Bitef

AUTORI I PODELA:

15+

Naslov originala:

zgodba o nekem slastnem

truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štiriindvajsetletna julia kristeva, Simona semenič in inicialki z. i. znašli v oblačku tobačnega dima

15+17

Režija:

Primož Ekart

izvođači:

Iva Babič i Branko Jordan

Dramaturg:

Simona Homer

Kostimograf;

Elena Fajt

Savetnik za jezik;

Maja Cerar

18:00

Produkcija;

Zavod za kulturnu delatnost

„Imaginarni", novembar 2011

DRAGOSLAVA JOVANOVIČA 13/10

mič jedna je od najzanimljivijih i najradikalnijih dramskih spisateljica mlade generacije u Sloveniji. Ü svojoj najnovijoj drami gozba Hi priča o ukusnom lešu Hi kako su se roman abramovič, lik Janša, 24-godišnja julija kristeva, Simona semenič i inicijali zi. našli u oblačiču duvonskog dima suočavamo se sa dva različita sveta koji su kobno povezani (evropski) Zapadi (evropski) Istok.

Komad je režirao Primož Ekart i nagraden je kao najbolja predstava i dobio nagradu publike za najbolju predstavo na 42. nedelji slovenačke drame. Ekartovo rediteljsko tumačenje drame zasniva se na veoma konceptualnoj odluci da se predstava izvede privatno (u njegovom stanu) umesto u javnom prostoru (pozorište).

Mala grupa gledalaca (u originalu ima šest sedišta) ima čast da bude deo veoma intimne predstave koja se odvija u trpezariji, za stolom, a izvode je dvoje glumača (muškarac i žena), koji, nešto duže od sat vremena, otelovljuju nekoliko likova sa mnogo pozorišnih nijansi i veština. Minimalistički (i realistični) ambijent se odražava i u estetici cele predstave, koja se usredsreduje na glumca i raspon njegovih sposobnosti da ispriča priču, koja u predstavi nosi i snažne politieke, metapozorišne i intertekstualne konotacije.

U toku predstave mi - kao uvažena publika i gosti na gozbi imamo priliku da obedujemo sa slavnima kao što su Roman Abramovič (koji nema nikakve veze sa stvarnim Romanom Abramovičem), lik Janše (koji nema nikakve veze so Janezom Janšam, predsednikom Vlade Republike Slovenije), 24-godišnja Julija Kristeva (koja takode nema nikakve veze so istoimenom 24-godišnjakinjom), Simona Semenič (koja nema nikakve veze so stvamom osobom po imenu Simona Semenič, autorkom teksta) i inicijali Z. I. (odnosno, Z bi, no primer, moglo da predstavlja prvo slovo imena Zlatan, a I bi, na primer, moglo do predstavlja prvo slovo prezimena Ibrahimovič, ali, kao što več znamo, to nije slučaj). Specijalitet na jelovniku ove predstave je leš. Zapadni leš da budemo precizni, koji če nam se takođe pridružiti u liku i izvodenju prave glumačke zvezde. Prijatno!

SIMONA SEMENIČ

je slovenačka dramska spisateljica, dramaturškinja i produčentkinja. Študije dramaturgije završita je na Akademiji za pozorište, radio, film i televizijo (AGRFT) u Ljubljani. Simona je 2001. napisala komad i zajedno sa Rokom Vevarom režirala predstavo Šaka praznih ruku ( A Fistful of Empty Hands) koja je izuzetno zapažena i kod kritike i kod publike. Predstava je 2002. gostovala u Sloveniji, Flrvatskoj, Slovačkoj, Holandiji i Nemačkoj i prikazana je na mnogobrojnim pozorišnim i plesnim festivalima. Posle toga, Simona i Rok su zajedno napisali i režirali Solo no peek, čija je premijera bila u pozorištu Glej. Godine 2003. Simona je počela saradnju sa Wax Factory (Njujork). Radila je na dramaturgiji predstave Očiščeni Sare Kejn, a zatìm sa Ivanom Taljančičem na novom projektu, Rekla je (She said), kao dramaturškinja, koautorka teksta i izvršna produčentkinja. Kao koautorka i dramaturškinja saradivala je sa Ivanom Taljančičem na komadu Malfi (Slovenačko mladinsko gledališče, Ljubljana, 2008) i Blind ness (RS. 122, Njujork, 2008). Simona je napisala, režirala i izvela komad Ja, žrtva (Mesto žensk, 2007) prikazan na mnogobrojnim mestima i festivalima u Sloveniji i inostranstvu. Simona je 2005. završita komad Više, prikazan u New Georges (Njujork). Njen komad Nisi zaboravila, samo se ne sečaš više izveden je u pozorištu Glej, Ljubljana: 2008. Simona je napisala komad s boys.si, koji je preveden na nemački, engleski, madarski, slovački i srpski i prikazan u Beču, Njujorku, Budimpešti, Beogradu i Geteborgu. Za svoja dramska ostvarenja Simona je dobila nacionalnu nagradu Grum 2009. (za Bboys.si) i 2010. (za 24hrs). Simona je umetniška direktorka grupe Preglej u KD Integrali, koju je sama inicirala i zamislila.

PRIMOŽ EKART

je roden 1963. On je glumač, pozorišni reditelj i producent. Diplomirao je na Akademiji za pozorište,'radio, film i televizijo (AGRFT) d Ljubljani 1990. Otada se pojavio u mnogobrojnim pozorišnim predstavama, filmovima, TV serijama, radiodramama i predstavama učilnog pozorišta. Član je najčuvenije slovenačke družine uličnih glumača, Ana Monro Theatre, od 1990. Ekart je, takođe, suosnivač Študija za istraživanje glumaćke umetnosti. Svoju producentsko kuću imaginarni osnovao je 2006. Ta kuća priprema niskobudžetne pozorišne predstave, cesto u koprodukciji sa drugim slovenačkim pozorištima i institucijama. Nit koja povezuje projekte kuče Imaginarni je pripovedanje na osnovu stvarnih ljudi i dogadaja i pripovedanje o ljudima koji su potisnuti na margine društva. U saradnji sa poznatim slovenačkim glumcima, rediteljima, muzičarima i dizajnerima Imaginarni teži da se obrati gledaocu sa univerzalnim pričama i natera ga da nade vlastiti stav prema složenoj društvenoj problematici.

13