Bilten Bitefa

IZVEŠTAJ O SEDMOM BEOGRADSKOM INTFERNMACIONALNOM TRATARSKOM FESTIVALU

U stvapanju vepentoara aa VII Bitef pošlo se od pozitivnih Tskustava dosađašnjih bitefa „ saključaka Saveta o šestom Bitefu, vodeđi vačuna o smepPpnicama u oblasti kultuPe koje su nastale M našoj semlji posle Pisma. Prošipnenom Savetu bitefa od 15 članova, koji je počeo sa vađom tek od juna meseocc ove godine,» na ti sastanka detaljno je isnet predlog i plan vepetbtoara VII Bitefa.

Zaključoei Saveta VI Bitefa - koji su poslužili kao osnova za dalji pad Bitefa wu atvavanju Pepepntoara ~ sadpžavali su sleđeđe konatatacije:

"Savet smatra da je bitef ispwnio svoju wmetničku 1 društvVemu ulogu i daje mu svoju punu pod»šku. Ovogodišnji bitef bio je fsto tako polemičan kao i vanije, samo u deugom smislu, bio je više informativnog kayvaktena, i otvovpio je moguđnost sa dalji razvoj. Bitef smatra da ne treba obrađati pašnju na glasine kuloanske priče o tome đa je bitef manje provokativan. Ovogođišnji bitef je pružio jeđnu širu panoramu o kretanju posoništa od dnevnih konena posorišta do najnovijih eksperimenata. Ova apela fasa hesumnjivo je od dubokog 1 trajnog snačaja sa našu posornišnu kulturu".

Vodeđi računa o tome, bitef je nastojao da u okviru novih tendencija svetakog posorišta prikaše Beogradu ome predstave koje tu novu temdenoeiju ostvaruju sa izrazitom humanističkom porukom + ma visokom profesionalnom nivou. |

Tako sw se ha repertoaru VII Bitefa pojavili neki najveći pozorišni ansambli Fvmope, kao Što su Bupgtheata 1a Beča, Šilepteatar iz Zapadnog Berlina, Šaupšilhaus is Hambupga, Vigsinhas 15 Budimpešte, Kompagnt di kotirn is Liona 1 Teatrul nasionmal iz Bukurešta, čija umetnost basira kako na snažnoj + đugogodižnjoč *radiciji, a istovremeno i ma osbiljnim naporima da svojom umetnošđu daju doprinos mođernoj ponaorišnoj umetnosti dvadenetog veka.

Iako ove godine bitef nije izabrao posebnu temu, veđina pbeđ stava bila je israz jedne nove opsesije svetskog teatra pučhim teatrom ma Visoko khultuymom nivou 1 sa movom problematikom koju de donela druga polovina dvadesetog veha, posle konačne bobede masovnih medija.