Bitef

26 - 28. SEPTEMBAR

RAZLIČITA VREMENA I LOKACIJE J

B_Tour je organizacija iz Berlina koja se bavi vodenim turama-kao-umetničkim-strategijama. B_Tour se koristi hibridnim obiicima umetnosti pružajuči neke nove perspektive stanovnicima grada i šansu da budu inspirisani njima. Organizacija predstavlja godišnji festival koji ispituje trenutne potrebe urbanog života i kako umetnost može da se koristi kao sredstvo za pronalaženje mogućih odgovora na ove potrebe. B_Tour podstiče umetničko istraživanje u urbanim javnim prostorima primenom novih medijskih alata (tekstualne poruke, aplikacije, smart telefoni), suptilnih performativnih intervencija ili arhitektonskih i društvenih diskursa. B_Tour Beograd Osnovna delatnost organizacije 80|10 iz Beograda, bazira se na projektima medunarodne saradnje iz oblasti izvodačkih i vizuelnih umetnosti, muzike i dizajna. Navedene karakteristike su bile neke od glavnih osnova ovogodišnje ko-produkcije sa B_Tour-om iz Berlina kako bismo zajednički napravili satelit izdanje B_Tour-a u Beogradu (koji prati B_Tour Festival u Berlinu) kojim se promovišu i u isto vreme preispituju specifičnosti Beograda (i Srbije) kao i lokalne umetničke scene. Kroz gostovanja inostranih umetnika, ovo je prilika da se medunarodne umetničke inicijative približe domačoj puhlici kroz svojevrsno umetničko videnje urbanih sredina.

f ★ Detaljan program i sve informacije o B_Tour u Beogradu i Berlinu možete naci u katalogu B_Tour Beograd i na web stranicama www.b-tour.org i www.Bolo.rs

★ KARAKTERISTIKE B_TOUR-A B - jer nije A. Jer je alternativa narativu konvencionalnih obilazak a, B - jer se radi o ličnim i Biografijama zajednice. B - jer se probijaju granice između javnog i privatnog prostora. B_Tour generiše interakciju između vodiča, publike i prostora. Na putu kroz neki javni prostor, vodič vodi publiko kroz specifičan narativ i stoga je on pripovedač koji tumači urbani prostor. B_Tour je svestan postojanja višestrukih narativa i istina i predstavlja se puhlici sa jednim od njih. B_Tour ne pruža pravu percepciju prostora. B_Tour ]e politički komad umetnosti jer inkubira društvenu uključenost i doživljava se kao poziv da se preispita i kritikuje okruženje u kojem boravimo. Beogradsko izdanje ovog programa bavi se kulturnim, društveno - političkim, istorijskim i ekonomskim aspektima koji čine grad. Program festivala obečava: videnje grada novim očima. B_Tour Beograd pokušava da razume kako javnost reaguje na društveno angažovanu umetnost i ukazuje na projekte sa kojima se umetnici predstavljaju, gde je u nekim slučajevima publika takode ko-producent manifestacije/ture.

Predotvaranje za učesnike i prijatelje: 25. September, 20.00 Galerija KMB, Urbani Inkubator, Savamala Otvaranje: 26. septembar, u 19.00, Kulturni centar Beograda (KCB)

97

B_Tour

48 Bitef 14