Bitef

26. SEPTEMBAR

18.00y

f BiTEF TEATAR

* TRAJANJE: 95’

21.00i

★ danilo kiš (1935-1989) jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih pisaca 20. veka. Njegova sabrana dela koja uključuju romane: Psalm 44; Mansarda; Bašta, pepeo; Peščanik; Grobnica za Borisa Davidoviča] esejističko-polemičku knjigu Čas anatomije; prozne zbirke: Rani jadi i Enciklopedija mrtvih duša, objavljena su u četrnaest tomova i prevedena na sve velike jezike. Dobitnik je značajnih nagrada, medu kojima su italijanska Premio di Trevere, nemačka Preis des Literaturmagazins, francuska „Grand aigle d’or de la ville de Nice”, Nagrada „Bruno Šulc” američkog PEN centra, Ninova, Andrićeva, nagrade „Ivan Goran Kovačič”, „Skender Kulenovič” i mnoge druge. Bavio se prevodenjem sa srpskog, ruskog, francuskog i madarskog jezika, radio je kao lektor na univerzitetima u Bordou i Lilu, a bio je i dopisni član SANU od 1988. godine. Smatra se autorom koji je izveo poetički preokret u ovdašnjoj književnosti.

AUTOR) I PODELA: Režija: Ivica Buljan Scenografija i dizajn svetla: Son:DA Kostimografkinja: Ana Savič Gecan Kompozitor: Mitja Vrhovnik Smrekar Dramaturškinja: Maša Seničič Igraju: Aleksandra Jankovič, Milutin Miloševič, Vladimir Aleksič, Stipe Kostanič, Boris Vlastelica, Iva Kevra, Benjamin Kmetič, Marko Grabež i Nikola Malbaša Producent: Andrej Nosov Izvršna produkcija: Vladimir Dekič i Janko Dimitrijevič Šef tehnike: Ljubomir Radivojevič Inspicijentkinja: Maja Jovanovič Majstori tona: Miroljub Vladič, Nikola Marjanovič Majstori svetla: Dragan Đurković, Milan Neič Dekorater!: Aleksandar Marinkovič, Goran Gavrančič, Vladan Miloševič Gardaroberka: Marta Narančič Fotografije: Toni Soprano Produkcija: Hartefakt Ko-produkcija: Bitef teatar, Beograd; UO Novo Kazalište, Zagreb; Mini Teatar, Ljubljana; Zadar Snova, Zadar; CZKD, Beograd; UK Parobrod, Beograd

★ IVICA BULJAN (Sinj, 1965) reditelj je u čiji raskošni opus ulazi više od pedeset pozorišnih predstava. Za svoj rad je primio mnoga značajna priznanja: nagradu „Dubravko Dujšin”, nagradu „Petar Brečič”, nagradu Peristil, tri Borštnikove nagrade, medalju grada Havane, Sterijinu nagradu, Gavelinu nagradu i druge... Njegove predstave učestvovale su na brojnim festvalima u Americi, Koreji, Nemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Španiji, Italiji, Turskoj, Venecueli, Austriji, Grčkoj, Makedoniji, Belgiji, Švajcarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji i Bugarskoj, kao i na svim relevantnim festivalima u regionu. Kao gostujuči profesor, predavao je na univerzitetima u Parizu, Briselu i u Moskvi. Profesorje na Nacionalnoj pozorišnoj školi u Sent Etjenu i Renu, Francuska. Od 1998. do 2002. bio je direktor Drame HNK u Splitu. Jedan je od osnivača Mini teatra iz Ljubljane, gde cesto radi, kao reditelj i dramaturg. Takode, osnovao je i Svjetski kazališni festival u Zagrebu, gde radi kao umetnički direktor. Njegova predstava Mačka na usijanom limanom krovu prikazana je na 45. Bitefu (45 Bitef 11) čiji je podnaslov bio inspirisan naslovom ove predstave.

41

Glavni program

48 Bitef 14