Bitef

26. SEPTEMBAR

JÜGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE, SCENA „LJUBA TADIČ”

20.30

TRAJANJE: 125’

★ MILENA MARKOVIČ (Zemun, 1974) diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na ovoj školi predaje filmski i TV scenario, kao docent na Katedri za dramaturgiju. Drame su joj izvodene u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama i prevedene su na više svetskih jezika. S podjednakim uspehom piše i poeziju, a njene najvažnije knjige: Pas koji je pojo sunce (2001), Istina ima terarije (2003), Ptičje oko na tarabi (2007), Pre nego što sve počne da se vrti (2011) i Pesme za žive i mrtve (2014), objavila je izdavačka kuča LOM. Napisala je scenarija za filmove: Sutra ujutru; Beli, beli svet i Rudarska opera. Za svoj rad dobila je značajne nagrade i priznanja, medu kojima su dve glavne nagrade Sterijinog pozorja (za drame Brod za lutke i Nahod Simeon ), kao i specijalna nagrada bečkog Theater M.b.H. za najbolje drame sa ex-yu prostora.

AUTORII PODELA: Tekst: Milena Markovič Režija: Iva Miloševič Scenografija: Gorčin Stojanovič Kostimografija: Maja Mirkovič Koreografija: Boris Čakširan Kompozitor i izvođač: Vladimir Pejkovič Scenski govor: Ljiljana Mrkič Popovič Igraju: Nikola Rakočevič, Mirjana Karanovič, Radovan Vujovič, Srdan Timarov, Dubravka Kovjanič, Milan Marič, Jovana Gavrilovič Organizator!: Vladimir Perišič / Janko Dimitrijevič Inspicijent: Dušan Milosavljevič Sufler: Dušan Pavlovič Asistentkinja rediteljke: Ana Vučelič Asistentkinja scenografa: Ivana Krnjič Asistenkinja kostimografkinje: Sonja Mrkobrada Ton majstor: Aleksandar Major Svetlo majstor: Svetislav Galič / Dejan Draganov

★ IVA MILOŠEVIČ (Beograd, 1977) diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je više od dvadeset predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Bitef teatru, Pozorištu na Terazijama, Malom pozorištu „Duško Radovič“, Pozorištu lutaka „Pinokio“, Srpskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Užicu, u Makedoniji (Naroden teatar „Vojdan Černodrinski”, u Prilepu). Za svoje režije nagradena je priznanjima „Ljubomir Muci Draškič“ i „Bojan Stupica“, kao i godišnjim nagradama Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Srpskog narodnog pozorišta. Predstave su joj gostovale na festivalima u Bogoti, San Hozeu, Guadalahari, Sibiu, Madridu, Rimu, Rijeci, Splitu, Umagu, Sarajevu, Brekom, Banja Luci, Kotoru, Budvi, kao i na svim relevantnim festivalima u Srbiji. Njene najuspešnije predstave nastale su po tekstovima Marka Rejvenhila, Sare Kejn, Nila Lebjuta, Vasilija Sigarjeva i Edena fon Horvata. Režira drame savremenih, mladih autora, ali i klasike poput Šekspira i Gogolja.

45

Glavni program

48 Bitef 14