Bitef

13.02. - 21. 02. 2012. godine Milan Markovič i Maja Pelevič učlanili su se u Demokratsku stranku Srbije, Ujedinjene regione Srbije, Sodjaldemokratsku partiju, Demokratsku stranku, Liberalnodemokratsku partiju, Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije. Vrlo brzo nakon učlanjenja postali su članovi večine Saveta za kulturu, a u nekim partijama su dospeli i na kadrovsko listu. Milan Markovič i Maja Pelevič predstavili su se svojim novim partijskim kolegama tekstom Idejo strategija pokret u kom su izneli svoja razmišljanja na temu marketinške strategije stranke. Tekstje u svim strankama veoma dobro prihvačen. Tekstje zapravo nastao preuzimanjem delova teksta Jožefa Gebelsa Znanje i propaganda iz 1928. godine. Javno čitanje komada Oni žive je trebalo je da bude održano 17. marta 2012. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Scena „Studio”.

15. marta 2012, nakon stoje čitanje uveliko bilo dogovoreno, autori su obavešteni da se čitanje odlaže i pozvani su od strane uprave da donesu tekst na uvid. Nakon toga, javno čitanje dramskog teksta Oni žive u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je otkazano.

Javno čitanje je održano 8. aprila 2012. u Domu omladine u Beogradu.

Fotografija:

Janko Ovetti

Prevod:

Vuk Tošić

Sve informacije o projektu nalaze se na blogc

17+18.

18:00

20:00

JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE SCENA „STUDIO" STARI DVOR, SVEČANA SALA

roden je 1978. Diplomiraoje na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Drame su mu izvodene u Srbiji i Engleskoj, scenski citane u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i objavljene na slovenačkom, engleskom i nemačkom jeziku. Kao dramaturg je radio na predstavama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Danskoj. Izvedene drame: Klupa, Zelena kača, Dobro Jutro, gospodine Zeko, Dobar dečak, Da nam živi živi rad, Znoči Marko, kao Kraljevič / Pazi varno, Maja ija i Maja. Nagrade: Nagrada na konkursu bečkog pozorišta Menchenbuehne

MILAN MARKOVIČ

za dramu Zelena kača: Nagrada „Slobodan Selenić" za dramu Debar dečak. Od 2007. do 2010. godine radio je kao koordinator projekta Nova drama na Sterijinom pozorju. Od 2008. godine je član redakcije časopisa Scena. 2010. nastupa u projektu Mnogo nas je (Bitef teatar, koncept i koreografija Dalija Aon),, izvodi, real time dramaturško intervencijo u predstavi Ko bi hteo ma mu kao moju (Pozorište „Duško Radovič", koncept i koreografija Dalija Ačin). Godine 2012. izvodi performanse Oni žive i Venčanje: Izvođenje (u saradnjì sa Ninom

Matthis, koprodukcija Per, Art i KolektivKolektiv), Osnivač je i urednik arhìvskog website-a www. nova-drama.org.rs, posvečenog promociji novog dramskog izraza.

21