Bitef

JAN LAUERS (Antverpen, 1957)jeste umetnikkoji deluje u gotovo svim medijima.Tokom poslednjih dvadeset godina postaoje naroäto poznat po svom pionirskom pozorišnom radu sa Needcompany, osnovanom u Briselu 1986. godine.Tokom godina takođe je izgradio pozamašan korpus umetničkih delà prikazanih na izložbi u Bozar (Brisel, 2007. godine. Studirao je slikarstvo na Umetničkoj akademiji u Gentu. Krajem 1979. okupio je vise ljudi i sa njima formirao Epigonenensemble. Trupa je 1981. godine preobražena u Epigonentheater zlv, kolektiv koji je sa šest sopstvenih predstava iznenadio pozorišni svet. Tako je Jan Bauers zauzeo svoje mesto u pokretu za korenitu promenu u Flandriji i početkom 1980ih ostvario medunarodni prodor. Ovaj kolektiv je raspustio 1985. godine, kada je osnovao Needcompany. NEEDCOMPANY Jan Lauersu potrebna je trupa (needs company). Needcompany je osnovao sa Grejs Elen Barki, Oni su suodgovorni za veće predstave Needcompany. Grupu izvođača su saskupljali godinama i ona je jedinstvena po svojoj svestranosti. S njima su udruženi izvođački umetnici MaisonDahlßonnema (Hans Retter Dahl & Anna Sophia Bonnema), Lemm & Barkey (Lot Lemm & Grace Ellen Barkey), OHNO COOPERATION (Maarten Seghers & Jan Lauwers) i ansambl NC (Needcompany) u kojem je neponovljiva Viviane De Mojnk. U okrilju Needcompany oni stvaraju sopstvena delà. Od osnivanja trupe 1986. godine i delà i izvođači imaju izrazito međunarodna obeležja. Lauersovo umetničko obrazovanje ima odlučujuću ulogu u njegovom rukovanju pozorišnim medijem i dovodi do izuzetno individualnog i u mnogo čemu pionirskog pozorišnog jezika koji istražuje pozorište i njegov smisao. Jedna od najvažnijih karakteristika je prozračna,"misleća"gluma i paradoks između"glumljenja"i"izvođenja."

Za festival u Avinjonu 2006. Jan Bauers je prikazao dva komada. Jedan je The Lobster Shop äji je tekst sam napisao, a drugi All Is Vanity, monolog Vivijen de Mojnk, koji je sama adaptirala na osnovu istoimene knjige Kler Gol. Za leto 2008. Salzburger Festpiele pozvao je Jana Lauersa da uradi novu predstavu. The Deer House. Ovo novo delo, uz Izabelinu sobu (2004) i The Lobster Shop (2006) čini trilogiju о ljudskoj prirodi Sad Face / Happy Face.Tri\og\]a je u celini prvi put izvedena na Salzburger Festpiele 2008. godine.

VIVIJEN DE MOJNK jedna je od vodećih glumica Needcompany. Jana Lauersa, umetničkog direktora ove trupe, upoznala je početkom 1990-tih i sa njim ostvarila nekoliko sjajnih delà. Dramu je studirala na Konzervatorijumu u Briselu, u klasi Jana Decortea. Vivijen de Mojnk desto dobija pozive iz raznih zemalja da gostuje kao predavačica na tečajevima о pozorištu i u pozorišnim radionicama. Osim toga, u Nemačkoj se, poduhvatila pozorišne režije. Tamo je 2000. režirala prva izvođenja Vagininih monologa u Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu i 2003, adaptaciju Vilijema Foknera As I Lay Dying. 2006. godine dobilaje Nagraduflamanskezajednice u kategoriji izvođačkih umetnosti.

JAN LAUWERS

VIVIANE DE MUYNCK