Bitef

24.SEPTEMBAR

10.00.

TRAJANJE: 180’

DOM OMLADINE BEOGRADA

Koristed se predstavom Past is Present kao primerom za različite prakse koje čine ono što se naziva savremenim dokumentarnim pozorištem, dramaturg predstave Kris Merken i glumica En Ho, pokušače da artikuiišu svoja umetnička načela i da učesnicima prezentuju proces rada na ovoj produkciji. U radionici može da učestvuje najviše dvadesetoro ljudi, koji su, kao pripremu za učešče, pogledali predstavu Past Is Present Metod ove radionice zasniva se na diskusiji i različitim refleksijama na pojam „profeslonalnog diletantizma ". Tokom prvog dela radionice, učesnici če dobiti priliku da čuju detalje o različitim fazama kroz koje je tim predstave Past Is Present prolazio u svom procesu. Drugi deo, zamišljen je kao praktični rad na vežbama improvizacije, metodološkim igrama i tehnikama koje su autori ove predstave koristili prilikom stvaranja scenskog i tekstualnog materijala, koriščenog u predstavi.

★ en ho (Anne Haug) je rodena u Bazelu, a študirala je glumu na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Tokom študija, igrala je u Deutches Teatru, pozorištu „Maksim Gorki” a saradivala je i sa proslavljenim Rene Polešom (beogradskoj puhlici poznatim po predstavi Pablo u Plusfilijali izvedenoj na 39 Bitefu 05). Dobitnica je više glumačkih štipendija, od 2009-2011. bila je članica ansambla Theatrehaus Jena. Od 2011. radi kao freelance glumica/izvodačica i saraduje sa brojnim pozorištima i trupama, u Berlinu i širom Švajcarske.

★ kris merken rođen u Belgiji, studirao je primenjeno pozorište na Univerzitetu u Gisenu, Nemačka. Saradivao je sa brojnim umetnicima i kolektivima, koji u svom radu praktikuju principe dokumentarnog teatra, predavanje-performansa i primenjenog pozorišta. Medu njima su: Korina Majer (rediteljka predstave Past is Present), Tim Ečels, CapriConnection, Monster Truck i drugi.

91

Radionica dokumentarnog teatra

48 Bitef 14

swiss arts council prcheLvetia