решио : Да председништво са ужим одбором у који да уђу одборници г. г. Божа Живковић, Др. Марко Ј1еко, Јован Смедеревзц и Др. Милан Радовановић, проучи овај предмет и изјаве своје мишљење за расправу истог. XV По прочитању молбе Јовице Барловца, овд. трг., р осталих иотписника исте АБр. 3848, којом са раздога у истој изнесених моде, да им се допусти, да есенција и даље остане на њиховом слободном руковању, као и ио ирочитању мишљења управе општ. трошарпне по истом предмету АБр. 4020. Засшупник председника оишшине, по одобрењу одбора претворио је седницу у одборску конФеренцију. По извршеном конФерисању, а пошто је заступник председника општине претворио одборску конФвренцију у јавну одборску седницу, — одбор је решио: Да се овај предмет изнесе на мишљење одборској секцији за трошарину, па по том врати одбору на коначно решење. XVI По прочитању модбе управника општ. трошарине АБр. 2695, којом са разлога у истој изнесених моди, за решење и одобрење, да му се из општ. касе може давати месечно 200 дист. аконто тантијеме, а на гаранцију његовепостојеће кауције, па на крају године да се сврши обрачун, као и но размотрењу ранијих и доцнијих акта овога предмета АВр. 3948 и посде потребног обавештења, — одбор је решио: Да се ова молба одбаци,- пошто постоји решење одбора од 19 децембра 1901 г. АБр. 12092, којим је опредељено, да се на рачун тантијеме трошаринском особљу не може чиниги никакав издатак у току године. XVII На предлог општинског суда АБр. 4155, — одбор је решио: Да се општинско потраживање у сто двадесет и пет динара од позајмице из општ. касе учињене у 1895 г. пок. Милану Петровићу, бив. архивару суда општинског расходује по општ. књигама, као пропало општ. потраживање, пошто је дужник умро а није оставио никакве ни покретне ни непокретне имовине из које би се ово потраживање могло наплатити. XVIII На предлог општинског суда АБр. 3991, — одбор је решио: