Bitef

27. SEPTEMBAR

H S KUĆA KULTURE fakulteta za medije ■ Ali W § I KOMUNIKACIJE, TERAZUE 34

HARTEFAKT I 48 BITEF 14

ISTORIJA I UMETNOST: ANTINOMSKI PAR? OKRUGLI STO

Istorijski dogadaji koji su se desili tokom 20. veka na isti način uticali su na sve koji žive na ovom prostoru, ali ovi dogadaji istovremeno imaju individualni i sasvim drugačiji značaj za različite zajednice. Jedinstvena pisana istorija Balkana praktično ne postoji, jer je ona predmet medusobno isključivih interpretacija i narativa. U ovim narativima nestaju kako sva kulturna raznolikost regiona tako i individualne i ljudske vrednosti koje zapravo predstavljaju vrednost jednog društva. Nakon sto godina od početka Prvog svetskog rata i nakon dve decenije od sukoba na Balkanu ovaj razgovor postavlja pitanje odnosa izmedu istorijskih fakata sa jedne Strane, i umetnosti i kulture, koje se ne bave velikim istorijskim narativima i činjenicama, več ljudskim sudbinama, Strahovima, stradanjima i nastradanjima sa druge.

Za region za koji se cesto kaže da je opterečen sa previse istorije koju karakterišu velika razaranja i stradanja, ali i isključivi nacionalistički narativi koji istoriju dele na našu i njihovu, pitanja kulture sedanja i odgovornosti predstavljaju bitne teme koję u velikoj meri odreduju današnju političku i društvenu situaciju. Na koji način umetnost i kultura doprinose razgovoru o ovim temama i koja je njihova uloga u osvetljavanju i osveščivanju naše sadašnjosti kroz našu prošlost, centralno je pitanje ovog okruglog stola. Na isti način kao što su predstave Mali mi je ovaj grob Biljane Srbljanovič, u režiji Dina Mustafiča, i Grobnica za Borisa Davidoviča Danila Kiša, u režiji Ivice Buljana, otvorile pitanje uloge angažovanog teatra u savremenom društvu, ovaj razgovor blisko je povezan sa angažovanom kulturom, a posebno sa ulogom umetničkih i kulturnih stvaralaca u kreiranju nove društvene stvarnosti u regionu Balkana.

Projekat podržan od Evropske kulturne fondacije (European Cultural Foundation - EFC) i Foruma ZFD. Uvodničarka: Svetlana Slapšak Moderatorka: Milica Jovanovič

94

48 Bitef 14

Debatni program

H EARTH FACT