Bitef

ments indiscrets, 1732), gde glavni 11kovi veoma podsečaju na karaktere Silvije i Doranta iz Igre Ijubavi i slučaja, dvoje mladih, koje su roditelji verili, zaklinju se jedno drugom da če planiranu svadbu pokvariti i sačuvati svoju slobodu, ali pri tom se jedno u drugo zaljube na prvi pogled. U Školí za májke (L'Ecole des méres, 1732), koja se psihološkim slikanjem naivnog devojačkog lika ni izdaleka ne môže uporediti sa Molijerovom Školám za iene, Ijubav dvoje mladih na kraju pobeduje nad namerom devojčine májke da kčer uda za starca. U Lainom sufllranju (Les fausses confidences, 1737) zaljubljeni udvarač dospeva u kuču bogate udovice kao upravnik njenog imanja i izjavljuje joj Ijubav na zaobilazan način, kroz ústa svog sluge, kóji se pravi da hoče da ga oerni kod gospodarice. U Iskušenju (Probi) (L’Epreuve, 1740) momak iskušava Ijubav devojke tako.

što joj, kao bajagi provodadžira za muža bogatog prijatelja. kóji je. u stvari, njegov sluga. Večinu ovih komedija autor je napisao za Italijansku komediju u Parizu, kojoj je odgovarao Marivoov stil neobavezne šale. U ansamblu Italijanske komedije Marivo je našao i ideálnu predstavnicu za svoje mlade junakinje, GiovannuRosu Benozzi, čije glumačko imc Silvia kao ime glavne junakinje, nalazimo u više Marivoovih komedija. Marivo je rede pisao za Francusku komediju (Comédie Française), Klasicistički duh ove oficijelne scene za komedije pro ga je inspirisao za ozbiljnije, filozofskije, karakterne komade, kao što je Zavešlcmje (Le Legs. 1736), sa likom bojažljivog i ňeodlučnog markíza kóji ne môže da se odlúči da izjavi Ijubavjednoj ženi. a da odbije drugu prema kojoj ima finansijske obaveze. Osnovna pitanja švih Marivoovih (ju-

divadlo snp martin, Češka i slovačka republika marivaux: dodiri i sporoví (dotyky i spojenia) prevod; sona Šimkova režija: roman polak dramaturg: martin parubjak rcdakcija teksta i izbor muzike: roman polak i martín porubjak scengrafija: jozef ciller kóslimograf: maria cillerova učestvuju: jan kožuch (mesrou), petronela Valentova (carisa), dagmar sanitrova (egle), milan babul (azor), daniela kuffelova (adina) i františek vyrostko (mesrin). 404. premijera pozoríšta SNP. premijera: 13. maja 1988.