Beogradske opštinske novine

Опшхииске Новине

Стр. 33

ције Цветног Т.рга и да се Предузећу „Рад" п^оврати осиовна кауција. 6. Код |ПО 'Следн>е тачке. днешог реда —кратка питања — г. Васа Лазаревић скренуо је пажнуу да се у оетштинској служби иалазе неки ЈБуба Грујић у КњиговОдатву који је кажњен за утају 93.000,— дин. м неки Јевђеиијевић који је такђе кажњен због утаје. Потпредседник г. Д-р Стојадиновић изјавио је да ће ствар ивеидетиГ. Д-р Лазар Ганчић ставио је питање зашто се отпуштеном лекару Општине Београдоке г. Д-р Душзиу Челићу не 'издаје уверење о службовању као општинеком лекару. Потиредседник г. Д-р Стојадиновјић изј-ав-ио је да ће учинигги одгоеориим лице које није издало уверење, ако г. Д-р Челић на то има права. Г. Јован Дравић покренуо је питање отпуштања ■седамдесетдеветогодишњег старца Ди митрија Галевића, који је учествов&о у Невесињоком Устанку. Потпредседник г. Зађина одгојворио је да је Галевић отпуштен због веучтивог понашања ирема њему и због -немарљивоети у раду. Г. Милован Матић моли' да се измени Закон о Оиштинама по 1 коме еу одборници' дужни да потписују уверења грађанима-

Г. Алберт Фирт покренуо је питање ггијаие на Цветном Тргу која кошта 1,330.000.динара, а кирије које се наплаћују годишње доносе Општини 1,360.000.— динара. Птпредседник г. Д-р Стојдиновић изјавио је да ће ее цео- сплет питања о пијацама решити кад се буде образовала једна момисија, али је потребно претходно преко чиновника прикупити аве гаотребне иодатке који се одаосе на пиј.аце. Г. Радисав Јовановић молио је за 1извештај да ли постоуи какав пројекат за уређење Палилулске пијаце. Потпредседник г. Д-р јСтојадиновић одговорио је да ће ее м ово питање решити у ко1мисији одборника. Г. Васа Лазаревић покренуо је питање отпуштања г. Д-р Душана Челића, скрећући пажњу да је г-ђа Д-р Ђорђевић — Сутор учинила исту такву кривицу као и г. Челић, али она није отпуштена из елужбе. Потпредседник г. Д-р Стојадиновић из јавио је да ће ову ствар испитати и даље строго по закону 'шоступити. Седница је закључена у 10 часова у вече. Заступа Председника Београдске Општине За Деловођу секретар, Потпредседник, Бор. Станковић, с. р. Д-р Мил. Стојадиновић, с. р.

Решења Суда, наредбе и саопштења

Господин Министар Пољопривреде обишао је пијаце Јованову и Зелени Венац Министар Пољоиривреде и Вода и заступник Министра Трговине, Господин Др. Франгеш посетио је 29 августа т. г. пијацу Зелени Вена.ц, и у друштву надзорника Трка г. Б. Б. Обрадовића обишао ј'е цео Трг, интереаујући се за све пољопривредне производе, моји се доносе на Трг ради продаје, о вонсумацији ових производа; о ценама, које в ! арирају на пијаци, као и о самом уређењу и х1игијенско1М положају пијаце. Прво је Господ. Министар обишао неколико месарских радњи и у погледу чистоће и уређења истих изразио овоје задовољетво и допадање. У разговору са сопствеником месарске радње Живковић и Пауновић, Господ. Франгеш се интересовао о сточарству код нас, о раси свиња, говеда и друге стоке и о консумацији меса у преетоници. За овим је г. Др. Франгеш посетио рибарС1 <е радње и скренуо пажњу да ее води рачуна 0 за»01ну о риболову и продају само оне рибе К( >је закон дозвољава.

Обилазећи продавнице млека, Госп. Министар је свратио у продавницу Чал. Млекарске Задруге, где је прегледао производе млекарства, раепитујући се специјално о развитку млекарског задругарства код нас. У разгледању и обилажењу ове пијаце г. Др. Франгеш задржао се чмтав сат. По свршеном прегледу, а при одласку, Госп. Министар је изјавио своје задовољство и допадање са уређењем ове пијаце и рекао надзорнику Трга г. Обрадовићу: — Чистоћа и ред на пијаци су у сваком погледу примерми, и ја сам потпуно задовољан! Са пијаце Зеленог Веица Министар Г. Франгеш обишао је и пијацу у Јовамовој улици, где се исто тзко дуго задржао, и са чијим је радом, редо^м и хигијенском чистоћом био такође потпуно задовољан. Претплатницима осветлења Дирекција Трамваја и Осветлења извештава претплатнике осветлења, да је почела да укида етрују за осветлењ.а евима претплатницима, који нису платили своје рачуне за осветлење од 1. јануара до 31. јула т, г.