Bitef

A ko Ы hteo da zivi u sramoti? Kcerka: Ja. О tac: Povuci ree ili cu te oteratì. Jedna nemacka devojka. Prosto neshvatljivo. Kcerka: Oteraj me, tata. Otac: To bi ti, znaci, htela. Ti nisi moja kei, znam to sigurno. S kirn si me pervarila, zeno? Majka: Pasca na mesta mrtva. Otac: To ces vec doziveti. ( О braca se kcerki) A sada ti: Imas lì bilo sta da mi kazes? Kcerka: Da. Dozvoli da se povueem, tata. Otac: Moram se savladati, covek ipak nije zivotinja. Nema od povlacenja nista. Ne kod mene. Sta bi nasi hrabri vojnici rekli. Oni moraju da se nose i sa tezjm stvarima. Iz tebe izbija ona pritajena svinja. Tu moramo ostati odlucni. I zato Zeno, danesi konopac, privezacu je za stolicu. Kcerka: Ali, tata, kad moram. Otac: Itoce se naci. Otac: (obraca se zeni) Moram ovoj osobi zavezati njusku. Daj maramicu. A sad, predirne na stvar. Firer je mrtav, ziveti je veleizdaja. (Stavi ja kcerki revolver na slepoocnicu i pritiskuje. Ne cuje se pucanj) Prokletstvo, zaboravio sam da ga napunim. (Puni g a i übi ja keer.) Napolje sa sramotom. Majka ( vice ) : Ne ! Otac: Prestani da vices. Misli na Firera: radije mrtav nego erven. Najlepse u zivotu je herojska smrt. Odmah ces se naci na onom svetu. Ja cu za tobom. (Übija zenu, naslanja revolver sebi na slepoocnicu, sklanja ga, gleda и cev i na mrtve, okrece se, panavo ga naslanja i ponovo sklanja, itd. Iz Hitlerove slike izlazi Hitler. Pozdrav.) Moj Firer! To je on. Klecaju mi kolena. (Krije revolver od Hitlera. Hitler mu preti prstom.) Gde je moj revolver. Znam kako cu. (Prevrce Hitlerovu sliku na zidu. Hitler nestaje.) Gde je bio kraj, nastace pocetak. Covek je najjaci kad je sàm.

U mrkoj kosulji na zelenoj grani g • Kasapnica u malom gradii. §7' Zf О/Я ~ШЛ ggg Covek skida radni manti l i я\/ СС'кЗ \M/g-f */я l' navlaci uniforma SA trupa. Zena uzima odecu i pruza mu ® delove uniforme. g ft ft Zena: Otkad si u SA, nemam ni 'Vf trenutak mira; red se oteze do alice, a sve zbog dvesta grama, i svima se zuri. Muz,: Time sto sam otisao uSA cinim samo uslugu nasini kupcima. Inace, ne bismo imali mesa na kukama.

A i tvoj krevet bio Ы prazan, toliko ti kazem. Bolja je mvka nego zastitna boja. Zena: Pa ja nista ne kazem. Muz: (erta kukasti krst na svorn cela, zena dr zi ogledalo) : Jedan neprijatei jski bombarder oboren je и blizini grada, и sumarku pokraj reke. Amerikanac. Zena: Njega su oni svakako zarobili. Muz: Nemam pojma. SA marsiraju Suina и Nemackoj. Cuju se uobicajeni razgovori za vreme nemackog fasizma : Hajnc je porastao. Do kraja pored mitral je za. Zìgfrìd dolazi meni, duce je stiglo pismo. Tri puta operisan, bila je zac. Na Istoku stvari ne teku dobro. Do kraja kod mitraljeza. Ja to vise ne mogu. duce je stiglo pismo. Ti rece da na Istoku ne ide dobro. Ispij moje piva, dolazi neka ridokosa. A mozda i mogu. Ali mojoj zeni ni reci. Znas otto: posao Jevrejin и burdelj. Gazdarica kaze: »Ne mozete sada unutra, Gebels je gore«. Ovaj je skoro izgoreo. Mozda Crnac. Sve sami Cifuti. (Pauza. Cuje se samo stenjanje ranjenog pilota.) Komandant: То je и tvojoj nadleznosti, Sabeste, ti si kasapin. Od Amerikanca Kasapnica. Kasapin i zena. Kupci. Zena кирас: Moj muz Vas srdacno pozdravlja, gospodine Sabest, i cestita na odlikovanju. Kad bi gospodin Sabest bio na frontu, pravio bi bifteke od Rusa. Tri snicle. Кирас: Otadzbini trebaju muskarci, zar ne, gospodo Sabest. Zena : Moj muz je bolestan, inace ne bi bio ovde. Od svinje? Кирас (smejese); Od Amerikanca. Kasapinov san Unutrasnjost jedne zivotinje/coveka. (Suma od utrobe.) Krvava kisa. Na jednom padobranu visi lutka natprirodne velieine, uvijena и americku zastavu. Pripadnici SA, sa maskama veprova, pucaju и lutku, najpre pojedinacno, a zatim svi istovremeno. lz rapa od kursuma prosipa se strugotina. (Pucnjevi su necujni, odnosno pacali su sa prigusivacem.) Kad se lutka isprazni, otkidaju je od padohrana i cepaju. Pies maski. Gaze otkinute komade и strugotini. Zena; Krvavica rece dzigernjaciprekosutra: »Odnecu te gospodi kraljici njeno dete guee krv je и cipeli kad bih te irnala enda bi ti ah dobro sto niko ne zna о ti Faladah sto tu visis. Zena 7 Zena: U aprila, nocu, probudih se od puenjeva I и njihovoj svetslosti ugledah prazan krevet. Znala sam odmah da je otisao po mrtvaca, Mrtvog Amerikanca, jer Rasi dolaze. Pomislih da je mozda dobro tako, sutra ce Rusi doci ovamo i bolje je biti udovica nego Zena nekoga ko zivi sa nozevima.