Bitef

... Beranže pokušava da otkrije suštinu zla, da otkrije razloge Übičinog ciña, tako da može da mu se suprotstavi. Međutim, njegov napor je uzaludan. Njegova energija, slična Don Kihotovoj, razbija se o Übičino ćutanje, njegova grozničava želja da deluje postaje nemoćna.

zdenek horinek

beranze i drugi

Beranže iscrpljuje sve mgoućnosti rezonovanja, on razmatra i odbacuje sve mogućnosti motivacije, doziva Übičina patriotska osećanja, moral, Ijudsku solidarnost, religiju i zakon, stražu države, all polako pada u zamku svojih sopstvenih protivurečnosti i zapleten u svoje sopstvene argumente, postaje svestan nemogućnosti da nade logiku i red u zlu.

Za Joneska zlo je nedefinljivo nepoznato, beskonačno i zato neopozivo. Svako racionalno »rezonovanje« vodi u ćorsokak, Beranžeov poraz ne proizlazi iz njegove slabosti: Kad oseti da mu je život u opasnosti potegne pištolj, ali ne puca na Übicu. On nema skrupula. Drugi su razlozi: »O, kako sam nemoćan licem u lice sa tom ledenom okrutnošćui... Čak su i meci nemoćni. Ne mogu da izmene vašu neograničenu tvrdoglavost.«

Beranžeov poraz je metafizičan , .

78