Bitef

Promocija knjige KULTURNI KOMPAS

Odrediste: Balkan-Evropa. Licnosti, procesi, dijalog s kraja XX i pocetka XXI veka. Vanredni profesor Dr. Miroslava Kortenska

Cilj ove knjige je da predstavi kratku savremenu istoriju kulturnih procesa u Bugarskoj, na Baikanu I u Evropi na sirokom podrucju teatra u poslednjim decenijama XX veka. Glavni likovi u knjizi su bugarski pozorisnji reditelji, pored ostalih, Liuben Grois, Metody Andonov, Stoyan Kambarev, pozorisni autori sa Balkana Ljubisa Georgijevski, Goran Stefanovski, Dusan Kovacevic, Jovan Cirilov, kao i svetski pozorisni autoriteti - Anatoly Efros, Peter Brook, Jerzy Grotowski, Barba i Wilson i, naposletku, Beckett i Pinter, dobitnici Nobelove nagrade za knjizevnost. Oni su istinski inovatori, koji se dañas, na pocetku XXI veka, vec smatraju klasicima koji su izgradili temelje za dalje kreativno tragalastvo i koji su vec deo bógate riznice kuiturnog nasleda Evrope.

Ova knjiga pomera iglú kompasa ka Istoku i Zapadu na kraju XX veka, i razmatra bugarske parametre u odnosu na tu pozadinu. Kompas se ovde koristi ne da bismo pronasli put u geografskom smislu; on nas pre svega vodi ka onome sto je znacajno, bira trendove, zive autore, vrednosti. Kompas je dinamicki instrument, kadar da stvara ne samo kontekst, vec i Horizont..,

MIROSLAVA KORTENSKA

Vanredni profesor Miroslava Kortenska je doktor nauka iz istorije umetnosti, kulturolog, publicista i pozorisni kriticar.

Rodena je u Plovdivu, u porodid koja je bila vezana za pozoriste i televiziju. Diplomirala je na Nacionalnoj akademiji za pozoriste i film „Krustio Sarafov" u Sofiji.

Dr. Kortenska je autor Kulturne vertikale (1998), u cijem su fokusu procesi i lideri iz bugarskog pozorisnog i kuiturnog zivota posiednje decenije XX veka. Knjiga je prevedena na engleski, nemacki i francuski jezik. Na osnovu te knjige snimljen je dokumentarni film Izmestena generadja (1999), u produkciji Bugarske nacionalne televizije. Projekat Dr. Miroslava Kortenska Kulturna vertikala" predstavljen je na Evropskom mesecu kulture u Plovdivu (1999), na Bitef festiva lu u Beogradu (1999), na Ohridskom letnjem festivalu (2001.) i Kulturnoj olimpijadi u Atini (2004).

Dr. Kortenska je autor dokumentarnog filma Proba - portret cuvenog bugarskog pozorisnog reditelja Liubena Groisa (2004).

Poslednja knjiga Dr. Kortenske, Kulturni kompas. Odrediste: Balkan-Evropa. Licnosti, procesi, dijalog s kraja XX i pocetka XXI veka je detaljna studija, prijemciva, bogato ilustrovana i impresivna publikacija, koja je s velikim uspehom predstavljena na Sajmu knjiga u Frankfurtu, u Bugarskom kulturnom centra u Moskvi, kao i na brojnim pozorisnim festivalima u Bugarskoj.

Od 1997. godine, Dr. Kortenska je cest gost Bitefa I veliki je prijatelj najveceg pozorisnog festivala na Baikanu.