Bitef

Podstaknuta temama glavnog programa, ovogodišnja Bitef Polifonija tematizuje uspostavljanje sopstvenog kontinuiteta i postojanja sada i ovde, nastavlja traganje za polifonom dramom i pozorištem kao konceptom za budučnost i igra se kontrapunktiranjem kao postupkom uskladivanja i uzajamnog nadopunjavanja različitosti, oprečnosti, suprotstavljenosti... Ali, pre svega, poziva na delovanje i razmišljanje o snazi i moči pozorišta da pokrene emocije, kritičku misao, da osnaži, da bude lekovito, da bude odgovorno, da utice na promene, da učini svet boljim. Bitef Polifonija ove godine zaokružuje petnaestu godinu istraživanja i predstavljanja inovativnih, kreativnih i participativnih projekata i predstava koji se stvaraju kroz procese razmene medu učesnicima i sa publikom i otkrivaju nove pozorišne tendencije i nove prostore delovanja pozorišnih umetnika i drugih stručnjaka u zajedničkom radu s različitim populacijama i uzrastima, posebno s mladima, u umetnosti, kulturi, obrezovanju, socijalnom radu, inkluziji, društvenom angažovanju. Sloganu ovogodišnjeg Bitefa, Prošlost je sada, Bitef Polifonija, kao i prethodnih godina, dodaje svoj slogan koji ove godine glasi - Na posao, moja misli! - igrajuči se Šekspirom i kontrapunktom koji je ponuden, pozivajuči na razmišljanje o smislu sopstvenog postojanju i pitanjima moči pozorišta da istražuje istine i otkriva znake delovanja za budučnost.

Programski realizator Bitef Polifonije je Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM (Nacionalni Centar Medunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA), u koprodukciji sa Bitef teatrom ' Partnerska podrška: Ustanova kulture „Parobrod" i Dom omladine Beograda Cedeum tim: Boris Čakširan, Dragana Koruga, Diana Kržanič Tepavac, Anđelija Jočič, Jelena Miškovič Tim saradnika: Nataša Miškovič, Jelena Hadži Manić, Nevena Boroja, Dušica Gavrilovič, Lidija Antonovič, Marjam Ristič Volonteri: Marija Domonji, Jelena Černajski, Milijana Radič and CEDEUM u saradnji sa Centrom za umetničko stvaralaštvo i obrazovanje Šumatovačka - Anita Vukašinovič, Neda Miloševič, Katarina Čežek i Aleksandar Orozovič Next Generation Placements Program: ASSITEJ Srbija, Jelena Stojiljkovič, Slavica Brdovič Ovogodišnji program Bitef Polifonije podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i NIS u saradnji sa Gradom Beogradom po javnom konkursu „Zajednici zajedno“.

21. SEPTEMBAR, 13.00 UK Parobrod Otvaranje ★ U TRAGANJU ZA POLIFONOM DRAMOM I POZORIŠTEM interaktivne prezentacije Trajanje: 90 minuta Otvaranje je zamišljeno kao susret i razmena između učesnika i publike Bitef Polifonije u vidu interaktivne, multimedijalne prezentacije programa, sa tematskem izložbom i izabranim performansima u raznim prostorima po principu simultanih scena i konceptu „polifonog pristupa". Pozvani su svi oni koji su ostavili najjači pečat u prethodnih četrnaest godina i bili u različitim oblicima pronalazači tog „polifonog pristupa“ - otkrivajuči novo pozorište koje se otvara za različitost, za novo iskustvo, nove promene i uvek nove generacije koje dolaze.

Otvaranje će obeležiti početak i nastanak Bitef Polifonije iznikle iz projekta Umetnost za društvene promene - Igrom protiv nasilja, koji je prezentovan 2000. godine u okviru programa Bitefa pod nazivom Polifonija. Nosioci ovog programa za Srbiju bili su Centar za kulturu „Stari grad“ u Beogradu u partnerstvu sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, Asocijacijom nezavisnih teatara ANET i Centrom za novo pozorište i igru CENPI. Prva Polifonija biče prezentovana u vidu cd rom multimedijalne prezentacije koja je rađena paralelno sa održavanjem i izdata učesnicima i gostima poslednjeg dana programa. Realizator! ovog poduhvata bili su Dragan Jovanovič i Ivana Kronja. Fotografije prve Polifonije uradila je Vesna Pavlovič. Voditelji u projektu Umetnost za društvene promene - Igrom protiv nasilja i učesnici prve Bitef Polifonije bili su: Slobodan Beštič, Boris Čakširan, Vedran Vučič, Ivana Despotovič, Igor Dobričič, Sunčica Milosavljevič, Gordana Lebovič, Diana Miloševič, Sanja Krsmanovič Tasič, Tatjana Pajovič, Nela Antonovič, Zoran Jovanovič, Karolina Spaič, Milan Lučič i Ljubica Beljanski-Ristič, rukovoditeljka projekta u Srbiji, Vladimir Krušič, rukovodilac projekta u Hrvatskoj, Sead Đulić, rukovodilac projekta u BiH, i Chrissie Tiller, programska koordinatorka i konsultantkinja programa za Jugoistočnu Evropu. Od 2001. godine program Bitef Polifonije, uz veliku podršku umetničkog direktora Bitef festivala, Jovana Cirilova, organizuje CEDEUM u koprodukciji sa Bitef teatrom, a od 2011. godine partner je i nova Ustanova kulture gradske opštine Stari grad „Parobrod“ kao podrška očuvanju tradicije i projekata koje je u prethodnom vremenu pokretao i razvijao Centar za kulturu „Stari grad“. Iz arhiva Bitef Polifonije za tematsku slajd-prezentaciju i izložbu Šekspirova deca izabrane su fotografije autora Nenada Miloševiča i Lidije Antonovič.

75

Bitef polifonija

48 Bitef 14

<> m Eitef Polifonija Mic Lóeu Bitef Polyphony 'fO' (p