Bitef

U NASTAVKU * OKUPACIJA U DVADESET ŠEST SUKA Igrani film Trajanje; 112’ 35 mm, kolor Režija: Lordan Zafranovič Scenario: Mirko Kovač, Lordan Zafranovič Igraju: Frano Lasič, Boris Kralj, Milan Štrljič, Stevo Żigon Produkcija: Jadran film, Croatia Film Proizvodnja: Jugoslavija, 1978. Lordan Zafranovič (Šolta, 1944) studirao je i diplomirao film i režiju na FAMU u Pragu, U nekoliko svojih dokumentarnih i igranih filmova bavio se nacionalizmom i zločinima,

Lordan Zafranovič (Šolta, 1944) studirao je i diplomirao film i režiju na FAMU u Pragu. U nekoliko svojih dokumentarnih i igranih fitmova bavio se nacionalizmom i zločinima, najčešče ustaškim, i osudivao ih. Zato je u Hrvatskoj imao neprilika. Franjo Tudman ga je jednom prilikom nazvao „neprijateljem hrvatskog naroda". Devedesetih je otišao u inostranstvo. Posle Beča i Pariza, nastanio se u Pragu. Sada živi na relaciji Prag-Zagreb. Film Okupacija u dvadeset šest slika]e podigao veliku prašinu u Hrvatskoj.

Nije bio zabranjen, ali se retko prikazivao u bioskopima. Nominovan je za Zlatnu palmu u Kanu. Osvojio je tri nagrade na Pulskom filmskom festivalu: za najbolji film, režiju i kameru. Dubrovnik pred Drugi svetski rat i za vreme rata. Tri druga, Hrvat, Italijan i Jevrejin, uživaju u životu i lepom gradu. Idilu prekida okupacija. Grad postaje stratište. Tri nekada najbolja prijatelja nad če se na suprotnim, neprijateljskim stranama. I krvoproliče počinje.

73

Bitef na filmu

48 Bitef 14