Bitef

27. SEPTEMBAR

20.00

f BITEF TEATAR

TRAJANJE: 105’

★ BILJANA SRBLJANOVIĆ (Stokholm, 1970) jedna je od najznačajnijih savremenih dramatičarki u Srbiji. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, gde radi od 1996. godine, trenutno kao vanredna profesorka. Kao studentkinja, zajedno sa Milošem Radovičem, radila je na stvaranju serije Otvorena vrata i napisala je scenarija za večinu epizoda. Njene drame su prevedene na dvadesetak stranih jezika i izvedene u više od stotinu pozorišta širom sveta, i objavljene na više jezika u Evropi. Napisala je, izmedu ostalog, i drame: Beogradska trilogija (1997), Porodične priče (1998), Pad (2000), Supermarket (2001), Amerika drugi deo (2003), Skakava (2005), Barbe! o, o psima i ded (2007), / Nije smrt biciklo da ti ga ukradu (2011). Šestostruka je dobitnica Sterijine nagrade, zatim i nagrada: Osvajanje Slobode, „Dragiša Kašikovič“, „Slobodan Selenie“, Godišnje nagrade Grada Beograda za dramsku umetnost, Statuete Joakim Vujič, kao i najvišeg evropskog priznanja - Premio Europa - Nova pozorišna realnost. Završava doktorske študije iz Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti. Dobitnica je je Fulbrajtove štipendije i bila je gostujuča profesorka na univerzitetima u Njujorku, Beču, Milanu i Firenci. Osnivačica je Foruma pisaca i dobitnica francuskog ordena iz reda Viteza umetnosti i književnosti, borkinja za prava životinja, a nekad i ljudi. Stalna saradnica Peščanika, u Srbiji objavljuje na Tviteru.

★ DINO MUSTAFIĆ (Sarajevo, 1969) diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsek za režiju, i na odseku za Opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Režirao je u mnogim pozorištima i gradovima regiona: u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Sofiji, Ljubljani, Rijeci, Trstu, Splitu, Mariboru, Skoplju, Prištini, Podgorici... Njegove predstave su igrane i izvodene na raznim jezicima i osvajale su nagrade na mnogim domačim i internacionalnim festivalima: u Kairu, Rimu, Madridu, Bogoti, Gvadalahari, Parizu, Londonu, Sibiu, San Hozeu, Rijeci, Zagrebu, Novom Sadu... Predstava Helverova noč Kamernog teatra 55 je ušla u istoriju bosansko-hercegovačkog pozorišta kao najnagradivanija, sa dvadeset tri internacionalna priznanja. Postavio je više od pedeset drama klasičnih i savremenih pisaca. Snimio je više dokumentarnih filmova i dugometražni igrani film Remake, koji je gostovao na više od četrdeset festivala, a nagraden je u Minhenu i San Frančišku. Od januara 2003. do decembra 2005. godine bio je Umetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Na čelu je Internacionalnog festivala MESS od 1997. godine, kojeg je, nakon opsade Sarajeva, obnovio zajedno sa svojim saradničkim timom.

AUTORII PODELA: Reditelj: Dino Mustafie Dramaturzi: Željka Udovičič, Božo Koprivica Kompozitor: Draško Adžič Scenograf; Dragotin Broz Kostimografkinja; Darinka Mihajlovič Koreografkinja: Sonja Vukičevič Snimanje i obrada zvuka: Dobrivoje Milijanovič Scenski govor: Dr Dejan Sredojevič Igraju: Milan Marič, Svetozar Cvetkovič, Ermin Bravo, Marko Janketič, Amila Terzimehič Violončelo: Aleksandar Latkovič/ Nebojša Jankovič Producent: Andrej Nosov Izvršna produkcija: Vladimir Dekić i Janko Dimitrijevih Šef tehnike: Ljubomir Radivojevič Inspicijentkinja: Maja Jovanovič Majstori tona: Miroljub Vladič, Nikola Marjanovič Majstori svetla: Dragan Đurković, Milan Neič Dekorater!: Aleksandar Marinkovič, Goran Gavrančič, Vladan Miloševič Garderoberka: Marta Narančič Fotografije: Vladimir Miladinovič Produkcija: Hartefakt Koprodukcija: Bitef teatar (Srbija), Kamerni teatar 55 (Bosna i Hercegovina), Kazalište Ulysses (Hrvatska), Testament films (Srbija), Međunarodni teatarski i filmski festival - MESS (Bosna i Hercegovina)

49

Glavni program

48 Bitef 14